ЕКОНОМСКИ параметри показују да минимална зарада може да буде увећана за пет одсто. Када узмемо у обзир социјалну и политичку компоненту, она ће ићи горе барем још толико, најавио је у четвртак Синиша Мали, министар финансија, на округлом столу у Савезу самосталних синдиката Србије.

Према тој рачуници око 350.000 радника у Србији који су на минималцу, од Нове године ће примати, уместо досадашњих 27.000, око 30.000 динара. Коначан износ ће се знати у уторак 10. септембра, када ће бити одржана седница Социјално-економског савета. Уколико не буде постигнут консензус између социјалних партнера, Влада ће предложити износ за 2020. годину.

- Држава ће у већој мери испунити захтеве запослених, односно синдиката, него послодаваца - рекао је Мали.


Прочитајте још - Синдикалци хоће минималац већи од 29.130

Став послодаваца је да се минимална цена повећа за пет до шест одсто и да су то реалне могућности привреде, док синдикати траже да се она повећа за најмање 20 одсто. Министар је нагласио да у прилог томе иде отварање више од 200 предузећа у прошлој години са 60.000 нових радних места, стопа незапослености од 10,3 одсто, са тенденцијом да у следећој години буде једноцифрена.

- Ствари се померају напред, али још је много посла пред нама - рекао је Мали. - Значајно је што имамо суфицит у буџету 48,5 милијарди динара у првих седам месеци. Сада инвестирамо у инфраструктуру, отварамо Коридор 10, Коридор 11, а за неколико недеља креће и Моравски коридор да се гради.

За Зорана Стојиљковића, председника УГС "Независност", са економске стране повећање минималца могуће је највише за пет процената, али постоје други аспекти према којима износ мора бити већи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРЕГОВОРИ О ЦЕНИ РАДА: Минималац још далеко од "корпе"

- На основу прошлогодишњег социјално-политичког договора требало би да у наредне две године минималац буде повећан за по најмање 5.000 динара, како би достигао висину минималне потрошачке корпе - рекао је Стојиљковић. - Такође, минимална зарада требало би да буде 60 процената просечне у Републици, што значи да уз предвиђени просек од 500 евра, минималац мора да буде 35.400 динара.

Стојиљковић, Мали и Орбовић, фото Танјуг

Зоран Ђорђевић, министар рада је истакао да би минимална цена рада требало да се повећа, али у реалним оквирима, те да није реално да се она повећа на 38.000 динара. Прошле године је 6.500 људи отишло из земље, а за првих шест месеци ове још 3.000.

Према речима Љубисава Орбовића, председника Савеза самосталних синдиката Србије, за три године раст минималне зараде износио је 26 одсто, што је врло задовољавајуће.


ЛАНЕ ПОВЕЋАЊЕ 8,6 ОДСТО

Од прошле године минималац у Србији износи 155 динара по сату, или 27.072, што је за око 2.200 динара више него пре 2018. Пошто социјални партнери лане нису успели да се договоре, Влада је пресекла и предложила износ који је био за 8,6 одсто виши од дотадашњег.