ПИРОТ је одлучио да са Старе планине отера мале хидроелектране. Из просторног плана биће избрисане све локације на којима је била предвиђена изградња малих фабрика струје на рекама. На том списку су чак 43 локације у заштићеном простору Парка природе, као и 15 места ван тих граница.

Против изградње МХЕ у заштићеним добрима Србије више пута се изјашњавао и министар за заштиту животне средине Горан Триван.

- Локацијске дозволе за изградњу МХЕ дају локалне самоуправе, у складу са својим просторним планом - каже за "Новости" министар Триван. - Градоначелник Пирота је више пута истицао да просторни план мора да се измени и предлог је да се у новом не појављују локације за изградњу у заштићеном простору Парка природе. Онима који су добили дозволе, а нису почели да граде, биће у замену понуђене друге локације. Колико сам сазнао, инвеститори у принципу немају проблем да граде на другим местима. Увек сам истицао да сам против тога да се гради унутар заштићеног добра.


Прочитајте још - "Не" централама на Старој планини

Према речима Славише Свиларова, директора Јавног предузећа за планирање и изградњу у Пироту, у новом просторном плану, чија израда почиње веома врзо, град Пирот ће избрисати све локације на којима је својевремено била предвиђена изградња мини-хидроцентрала.

Уз констатацију да је актуелни просторни план рађен 2011. године и да је од тада било у више наврата разних примедаба због чега је мењан и допуњаван, ЈП за планирање које је надлежно за израду, почеће израду потпуно новог просторног плана.

Са једног од протеста Фото Фејсбук

- Скупштина града је о томе донела одлуку још на априлској седници - каже Свиларов и додаје да је на челу тима за израду новог просторног плана Славиша Тошић, лиценцирани просторни планер. - Став планера и градске управе је да се из новог просторног плана избаце све локације за МХЕ у Парку природе Стара планина. Идентичан став се очекује и од надлежних министарстава.

Према његовим речима, динамика израде плана подразумева да он до краја ове године буде у материјалу за јавни увид и да се до половине 2020. заврши нацрт. Затим следи сагласност Министарства грађевине и усвајање плана на седници Скупштине града. Након првог јавног увида постоји и могућност да се МХЕ бришу и са локација које нису у Парку природе.

Славиша Свиларов

Протести против изградње мини-централа на рекама и потоцима на Старој планини узбуркали су јавност не само у Пиротском округу, већ и широм Србије. Мештани двадесетак села до сада су организовали више протеста, али је највећи био у Паклештици, где је заустављена изградња мале фабрике струје. Протестују и у Топлом Долу, као и у Ракити, која администартивно припада бабушничкој општини. У више наврата је долазило до сукоба између мештана и обезбеђења које је ангажовао инвеститор.

МЕШТАНИ ТРАЖЕ МОРАТОРИЈУМ

БРИСАЊЕ локација за изградњу МХЕ у новом просторном плану, међутим, није утеха за све житеље који месецима покушавају да са својих река отерају инвеститоре. Активисти организације "Одбранимо реке Старе планине" за петак су заказали протест испред зграде Градске управе у Пироту, где се одржава седница градске скупштине, захтевајући мораторијум на изградњу свих МХЕ, а за суботу је најављен протест у Београду.