Улагање у заштиту природе

С. Костић

четвртак, 12. 09. 2019. у 19:02

Улагање у заштиту природе

"Грундфос" / Фото: Н. Фифић

Данска компанија "Грундфос" отворила постројење за прераду отпадних вода у Инђији
ИНЂИЈА - Данска компанија "Грундфос", која се бави производњом циркуларних пумпи за грејање и климатизацију, јуче је отворила ново постројење за прераду отпадних вода "БиоБустер". Инвестиција вреднија од два милиона евра, пуштена је у рад у присуству министра привреде Горана Кнежевића, и то када ова компанија обележава 10 година пословања у Инђији.

- И Грундфос показује колико је Србија добро место за улагање, која бележи више од преко четири милијарде евра директних страних инвестиција. Ново постројење за прераду отпадних вода од изузетне важности је за очување животне средине, али и за друге компаније у Инђији које ће, такође, моћи да га користе - изнео је министар Кнежевић додајући да ова инвестиција ставља Србију али и Инђију на мапу света као једино место ван скандинавских земаља, где се могу наћи БиоБустер постројења.

Амбасадор Данске у Србији Андерс Кристиан Хоугард, подсетио је да су Данске инвестиције у Србији оријентисане на извоз, а да је Грундфос један од тих.

- Показали сте како имате добре услове за рад и кроз ваше одрживо пословање поставили високе стандарде. Наравно помогли сте и Данској да одржи имиџ земље којој је један од највећих приоритета очување животне средине и одрживи развој- изнео је на свечаности амбасадор Данске у Србији.

Прочитајте још - Инђија гради станове за стручњаке


У Инђији послује пуно страних компанија, које до сада, ни једна од њих није затворила своја постројења, већ су их само ширили. Једна од тих је и Грундфос, рекао је председник општине Инђија Владимир Гак и оценио да је Инђија одлично место за стране инвестиције.

Као светски лидер у производњи пумпи, Грундфос знатно ради на повећању енергетске ефикасности и рационалнијем коришћењу воде.

- Ова инвестиција ће омогућити још ефикаснију производњу уз умањену потрошњу воде, уз још бољу бригу за животну средину- нагласио је директор Грундфос Србија Вељко Тодоровић.

ОД 30 РАДНИКА ДО 750


Грундфос је свој рад у Србији почео инвестицијом од 60 милиона евра, са 50 запослених да би данас имали 750 радника. Са 30 различитих производних линија годишње из Србије извезе више од 200 милиона евра на тржишта широм света.

Прошле године тај резултат је сврстао Грундфос као седмог највећег извозника Србије, а амбиције компаније су да ове године тај резултат побољшају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације