За Ниш - Плочник 140 милиона евра

З. Р.

четвртак, 12. 09. 2019. у 19:33

За Ниш - Плочник 140 милиона евра

Мигел Моргадо и Зорана Михајловић / Фото Танјуг

Потписани уговори о финансирању изградње прве деонице ауто-пута ка Приштини

ФИНАНСИЈСКИ уговор о градњи ауто-пута Е-80 Ниш - Мердаре у вредности од 100 милиона евра данас су потписали Зорана Михајловић, министарка грађевинарства и Мигел Моргадо, директор сектора за Италију, Малту, Словенију, Хрватску и Западни Балкан Европске инвестиционе банке. Потписан је и уговор о поклону од 40,6 милиона евра, који су, осим министарке Михајловић и представника Европске банке, парафирали и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и помоћник директора "Коридора Србије" Душан Пурић.

Министарка Михајловић најавила је да ће изградња прве деонице тог ауто-пута, од Ниша до Плочника, у дужини од 38 километара почети у трећем кварталу следеће године. Део Ауто-пута мира, до Мердара, који ће градити Србија је 77 километара, док траса од Ниша преко Приштине до Драча има укупно 384 километра. Процењено је да ће изградња дела за који је задужена Србија коштати око 240 милиона евра.

ПРОЧИТАЈТЕ И:И поклон гради ауто-пут мира

- Потписали смо два важна уговора који представљају битан корак ка почетку изградње, иако је било пуно критика и питања да ли постоји интересовања за овај ауто-пут - рекла је Михајловићева. - Радили смо три године на овом пројекту. Он није важан само за развој привреде и повезивање округа, већ и са политичког аспекта, јер показује интерес и жељу Србије да до решења долази компромисом. То је један од шест ауто-путева који ће се у Србији градити током 2019. и 2020. године. Можда звучи немогуће, али то је и те како могуће сада када Србија има једну стабилну економију и када је политички стабилна.

ПОВЕЗИВАЊЕ РЕГИОНА

ПРЕДСТАВНИК ЕИБ Моргадо је изјавио да је кључни допринос Еворопске комисије у овом пројекту повезивање региона и казао да ЕУ дуги низ година подржава Србију и ради на унапређењу транспортне везе у региону у железничком, друмском и водном саобраћају.

- Потписивање уговора је пример плодне сарадње националих институција и Европске комисије - рекао је Моргадо. - Србија ће и у будућности имати нашу подршку с обзиром на најављени инвестициони програм.

КРИТИКЕ ОПОЗИЦИЈЕ

МИНИСТАРКА грађевинарства Зорана Михајловић осврнула се и на критике опозиције да ауто-пут до Приштине није потребан.

- Много критика је долазило од Вука Јеремића, Драгана Ђиласа, Бошка Обрадовића и Војислава Шешеља - рекла је Михајловићева. - То је група опозиционих странака која нас је називала издајницима и говорила да нема шта држава да гради ка Албанији. Садашња влада није тако опредељена, већ је њен циљ да се повезује са регионом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Rista Glista

12.09.2019. 21:03

Mi kao nacija treba da prestanemo da postojimo. Pravimo autoput Šiptarima

Zoran Kg

12.09.2019. 21:05

Kome taj put uopšte treba? Ne daju nam da uđemo dole ni peške, i ko uopšte i kuda treba da ide tim putem. Jedino ako je to naređenje velesila koje niko nema srce da odbije.

Гојко

13.09.2019. 17:26

@Zoran Kg - Da,to je Angelina ideja i ja sam odmah preneo,a Novosti mi objavile / iz jednog opozicionog dnevnog lista / da je Nemačka odmah obećala 40 miliona evra čim Srbija uradi projektno tehničku dokumentaciju.Znači ovih 40 miliona samo formalno daje na poklon EU,a suštinski je novac izdvojila prebogata nemačka država.

Neko iz mase

12.09.2019. 22:47

Trenutno na tom pravcu ima dnevno oko 5000 vozila i to samo na deonici do Krusumlije, posle do Merdara to padne na 1000, a teren takav da ce km autoputa u proseku da kosta oko 13 miliona evra. Ekonomski opravdano nema sta...

Banaćanin

13.09.2019. 20:34

Pa da. Gradi se samo pravci prema šiptarima. Kako neko reče "... mi srbi ni peške nemožemo tim putem...". A šta je sa Vojvodjanskim putevima? Nisam pristalica ni jednog od navedenih opozicionara, ali ovaj put su u pravu. Dajte malo para i za izgradnju puteva u Vojvodini, pogotovo u Banatu. No, izgleda da je kauboj naredio ministarki da nikakve puteve ne gradi prema istoku. No,no,no. Taman posla da Rusi lakše dolaze u posetu Srbiji.

Гојко

13.09.2019. 20:47

Tursko-američka kompanija Behtel,koja će graditi moravski koridor,završava put od Prištine do Kačanika koji Prištinu košta 700 miliona dolara i koji ne utiče na dodatnu zaduženost vlasti u PR,a Makedonci kasne sa početkom radova do Skoplja.Tim putem treba da se stigne od PR do SK za 45 minuta / 60 km /.Izgrađen je velelepni vijadukt kod Kačanika / prilog TV Al Jazeere Balkans /