МНОГЕ ФИРМЕ ЖИВЕ НА РАЧУН ДОБАВЉАЧА: Дужни чак 2.613 милијарди динара!

Д. И. К. - С. Б.

четвртак, 12. 09. 2019. у 20:02

МНОГЕ ФИРМЕ ЖИВЕ НА РАЧУН ДОБАВЉАЧА: Дужни чак 2.613 милијарди динара!

Много испоручене робе дуго чека наплату

Рокови плаћања лане су се, нарочито међу предузећима са великим губицима, протегли на чак 251 дан. Привредна друштва су лане остала дужна својим партнерима чак 2.613 милијарди динара

ПРИТИСНУТЕ обавезама фирме до "ваздуха" долазе на рачун својих добављача. Одлагањем плаћања обезбеђују средства за ликвидност. Привредна друштва су лане остала дужна својим партнерима чак 2.613 милијарди динара, 3,2 одсто више него претходне године. Најнеумољивији су губиташи, који су рокове плаћања развукли на чак 251 дан, показује анализа Агенције за привредне регистре.

Највише финансијске дисциплине, када је реч о плаћању обавеза и наплати потраживања, има међу сто компанија са највећим пословним приходом.

- У овој групи је, за годину дана, примећена тенденција пада рокова у обе категорије. Тако се потраживања наплаћују за 51 дан у просеку, а обавезе плаћају за 73 дана - објашњава Ружица Стаменковић, регистратор у Регистру финансијских извештаја и бонитета. - Велики проблем је код "сто нај" губиташа. Ту је приметна озбиљна финансијска недисциплина. Потраживања се наплаћују за 129 дана, а обавезе намирују за 251 дан! Наплата потраживања у овој групи предузећа пала је за три дана, али је плаћање обавеза исто као и годину пре.

Међу "стој нај" фирми по оствареном губитку, око једна трећина друштава била је у некој врсти блокаде рачуна током 2018. године.

До пре неколико година трговина је била област у којој су добављачи добрим делом олакшавали посао партнерима. Жарко Малиновић, секретар Удружења за трговину Привредне коморе Србије, наводи да то данас није највећи проблем ове гране.

Прочитајте још - Хтели бизнис, а постали дужници

- У трговини је највећи проблем мала платежна моћ, иако је промет порастао у првој половини године - каже Малиновић. - Истраживање које је Економски факултет радио за Министарство трговине показује да рокови плаћања за добављаче нису велики проблем. Суштина је ефикаснији ланац снадбевања. У пракси постоје велике залихе, а то не сме да се посматра одвојено од плаћања. Трговац наручи од добављача робу да напуни полице, али та роба, на пример, не прође добро код купаца. Коефицијент обрта буде мали, па она трговцу стоји у залихама. Онда он пролонгира плаћање. Произвођач и трговац су заједно прихватили ризик. Трговац је само мост између произвођача и потрошача. Мора се посматрати коефицијент обрта, стање залиха и рокови плаћања. Нисмо се срели са великим притужбама добављача. Они знају да ће им роба бити плаћена.


ПОВЕРИОЦИ ИХ ЧУВАЈУ

ПРВИ пут су се, међу губиташима, нашле и микрофирме, које су оствариле губитке толике да могу да се мере са највећим компанијама на тржишту. Од 34 микропредузећа на листи по нето губитку и по укупном губитку, већина је у стечају. Међутим, има и оних са великим минусом, која нису у стечају. Таквих је 17 на листи "сто нај".

Текуће пословање оваквих фирми, према речима Ружице Стаменковић, практично финансирају повериоци. То је нека врста "кредита" за текућу ликвидност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)