ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

КИПАРСКА компанија српског бизнисмена Небојше Шарановића "Капа стар лимитид" купила је пет одсто акција "Краша", саопштено је у среду из овог хрватског кондиторског гиганта. Потврда је уследила након дводневних спекулација о тајном купцу акција, а Шарановићево име се спомињало у свакој верзији. И ту није крај српског економског "удара" на Хрватску, јер је објављено и да је Мирослав Мишковић заинтересован за елитни загребачки хотел "Еспланаду".

Ове информације се у Загребу тумаче и као најава већег таласа српских инвестиција у Хрватској. Све је почело када је Месна индустрија "Браћа Пивац" дала понуду за преузимање деоница "Краша", с тим што су браћа Пивац који су власници компаније већ поседовали 30,73 одсто акција. Намера им је била да заједно са малим акционарима из самог "Краша" преузму компанију, како би створили највећу фабрику чоколаде и сличних производа на југоистоку Европе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Извозимо трећину чоколада и бомбона

Међутим, појавио се почетком септембра купац акција за којег нико није знао који је у року од само неколико дана купио прво 3,06 одсто, а затим је прешао пет одсто. Куповина "Крашових" деоница које су у међувремену достигле двоструку вредност наставља се и даље, а економски аналитичари тврде да је реч о правом лудилу када је цена акције у једном тренутку порасла на готово 120 евра, тиме што је пре који месец била мања од 50.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СРБИН КУПИО "КРАШ": Неверица у Загребу после вести да Шарановић преузима хрватског гиганта


Купац је Шарановић и "Капа стар група" која производи "јафа" кексе који су на полицама готово свих великих трговачких ланаца у Хрватској. Међутим, никоме за сада нису јасни мотиви Шарановића, јер без обзира на интензивну куповину деоница, тешко да може угрозити браћу Пивац, без којих није могуће доћи до контролног пакета у "Крашу". "Оваква утакмица дуго се није видела, али и не чуди када се зна да је реч о компанији која добро послује упркос тешкоћама које је имала. Засада у Месној индустрији "Браћа Пивац" тврде да немају намеру продавати своје деонице.

Пре девет година у штампи су се појавиле и информације да "Краш" жели да купи фабрику "Јафа" из Црвенке, али да се Шарановић с тим није сложио. Већ је тада исказивао жељу да баш он буде купац "Краша" када се за то укажу могућности.

"Еспланада" би могла да пређе у српске руке Фото Depositphotos

Жељу да инвестира у Хрватској наводно показује и Мирослав Мишковић чија компанија "Делта холдинг" жели да купи најбољи загребачки хотел "Еспланаду". Колико је то реално тешко је рећи, али је сам хотел мењао власнике, а сада је најављено и преуређење. Сличне су се информације појављивале и пре, а недавно је Зорана Бурлић, генерална директорка "Делта ријал естејта" казала да су компанија "отворених очију, која не познаје границе".


ЦЕО ПАКЕТ

ХРВАТСКИ медији јављају да постоји реална шанса да у наредним данима Шарановић дође и до контролног пакета од 25 одсто акција, након чега мора да упути понуду за преузимање деоница од осталих акционара. У овој ситуацији браћа Пивац, који су већ објавили намеру о преузимању, морају да понуде више да би купили друге акције. А, у опасности су да када понуде високу цену, Шарановић може да понуди још више и покупи све акције, јер браћа не могу да тргују на берзи док траје њихова понуда. Наш бизнисмен већ може прилично да заради, ако Пивцима препрода по вишој цени пакет који је узео.

Depositphotos

МИЛИОНИ

И у среду је настављена куповина акција "Краша", а претпоставља се да је Шарановић купио деоница за најмање 90 милиона куна или 12 милиона евра. Само у току дана продато је 60.000 акција загребачке компаније за 47,9 милиона куна, а продаја се наставља. Вредност акције поново је достигла 110 евра.