Торањ на београдском аеродрому гради фер-плеј

Д. И. К. - С. Б.

понедељак, 16. 09. 2019. у 16:00

Торањ на београдском аеродрому гради фер-плеј

На аеродрому "Никола Тесла" градиће се торањ са савременом радарском опремом Фото Н. Скендерија

Пред скупштином тумачење закона о заштити понуђача у пројектима ЕИБ. Тендер за извођача радова на проширењу Аеродрома "Никола Тесла"је у току

ПОТЕНЦИЈАЛНИ градитељи новог торња на Аеродрому "Никола Тесла" и они који претендују да у њега уграде савремену радарску опрему - моћи ће да рачунају на фер борбу. Пред народним посланицима ће се у уторак наћи аутентично тумачење закона који регулише зајмове од Европске инвестиционе банке. Његовим усвајањем коначно ће домаћа Комисија за заштиту права у поступцима јавних набавки бити надлежна за решавање жалби понуђача који су остали без посла.

Ово је била кочница у спровођењу пројекта који се плаћају из ЕИБ зајмова. У истој ситуацији, пре неколико година били су послови чији је носилац била сама држава Србија. Ако би се жалио незадовољни понуђач, нико није био надлежан за решавање жалбе. Финансијски уговор ограничавају промену Закона о јавним набавкама и надлежност Комисије, а сам ЕИБ, за разлику од других финансијских институција, не разматра захтеве за заштиту права.

Зато заштита понуђача у пројектима које финансира ЕИБ једно време није постајала. У новембру 2017. године сличним аутентичним тумачењем је овај проблем превазиђен, али само када зајам гласи на Србију. Ново аутентично тумачење решава проблем када кредит узима правно лице. Тренутно је у тој ситуацији Контрола летења Србије и Црне Горе СМАТСА.

- Засада се то односи једино на важећи уговор са СМАТС-ом, али није искључено да ће их у будућности бити више, јер ми радимо са великим бројем клијената из јавног сектора - каже, за "Новости", Дубравка Негре, директорка представништва ЕИБ за Западни Балкан. - Што се тиче уговора са СМАТСА, надлежна установа за имплементацију пројекта је управо контрола лета. Надамо се да ће убрзо по завршетку скупштинске процедуре да се заврши и процедура јавних набавки како би дошло до успешне реализације инвестиционог пројекта који је од велике важности за даљи развој ваздушног саобраћаја у Србији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ниче нови контролни торањ на београдском аеродромуПотрага за извођачима радова на проширењу Београдског аеродрома управо је у току.

Дубравка Негре


- Контрола летења Србије и Црне Горе спровела је тендер "Набавка радова на изградњи Анекса зграде ЦКЛ Београд и торња АКЛ Београд" у складу са Законом о јавним набавкама Републике Србије - чули смо у овој институцији. - Реализација тендера је у току и тренутно се оцењују све приспеле понуде.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Београдски аеродром добија контролни торањ од 75 метара


ОБЕЗБЕЂЕНО 118 МИЛИОНА ЕВРА

СМАТСА је обезбедила укупно 118 милиона евра из сопствених средстава, кредита ЕИБ и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД). Средствима из закљученог уговора у наредне четири године биће извршена модернизација система контроле летења у Србији и Црној Гори, што подразумева и набавку и имплементацију радарских система на три нове локације, Београд, Бесна кобила и на локацији Врсута у Црној Гори.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

stevo

17.09.2019. 08:49

A kopaonik, videlo se pola evrope. Samo da prođe skupštinsku proceduru i da onih 50 poslanika donesu poštenu odluku, sve će biti u skladu sa Zakonom.

Zorica

28.12.2019. 22:29

Dajte više sa tim vašim planom PDR Aerodroma završite sa njim prvo, čekamo naš plan za Radio far koji zbog vašeg plana ne može da ugleda svetlost dana .