Годинама ратују за акције ПКБ

С. БУЛАТОВИЋ

петак, 06. 09. 2019. у 20:35

Годинама ратују за акције ПКБ

Акционари ПКБ у петак испред Привредног суда Фото Никола Скендерија

Пензионери пољопривредне корпорације Београд у петак протестовали пред Привредним судом. Одложено рочиште, а део имовине продат

ПЕНЗИОНЕРИ Пољопривредне корпорације Београд, који су остали без акција свог предузећа, окупили су се у петак пред Привредним судом. Чекали су исход завршног припремног рочишта у њиховом спору против државе и некадашњег предузећа. Пресавили су табак после вишегодишње борбе, јер их је држава, одлуком од пре десет година да друштвено претвори у државно предузеће, оставила без учешћа у матичној компанији. Они и даље траже свој део, а процењују га на непуних 12 милиона евра.

Тужбу је поднело Удружење "Рит", које окупља 3.000 пензионера, некадашњих радника ПКБ и траже да се прогласи ништавним Закључак Владе којим је 65 одсто друштвене имовине претворено у државну. Акције, како тврде надлежни, нису стекли, јер то право произилази из друштвене, а не државне имовине.

Прочитајте још - ПКБ заборавио на мале акционаре

- Ми смо ту фирму из мочваре направили, радили дан и ноћ, откупљивали њиве и на крају остали без онога на шта су сви други имали право - каже Милинко Миладиновић, председник Удружења "Рит". - Запослени свих других зависних предузећа, "Имлека", "Фрикома" и других су добили акције. Нас сад питају, а што ви нисте узели њихове. Па ми смо хтели акције своје фирме. Нико није знао да ће бити како је било. И нико од нас није узео друге бесплатне акције.

Прочитајте још - На продају 55 хектара ПКБ Корпорације

Пензионери ПКБ тражили су од суда и привремену меру како би се забранила даља продаја имовине предузећа. Суд им је захтев одбио, јер јавни позив за продају земљишта у Комаревој хумци у Сурчину није био довољан доказ да постоји таква намера. У међувремену, 55 хектара је продато и уписан је нови власник "БГ спортски центар Ковилово", који је у власништву фирме "Константин д грејт", која поседује хотел и друге објекте изграђене на овој земљи, али неукњижене.


Фото Никола Скендерија

- Ми смо се на ту одлуку суда жалили и жалба је пред Привредним апелационим судом - објашњава Саша Гемаљевић, адвокат пензионера ПКБ. - Судија је зато, пошто списи предмета нису код ње, одложила завршно припремно рочиште, независно од тога што су ти папири по пријему скенирани. Инсистирао сам да у записник уђе да је ПКБ отуђио део имовине, 55 хектара у Ковилову, што указује на постојање намере туженог да осујети потраживања бивших радника. Ново рочиште је заказано за 18. октобар.

ПРЕД ВЛАДОМ

ПЕНЗИОНЕРИ ПКБ у петак су после рочишта у Привредном суду прошетали и до зграде Владе Србије. Протестовали су и пред њеним вратима, јер одавно чекају одговор надлежних на њихов захтев да их прими премијерка Ана Брнабић. Нико из Владе их није примио.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације