БОРСКИ рудник требало би у наредним годинама да добије најсавременију технологију, али и неуобичајени "имиџ" - да постане прави зелени рудник. Наиме, кинеска компанија "Зиђин", већински власник РТБ "Бор", планира да у Србију пренесе најмодернију технологију, отвори нову фабрику за прераду у Мајданпеку, инвестира у руднике Јама и Церово и примени високе стандарде у очувању животне средине, за које су заинтересовани чак и Јапанци и Немци.

Ове поруке послали су данас министар рударства и енергетике Александар Антић и извршни директор и виши потпредседник "Зиђина" Џорџ Фанг и то са више него симболичног места - са копова у близини кинеског града Шангханг, одакле је пре више деценија кренуо раст овог рударског гиганта. Зиђин данас има укупно 34 рудника, 20 у Кини И 14 у иностранству, а пре неколико дана потписан је меморандум о отварању још једног рудника, и то у Србији, Чукару пеки. У њега ће само у првој фази уложити 474 милиона долара, то значи да ће њихове инвестиције у Србији, са планиране 1,4 милијарде долара за Бор, премашити две милијарде долара.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Србија почасни гост на сајму у Кини

- Импресионирани смо оним што смо видели и уверили смо се колико је "Зиђин" моћна компанија, колико је развијена и колико подједнако посвећује пажњу томе да буду успешни и друштвено одговорни - рекао је министар Антић. - Тај ниво заштите животне средине и стандарди које су постигли у топионици и руднику је импресиван. Када дођете у топионицу као да сте ушли у парк, а кад уђете у рудник као да сте ушли у место нетакнуте природе. Верујемо да ће све то бити "пресликано" и у Србији.

Фото АП

Извршни директор "Зиђина", Фанг, потврдио је да планирају да у Бор пренесу сву своју технологију обраде али и очувања животне средине.


"ПЛЕС ЛАВОВА" КАО ДОБРОДОШЛИЦА

МИНИСТАР Антић дочекан је данас у Шангхангу ватрометом и традиционалним кинеским "плесом лавова" који се приређује као добродошлица посебним гостима.

- На сваком кораку Србији се указује велика част. Одушевљен сам пријемом, додуше, мало су ме на почетку испрепадали музика и ватромет - нашалио се министар.