ПЛАЋАЊЕ НА РАТЕ: Камата на кеш као да је почек

М. Н. С. - С. Б.

14. 09. 2019. у 22:02

ПЛАЋАЊЕ НА РАТЕ: Камата на кеш као да је почек

AP Photo

Трговци, најчешће беле технике, плаћање на рате наплате са додатних 10 одсто. Виша цена често и за кредитне картице, иако новац леже - одмах

ЈЕДАН износ је за кеш, други за плаћање на рате, а трећи за онлајн куповину. Исти производи, најчешће бела техника и намештај, у радњама имају три различите цене. Најјефтиније је ако до продавнице и не дођете, па тако поштедите запослене, средње скупо ако купујете уз асистенцију трговца, а убедљиво најскупље ако вама поред њега - помаже и банка, а цех плаћате и наредних месеци. Трговци, под изговором попуста за готовину, одложено плаћање наплате најмање десет одсто. Проблем је што исто важи и за кредитне картице, иако им новац леже одмах.

С друге стране, међугодишња инфлација у јулу је износила свега 1,6 одсто. Значи да су трошкови живота од прошлог до овог јула толико порасли. Пре тачно годину једна евро је вредео 117,2 динара. У петак је званичан средњи курс био - 117,6 динара. А има банака којe динарске кеш кредите одобравају уз, из овог угла, повољнијих 5,9 одсто. И уз трошкове обраде и осталу папирологију, камата не пређе 6,6 одсто.

Прочитајте још - ДИСКРИМИНАЦИЈА ПОТРОШАЧА: Рачун већи кад се плаћа картицом

Тиме се не воде трговци када одобравају одложено плаћање. Махом рачунају да тек уз 10 одсто веће цене могу да буду сигурни да неће бити "у минусу" када своју робу продају на више месечних рата.

- Ево данима тражим да купим веш-машину. Цене се разликују од радње до радње, али и услови - објашњава Београђанка Марија С. - На сајту многих се и не види да заправо обрачунавају камату на рате. Свуда стоји да је плаћање бескаматно, али трик је у томе што они то третирају као попуст на готовину. То јесте њихово право, али заиста је некоректно да исти третман има и плаћање кредитном картицом, када мене у том случају кредитира банка, а не радња. И ја за то већ плаћам камату банци. Трговцу новац леже истог момента. Није у реду ни то што је иста камата и ако плаћам чековима на три, четири или 12 месеци.

Економисти објашњавају да су продавци ти који диктирају услове продаје. И одобравањем попуста на готовину не крше закон.

- Није неоправдано да трговац увећа цену када се она измирује на рате - објашњава економиста Драгован Милићевић. - То је његово аутономно право. Он води ценовну политику и он толико цени капитал. Јесте можда сада инфлација ниска и стабилан курс, али он не може да гарантује да ће тако бити за годину дана. Али истина је да би кредитне картице морао да рачуна као кеш. Њему банка исплаћује новац и онда скида месечно потрошачу, свом клијенту. У том случају је купац два пута кажњен, вишом ценом и каматом коју плаћа банци.


НАЋИ ПРАВУ МЕРУ

И ЗА потрошаче није спорно право трговца да прописује услове плаћања робе. Верују, међутим, да је кључан паритет, односно да ли су услови задовољавајући за обе стране.

- Услови треба да су примерени и за продавца и за купца - каже Петар Богосављевић из Удружења за заштиту потрошача. - Јасан је интерес трговца да дође до готовине и што пре плати нову набавку. Виша цена за одложено плаћање би требало да буде реална, да одговара каматама на депозит у том периоду, увећана за трошкове наплате. У реду је само ако паритет постоји. На крају, потрошач је тај који мора да има све на уму и сам за себе процени који начин му се највише исплати.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Boki

14.09.2019. 22:59

Evo primera iz Češke.Trgovci privlače kupce da bi kupovali na kredit bez ikakvog povećanja cene isto kao i na karticu.To važi kako za robu široke potrošnje tako i za kupovinu automobil.Povećenje 0.

Mija

15.09.2019. 00:31

Jednostavno, stedite par meseci umesto rate, pa platite masinu gotovinom. Naravno da svako zna da mora da ima bar 300 evra za ne daj boze. Ne kupujte gluposti i ustedecete.

Skene

15.09.2019. 07:52

Odeš u radnju, vidiš proizvod. Kupiš online na čekove po nižoj ceni. Tako sam ja odradio.