ГОРЕЊСКА банка, коју је почетком године купила српска АИК Банка, нашег бизнисмена Миодрага Костића, крупним корацима иде ка остварењу циљева дефинисаних заједно са новим власником. То показују добри пословни резултати, значајан раст прихода и профита, јачање тренутне позиције у Словенији, али и интензивно ширење пословања ван граница, на тржиште Европске уније.

Председник управе Горењске банке, Марио Хењак, у разговору са новинарима у Љубљани, нагласио је да банка следи своје пословне циљеве које је поставила заједно са својим новим власником АИК банком.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Коле ушао у Горењску: АИК банка купила део словеначке банке


- С обзиром на усвојену стратегију развоја пословања, Горењска банка ће повећати присуство у главним регионалним центрима у Словенији и наставити процес ширења у међународни простор - истиче Марио Хењак. - У септембру је банка већ појачала своје присуство у Хрватској. Сјајним односом према потребама тржишта, Горењска банка показује своју посвећеност вредностима сигурности и стабилности. То се показало у прошлости и огледа се у добрим пословним резултатима. Број клијената расте у свим сегментима, што омогућава стабилан раст тржишног удела.

Током ове године Горењска банка побољшала је све показатеље пословања. Како наводе у банци, у првој половини године бруто приход је порастао за 28,3 одсто у поређењу са истим периодом прошле године, док су оперативни трошкови на приближно истом нивоу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - КОСТИЋ БАНКАР И У СЛОВЕНИЈИ: АИК банка постала већински власник Горењске банке

На дан 30. јуна 2019. укупна имовина банке износила је 1,872 милиона евра, што је за 2,2 одсто више у односу на крај 2018. .

- Побољшана је и исплативост банке која је за период јануар-јун 2019. године износила 49,7 одсто. Нето профит је износио 22 милиона евра, а обим кредита је последњег дана јуна ове године био 1,121 милион евра - наводи банка.

Миодраг Костић


ДИГИТАЛНИ ЦЕНТАР

ЈЕДАН од стратешких пројеката Горењске банке ове године је потврђивање дугорочне пословне сарадње са "Мастеркардом", што гарантује напредну дигиталну технологију. Банка истовремено најављује и дигитализовање у области факторинга и свеобухватно преуређивање своје мобилне банке.