АМЕРИЧКА компанија за производњу пољопривредних машина и трактора "Џон Дир" је дошла у Србију и планира да гради три логистичко-дистрибутивна центра, у Сремској Митровици, Новом Саду и Бачкој Тополи, најавио је у уторак министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

- То су трактори за 200, 300 или 500 хектара земље. Свака роба има свог купца, па тако и ови трактори. Неки имају цену најскупљих станова у Београду. Није сваки трактор за све, али за људе са великим поседом су трактори "Џон Дир" - рекао је Недимовић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Американци са Кинезима ваде бакар и злато код Бора

Према најавама, већ крајем ове године, требало би да почне изградња великог конструкцијског и логистичког центра на плацу који је ова мултинационална компанија већ купила у Сремској Митровици и у који ће бити уложено око шест милиона евра.

Оно што је још значајније је чињеница да челници "Џон Дира" најављују да ће у Србији, укупно, направити шест оваквих центара, међу којима ће бити и они у Бачкој Тополи и Новом Саду!

У току је прикупљање документације, а прва три ће почети да се граде почетком следеће године. До краја 2020. ови објекти би требало да буду и завршени и да почну да раде.

- Ти логистички центри значе да ће се у Србији продавати, сервисирати машине, али и вршити обука не само кадрова већ и купаца. "Џон Дир" је "порше" међу пољопривредном механизацијом. Овај гигант долази у Србију у кооперацији са мађарском компанијом "Ките", која је и дистрибутер семенске робе па ћемо заједно са њима подићи и унапредити значајно и ову за нас, животно важну област - рекао је Недимовић.

фото ЕПА

"Џон Дир" је купио два хектара у индустријској зони Север у Сремској Митровици и за њих дао око 15 милиона динара. Изабрали су овај град јер им је градска администрација изашла у сусрет и веома брзо завршила посао око дозвола. Пресудну улогу у избору локације имала је и сама позиција ове индустријске зоне, која се налази тик уз ауто-пут Београд - Загреб.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Српска ракија у Кини

САОБРАЋАЈНИЦЕ

ПРЕМА нашим прописима, "Џон Дир" има рок од три године да замљиште приведе намени. Град је обезбедио сву инфраструктуру, гас, струју и друго, а амерички произвођач треба да изгради приступне саобраћајнице.