Појачане мере код Неготина због свињске куге у Румунији

С. М. Ј.

понедељак, 16. 09. 2019. у 16:34

Појачане мере код Неготина због свињске куге у Румунији

Илустрација / Depositphotos

Чланови Штаба за ванредне ситуације наложиле су да се у Радујевцу спроведе низ превентивних и оперативних мера због могућности да се афричка куга свиња која се појавила у румунском месту Грда Маре прошири

НЕГОТИН - Чланови Штаба за ванредне ситуације наложиле су да се у Радујевцу спроведе низ превентивних и оперативних мера због могућности да се афричка куга свиња која се појавила у румунском месту Грда Маре прошири.

Радујевац је проглашен за угрожено подручје будући да се афричка куга свиња појавила у близини границе Румуније и Србије. Зато је наложено да се одмах обиђу свих 500 евидентираних домаћинстава у Радујевцу, а свиње обележе и вакцинишу. На терену су и екипе Ветеринарске станице “Аниман дуо вет” из Неготина које ће вакцинисати животиње.

Чланови Штаба за ванредне ситуације наложиле су да се у том селу изврши дезинфекција просторија у којима се чувају свиње, као и да се појачају биосигурносне мере, које се односе на забрану храњења свиња помијама, појачану хигијена, забрану уласка у просторије и објекте где су смештене свиње.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ОТКРИВЕНА АФРИЧКА КУГА: Оборима опет прети зараза

- Извршена је провера спремности Јавног комуналног предузећа „Бадњево“, механизације и људства као и места за закопавање евентуално угинулих и еутанизираних свиња. Наложено је и да се појачају мере надзора надлежних инспекцијских служби на забрани довожења и промета свиња и свињских месних прерађевина за време трајања престојећег Великогспојинског вашара на територији општине Неготин - наводи се у закључцима Штаба за ванредне ситуације општине Неготин.

Након што у Радујевцу све предвиђене мере буду спроведене надлежни ће обићи и друга села у пограничном делу са Румунијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације