Синиша Мали: Новац који смо уштедели враћамо грађанима

Новости онлине

11. 09. 2019. у 10:27

Синиша Мали: Новац који смо уштедели враћамо грађанима

Фото: Printscreen

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали рекао је да ће у наредних неколико дана бити познат тачан проценат повећања плата у јавном сектору и да се може очекивати веће увећање него прошле године
Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали рекао је да ће у наредних неколико дана бити познат тачан проценат повећања плата у јавном сектору и да се може очекивати веће увећање него прошле године.


„Ми желимо да се новац који смо уштедели што пре врати грађанима. За пар дана изаћи ћемо са предлогом повећања плата у јавном сектору. Ја сада у овом тренутку могу да кажем да ће повећање плата процентуално бити веће него прошле године, када је било између 7 и 12 одсто. Ове године ћемо ићи још мало изнад тога, опет сходно томе што смо зарадили и прошли кроз тешке економске реформе“, истакао је Мали.


Он је гостујући на телевизији Пинк подсетио да и пензионери, осим увећања од 1. јануара 2020. године између 5,1 и 5,5 одсто, могу очекивати 5.000 динара у децембру.


„То је начин да вратимо грађанима Србије, и најстаријима и запосленима, а све то је могуће на основу тешких реформи које је спровео председник Србије Александар Вучић, то је реализација обећања које је он дао. Наравно да ћемо осетити бољитак, а у децембру ћемо имати и просечну плату преко 500 евра. На добром смо путу да из године у годину повећавамо животни стандард грађана“, рекао је министар.


Мали је навео да је увећање минималне цене рада феноменална вест и да је то још једна потврда реформи које су започете, као и да ће се тај предлог у четвртак 12. септембра 2019. наћи на Влади.


„Од 1. јануара 2020. године минимална цена рада биће увећана са 155,3 на 172,5 динара по сату. Када се прерачуна, реч је о увећању са 27.022 на 30.022 динара, што је за три хиљаде динара више“, рекао је министар.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Држава подиже плате до 15 одсто


Он је истакао да је реч о највећем повећању минималне цене рада икада, као и да је у последњих девет година готово дуплирана, што је, како је оценио, велики корак напред.


„На овај начин ми показујемо да бринемо о грађанима Србије, да повећамо њихов материјални статус, да се што пре приближимо минималној потрошачкој корпи. На овај начин показујемо и каква је наша економска политика, а ово радимо не на основу неких кредита, већ на основу онога што смо зарадили“, напоменуо је министар.


Министар је подсетио да трећу годину заредом имамо суфицит у буџету, иако је очекиван дефицит, а који за првих осам месеци износи 46,6 милијарди динара и напоменуо да су планирана увећања, плата, пензија и минималне цене рада реална и могућа управо захваљујући оваквој економској политици која се води.


Од следеће године планирано је додатно смањење оптерећења привреде за један проценат, рекао је министар и навео да је то још једно обећање које се остварује, а да ће гледати да пронађу начин да дође до још већег смањења оптерећења.


„Трудимо се да будемо још конурентнији кроз растерећење привреде, а размишљамо да растерећење буде још веће. Морамо да сачувамо макроекономску стабилност, али ово је права слика резултата политике коју водимо. Драго ми је да су грађани разумели тешке мере, другу годину заредом повећавамо плате, пензије, минималну цену рада“, истакао је министар.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Минималац 30 хиљада, а ево када стиже једнократна помоћ и колико ће бити повећање пензија


Министар је истакао да је сада инфлација стабилна и да се креће до два одсто, као и да имамо стабилан курс.

„Дакле лична потрошња иде горе, просечна плата и пензије иду горе, али хоћемо још више, нисмо задовољни, хоћемо још више да повећавамо, али мораво да будемо вредни, да више производимо и да извозимо“, рекао је министар.


Мали је напоменуо и да су планирана издвајања од преко 12 милијарди евра за инвестициони план који ће бити реализован у наредне четири године.

„Желимо да преко државних инвестиција завршимо водоводне и канализационе мреже, фабрике за пречишћавање отпадних вода, путеве, а то додатно треба да подстакне раст наше економије. Колико ће наша економија расти, зависи од личне потрошње, али и од домаћих и страних инвестиицја“, навео је он.


Министар је закључио да је сада циљ да нам стопа раста до краја године буде већа од 3,5 одсто, као и да Влада Србије наставља да се бори да нађе новац за додатна повећања, односно раст животног стандарда грађана, како би се брже напредовало.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (49)

Branko

11.09.2019. 10:56

Država sada ima mogućnosti da mnogo više radi na poboljšanje položaja radnika.

Duki

11.09.2019. 11:02

Krece se sa stabilizaciji drustva i podizanju standarda posle teskog period konacno lepe vesti i siguran sam bice ih jos vise u narednom periodu.

Nikola

11.09.2019. 11:33

Teške reforme su urodile plodom, i sada iz dana u dan osećamo boljitak i lepe vesti su da će uskoro doći do povećanja plata, a od nove godine i povećanja penzija.

Zoran74

11.09.2019. 16:55

Остварили смо одличне резултате и зарадили довољно новца да ове године буде повећања плата и пензија.

Dana

11.09.2019. 17:24

Uspešno sprovedene ekonomske reforme i rad i trud aktuelne vlasti donose rezultate na svim poljima!

Tara

11.09.2019. 19:22

Povecanje plata je odlicna vest za sve gradjane i dokaz da Srbija stalno napreduje.

Pravda

11.09.2019. 21:46

Dobrim i domacinskim vodjenjem zemlje, sad mozemo da svake godine podizemo plate i penzije, koje nikada nisu bile vece.

Nebojsa

11.09.2019. 22:40

Odlična vest za sve radnike koji rade u javnom, sektoru, ovo će svakako biti još jedan vetar u leđa za kućni budžet.