Врњачка Бања и Виминацијум и на Алибаби

Данијела Милинковић

субота, 07. 09. 2019. у 11:09

Врњачка Бања и Виминацијум и на Алибаби

Сајам инвестиција и трговине ЦИФИТ

Одличне вести за нашу земљу са Међународног сајма инвестиција у Кини. Љајић: Договорено и емитовање емисија на државној телевизији ЦЦТВ. Антић: Кинеска компанија ће уложити близу пола милијарде долара


ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА - СЈАМЕН

ТУРИСТИЧКА понуда Србије биће до краја новембра видљива и на "Алибаби", кинеској платформи за онлајн трговину, али и на њиховим друштвеним мрежама Wechat и "Вејбо", које су пандан "Инстаграма" и "Фејсбука". То значи да ће грађани Кине, али и целог света који тргује преко "Алибабе", моћи да виде српске туристичке бисере, попут Врњачке Бање, Палића, Виминацијума...

Истовремено, кинеска компанија "Зиђин", већински власник РТБ "Бор", отвориће нови рудник "Тимок", на налазишту Чукару пеки, на коме ће почети експлоатација руде већ током 2021. У то ће "Зиђин" уложити 474 милиона долара, чиме ће њихове укупне инвестиције у Србији премашити 1,4 милијарде евра.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Србија почасни гост на сајму у Кини

Ово су изузетно добре вести које стижу из кинеског града Сјамена, где се одржава међународни сајам инвестиција и трговине ЦИФИТ, а где се налази и наша висока државна делегација. Споразум о промоцији на "Алибаби" потписала је Туристичка организација Србије, а министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, који предводи нашу делегацију, каже да је то огроман резултат који је постигнут после година преговора са овом кинеском компанијом:

- Договорили смо се и о емитовању емисија на државној кинеској телевизији ЦЦТВ која ће промовисати Србију као дестинацију за снимање филмова. Верујем да ће све то допринети порасту броја кинеских туриста у Србији.

Разлога за задовољство имао је и министар рударства и енергетике Александар Антић, који је на маргинама ЦИФИТ потписао меморандум о улагањима са првим човеком "Зиђина", Ченом Ђинхом.


Расим Љајић и Александар Антић потписали меморандуме / Фото Танјуг

- Меморандумом су се обавезали да ће у горњу зону рудника Чукару пеки инвестирати близу пола милијарде долара. То значи да ће компанија "Зиђин" у Србији укупно производити више од 200.000 тона бакра годишње, више од 120.000 тона из сопственог концентрата наше заједничке компаније "Зиђин Бор", и око 80.000 тона у пројекту "Тимок" - рекао је Антић.

Он је нагласио да је овај меморандум, као и чињеница да је Србија почасни гост на сајму у Сјамену, једном од највећих на свету, доказ да је сарадња између наше земље и Кине на изузетном нивоу и да се и даље развија.


НАЈБРОЈНИЈИ

ЉАЈИЋ је у суботу поновио да су туристи из Кине били најбројнији гости који су посетили Србију у првих седам месеци ове године. Њихов број је порастао за 39 одсто, а број ноћења које су остварили за 51 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)