Брнабић: Ново поглавље у повезивању Србије и целог региона

Танјуг

13. 09. 2019. у 12:33

Брнабић: Ново поглавље у повезивању Србије и целог региона

Фото Танјуг

Седиште Секретријата Транспотне заједнице Југоисточне Европе отворено је данас у Београду, у присуству премијерке Србије Ане Брнабић, која је поручила да је тиме отворено ново поглавље за боље повезивање Србије и целог региона
Седиште Секретријата Транспотне заједнице Југоисточне Европе отворено је данас у Београду, у присуству премијерке Србије Ане Брнабић, која је поручила да је тиме отворено ново поглавље за боље повезивање Србије и целог региона.

Отварању у Беграђанки присуствовали су потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, европска комесарка за транспорт Виолета Булц, вршилац дужности директора Транспортне заједнице Ален Барон и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Оснивање Транспортне заједнице договорено је и потписано 2017. године у оквиру Берлинског процеса.

Брнабић је рекла да је то прво седиште међународне заједнице у нашој земљи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Потписан Уговор о седишту Транспортне заједнице Западног Балкана у Београду

"Ово је велика част за Београд и Србију. Указана нам је велика част и огромно поверење. Желим да захвалим свим партнерима у региону, што су нас подржали и што нас нису спречвали у томе", поручила је Брнабић.

Како је рекла, шаљемо данас сви заједно важну поруку да можемо успешно да сарађуејмо са свим партнерима у региону и да налазимо начине да превазилазимо проблеме и препреке и имамо бољу будућност.

"Ово је ново поглавље у развоју модерне и повезане Србије и Западног Балкана и дубоко верујем и у развоју модерног и повезаног региона у оквиру ЕУ", рекла је Брнабић.

Премијерка је навела да је ЕУ рекла када је договарано где ће бити седиште - где се ви договорите, као и да то мора да буде једногласно или да нико нема ништа против.

"Част ми је што сада могу да представим Србију као отворену, напредну, упспешну државу и способну да буде значајан фактор у иницијативама од међународног значаја. Србија се мења и овај Секретаријат је још једна симбол напретка који је Србија заједно са читавим реигоном постигла. Тиме потврђујемо да је место нашег реигона у срцу Европе".

Брнабић је рекла да је наш стратешки циљ чланство у европској породици, али и јачање, регионалне сарадње.

"Без стабилног и добро повезаног и интегрисаног региона нема стабилне и јаке Србије. Западни Балкан повеује заједничка историја, али и заједницкца будућност. Увек ћу веровати да смо сви заједно способни да изградимо бољу и светлију будућност. Управо су аутоптуеви и пруге ти који повезују регион и чине нас ближим једни другима, отварају нове трговинске и пословне прилике и стварају нова пријатељства".

Додала је да је Србија залужила да буде код нас седиште Транспортне заједнце јер огроман новац смо уложили у развој наше саобаћајне инфраструктуре, за наше грађен али и да повежмео цео регион.

Брнабић је подсетила да смо завршили јужни крак Коридора 10, да ускоро завршавамо источни крак, затим да се гради Коридор 11.

Најавила је да ће до краја године бити на аутопуту постављени и први пуњачи за возила на струју.

Брнабић је истакла да ће Србија градити и аутопут мира Ниш-Приштина-Тирана-лука Драч.

Каже да је интегрисан прелаз са Северном Македонијом и да ће по узору на тај модел Србија настојати да уведе једношалтерски систем, односно заједничку граничну контролу, и на свим осталим нашим прелазима.

Подсетила је да градимо и брзу пругу ка Будимпешти, да улажемо у водни саобраћај и друго.

Министарка Михајловић је истакла ће сада све земље региона бити ближе ЕУ и да ће Транспортна заједница помоћи достизању вишег животног стандарда за све грађане у региону.

"Данас је важан дан не само за Србију, где се налази седиште Транспортне заједнице, већ за цео регион, јер циљ нам је да радимо заједно и да се међусобно повезујемо. Транспорт је најмоћније оружје за све наше грађане, да се развијамо и живимо боље, за нове инвестиције и бољи стандард", рекла је Михајловић.

Она је истакла да транспорт нису само путеви, пруге, асфалт и камен, већ да он пре свега значи мир, стабилност и просперитет.

"Ово је велики корак на путу на Европској унији и Србија је од данас једном ногом у Транспортној унији. Кроз Транспортну заједницу, као прву европску институцију у нашој земљи, допринећемо повезивању региона, али и уклањању нефизичких баријера на нашим границама. Хвала комесарки Булц, јер нам је све ово време пружала помоћ и подршку како бисмо се још јаче и више повезивали", рекла је она.

Каже да је и Транспортна заједница један од примера одакле ће се радити заједно са свим земљам у региона на томе да имамо јединствено тржиште и смањујемо трошкове инвеситицја и да се повезујемо више.

Циљ је, како је рекла, да смањимо што више нефизичке баријере. Србија ће, каже Михајловић, уложити у своју инфраструктуру више од 20 милијарди евра у наредним годинама.

"Ово је додатна енергија и ветар у леђа, да радимо још више у целом реигону у области транспорта", поручила је Михајловић.

Европска комесарка Виолета Булц истакла је да је данашњи догађај знак политичке воље и само почетак даље заједничке сарадње.

“Транспортно повезивање значи сарадњу, мир и наду. Ово је први пут да земље Западног Балкана имају директан приступ јединственом европском тржишту. Секретаријат ће допринети смањењу трошкова пројеката и привлачењу нових инвестиција. Ово је чвориште које ће омогућити повезивање земаља ЕУ са регионом западног Балкана", рекла је она.

Булц каже да ће се смањити трошкови пројеката у области транспортта до 30 одсто.

Амбасадор ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да Унија улаже огромну енергију у транспорт и да се то одражава и на земље Западног Балкана, где је уложено 15 милијарди евра.

"Честитке Србији јер је домаћин прве међународне институције у земљи. Захваљујући залагању потпредседнице владе Зоране Михајловић и комесарке Булц данас имамо седиште Транспортне заједнице у Београду. Ово је велика одговорност, али и прилика како за Србију, тако и цео регион", рекао је Фабрици.

Барон је додао да се дуго радило на успостављању Секретаријата Транспотне заједнице и да је у питању заједница идеја и циљева у којој учествују све земље региона.

"Секретаријат ће пружати подршку земљама региона у припреми и реализацији пројеката. Наш циљ је јачање повезаности региона, али и јачи транспортни систем који је у складу са стандардима ЕУ", рекао је Барон.

Барон је казао да су три приротета у раду - уклањање саобраћајних и трговинских баријера, безбедност саобраћаја и развој железнице.

Каже да постоји програм "зелени транспорт", за чије пројекте ЕУ издваја до 85 одсто средстава за финансирање.

У Трсту је у јулу 2017. потписан Уговор о оснивању Транспортне заједнице, а у децембру 2017. на министарском састанку Транспортне заједнице у Бриселу, Београд је једногласно изабран за седиште сталног Секретаријата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)