ЈОШ једна препрека пред "Турским током" на Балкану је - пала. Поништењем жалби на извођача радова овог гасовода кроз Бугарску, њихов врховни суд је фактички дао "зелено светло" да се напокон крене са полагањем цеви на територији ове државе. За Србију то значи да је још један правац снабдевања плавог енергента све извеснији.

Трочлано веће Врховног административног суда Бугарске поништило је жалбу на одлуку Комисије за заштиту конкуренције о избору извођача радова на пројекту изградње бугарског дела "Турског тока". Тако је овај суд потврдио одлуку Комисије за заштиту конкуренције да саудијски "Аркад" остане градитељ овог гасовода на територији Бугарске.

У Србији је изградња овог гасовода почела још у мају и сви радови би, према плановима, требало да буду готови до 18. децембра. Кроз нашу земљу гради се мрежа од 403 километра, која улази из Бугарске код Зајечара и излази у Мађарску код Хоргоша. Србија је стала иза овог капиталног пројекта јер гарантује енергетску безбедност Србије. Ипак, читав посао зависи од Бугарске, која је, иначе, под притиском европских и америчких званичника пре неколико година зауставила изградњу "Јужног тока".

Стручњаци, међутим, сада истичу да је најважније што је Бугарска одлучна у одлуци да гради овај гасовод. Ипак, многи наглашавају да је готово немогуће да руски гас преко Турске и Бугарске стигне крајем године до наше земље.

- Нереално је очекивати да буду испоштовани ти рокови, јер су до краја године остала само три месеца - каже др Срећко Ђукић, стручњак за међународне гасне прилике. - Нисам оптимиста јер нам стижу упозорења из Енергетске заједнице да не поштујемо европска правила. Посебно истичу Трећи енергетски пакет, који не допушта да власник гасовода буде и власник гаса. То није правило само за Србију, већ за све гасоводе. Када би нама то дозволили, то би био преседан, што би срушило концепт Енергетске заједнице. Гас је стратешко, политичко и безбедносно питање међународних размера, и ту нам је потребно да разговарамо и са Русијом, али и са Америком, која има другачије виђење снабдевања Европе гасом.

Пред "Турским током" су изазови са свих страна. Енергетска заједница југоисточне Европе недавно нас је поново упозорила да не поштујемо европске прописе. Директор Секеретаријата ове заједнице Јанез Копач у интервјуу "Политици" изјавио је да је "необично да се овако велики пројекат гради у тајности".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "НОВОСТИ" ОТКРИВАЈУ:"Турски ток" кроз Србију добио дозволу! (ФОТО/ВИДЕО)

Због изградње овог гасовода били су забринути и Американци. Како је изјавио Кент Логздон, представник Бироа за енергетске ресурсе при Стејт департменту, тај пројекат "води све већој концентрацији руског гаса на Балкану". Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума и стручњак за енергетску безбедност, објашњава у разговору за Спутњик да Америка држи Европу као таоца и да Вашингтон жели да успори развој Русије, првенствено у погледу пласмана енергената, како би на дуже стазе покидала везе Русије и Европе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Одобрена изградња Турског тока кроз Бугарску


КАСНЕ СА ПОЧЕТКОМ

Изградња "Турског тока" кроз Бугарску требало је да почне у јулу, како би се сви радови били завршени до краја ове године. Тада би бугарски део овог гасовода требало да се споји са српском трасом, која се увелико гради. Почетак радова у Бугарској, међутим, прекинула је тужба на избор извођача радова. Тај застој је у уторак прекинула одлука бугарског суда, који је одбио да разматра жалбу конзорцијума "Гасни развој и проширење у Бугарској" и прекинуо разматрање целог случаја.