КОНАЧНО се назире крај радовима на источном краку Коридора 10 који трају дуже од деценије. У "Коридорима Србије" кажу да ће последња деоница Банцарево - Црвена Река, од 12,3 километра, бити завршена до краја октобра. Тада би требало да буде пуштен у саобраћај и део од 9,4 километра од Просека до Банцарева који је завршен раније.

Најзахтевнији посао је изградња галерије ради трајне стабилизације косине Ц6 на улазу у тунел Банцарево у левој саобраћајној траци. Компанија "Интеграл инжењеринг" увелико ради на изградњи галерије која ће наткрити леву траку ауто-пута у дужини од 160 метара. Било је планирано да овај посао обави главни извођач, "Актор", али су Грци обавестили "Коридоре Србије" да нису у стању да то ураде брзином која се од њих очекује. Посао је добила компанија која је била ангажована и на поправкама потпорног зида који се обрушио у Грделичкој клисури.

- У току су и радови на асфалтирању леве траке ауто-пута, као и на опремању деонице саобраћајном сигнализацијом - наводе у "Коридорима". - Приводи се крају и опремање тунела Банцарево електромашинском опремом. у току су и радови на стабилизацији још две косине.

На овој деоници је изграђено пет мостова укупне дужине 297,3 метра, 27 косина и тунел Банцарево дужине 733 метра.


ПРОЧИТАЈТЕ И:Почела наплата путарине на новом ауто-путу "Милош Велики"Источни крак Коридора 10, који води од Ниша ка граници са Бугарском гради се дуже од 10 година, а радови су запињали на сваком кораку. На најмалерознијој деоници, обилазници око Димитровграда, сменила су се чак три главна извођача. Радове је започела аустријска "Алпина" у априлу 2010. године и обавезала се да их заврши за 720 дана. Када је ова компанија банкротирала, радове је преузео бугарски "Трејс", али је ова деоница и за њих била превелик залогај. Искључени су из посла 2015. Испало је да је грчка компанија "Актор" трећа срећа за овај потез, јер га је коначно изградила, иако се на другим деоницама на источном краку више пута обрукала, јер је пробила све рокове.


МОСТОВИ

НА источном краку Коридора 10 од Просека до границе са Републиком Бугарском укупне дужине 86,8 километара изграђено је 87 мостова, пет тунела и пет саобраћајних петљи.

- До сада је на источном краку пуштено у саобраћај 65 километара пуног профила ауто-пута, од Црвене Реке до границе са Бугарском и 17,5 километара паралелног некомерцијалног пута Бела Паланка - Пирот - наводе у "Коридорима Србије". - Завршетком деонице Банцарево - Црвена Река, пустиће се у јавни саобраћај и комплетно завршена деоница Просек - Банцарево дужине 9,4 километра, са десет мостова и 16 косина.