Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Одлуку о висини минималне цене рада за период јануар-децембар 2020. године у износу од 172,54 динара (нето) по радном сату, саопштено је после седнице владе

"Повећањем од 11,1 одсто, минимална месечна зарада износиће 30.022 динара у односу на досадашњи износ од 27.022 динара. Ово најзначајније повећање до сада, које ће важити од 1. јануара наредне године, уз планиреан пореске олакшице за послодавце утицаће на побољшање животног стандарда грађана и привреду земље", наводи се у саопштењу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Minimalac 30 hiljada, a evo kada stiže jednokratna pomoć i koliko će biti povećanje penzija

"Повећање минималне цене рада од 11,1 одсто је највеће уназад десет година и заиста сматрамо да ће допринети бољем стандарду наших држављана", каже државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Бојана Станић и додаје да је Министарство финансија учинило све да растерети послодавце.

Тако ће бити смањена стопу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање на терет послодавца за 0,5 одсто, а са друге стране повећан је неопорезиви износ зараде за 1.000 динара, са 15.300 на 16.300 динара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Minimalac veći za 3.000 dinara

"Све то ће допринети како бољем стандарду наших запослених тако и растерећењу послодаваца", закључује она.

Станић каже да ће послодавци који окасне са исплатама зарада за рад у овој години па их пренесу у следећу годину морати да поштују нову минималну цену рада.

"Повећање минималне цене рада аутоматски ће повећати и све зараде код оних послодаваца који минималац користе као полазну основу ", каже она.

На питање на колико се радника у Србији односи минималац, она каже да је то јако тешко рећи.

"Минимална цена рада би требало да буде изузетак а не правило, нажалост наши послодавци то тако не схватају", истиче она и додаје да исплати минималца морао да претходи општи акт послодавца који то предвиђа.

Она наглашава да ако минимална цена рада није предвиђена колективним уговором или правилником о раду - онда послодавац не може да је исплаћује.

" Неопходно је и да у самом уговору о раду постоји сагласност запосленог да му се у случају поремећаја у раду послодавца исплаћује минимална цена рада", каже она и додаје да послодавац на шест месеци мора да обавештава репрезентативни синдикат да ли су престали услови због којих је уведена минимална цена рада.