ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС ОПЕТ О НАШОЈ ЗЕМЉИ: Србија рекордер по инвестицијама (ФОТО)

В. Н.

03. 09. 2019. у 19:17

ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС ОПЕТ О НАШОЈ ЗЕМЉИ: Србија рекордер по инвестицијама (ФОТО)

Илустрација

Британски лист поново пише о убрзаном развоју у Србији, наводећи да је наша земља привукла више гринфилд инвестиција у 2018. години него било која друга земља у односу на свој бруто домаћи производ

УГЛЕДНИ британски Фајненшел тајмс (ФТ) поново пише о Србији.

- Србија је привукла више гринфилд инвестиција у 2018. години него било која друга земља у односу на свој бруто домаћи производ - пише лист.

После одлуке да Србију други пут у последње три године прогласи за светског првака у привлачењу страних директних инвестиција, само две недеље касније, специјализовани портал се осврће и на развој индустрије.

Како у новом чланку доноси ФТ, прерађивачка индустрија у нашој земљи бележи рекорде захваљујући управо страним инвестицијама. И прошлог месеца наша семља се нашла на страницама "Фајненшл тајмса". Тада је овај лист објавио да је Србија на првом месту у свету по броју директних страних инвестиција. Србија је привукла, како се наводи, 107 пројеката директних страних инвестиција у 2018, за 26 више него 2017.

Србија привлачи скоро 12 пута више страних директних инвестиција него што би могло очекивати од економије њене величине - објављено је на сајту ФДИ интелиџенса, који је део "Фајнаншел тајмса"..

Наводи се и да су водећи сектори у Србији по страним директним инвестицијама индустрија аутомобилских компоненти, храна и дуван, текстил и сектор некретнина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Србији највише директних инвестиција из иностранства

Кинези улажу велике количине новца у Србију. Прва инвестиција је био Пупинов мост у Београду између Земуна и Борче који је коштао 260 милиона евра. Почетком 2017. године Хестил је купио смедеревску челичану за 46 милиона евра и започео инвестициони циклус од неколико стотина милиона евра.

ВУЧИЋ: ПОНОСАН НА СРБИЈУ

Тим поводом огласио се и председник Србије Александар Вучић.

Поносан на Србију!" - написао је председник Вучић на Инстаграму коментаришући текст који је објавио угледни часопис.

Следећа велика стратешка пословна операција било је преузимање РТБ Бора. Наиме, кинески Зиђин се обавезао да ће у рударско-топионичарски басен уложити милијарду и 400 милиона евра. А, највећа гринфилд инвестиција са делеког истока у нашу државу је почетак изградње фабрике аутомобилских гума "Шандонг Линглонг" вредна скоро милијарду евра у Зрењанину, а у овом граду ће се радити и обрада цинка. Ова инвестиција је вредна 100 милиона евра.

Не треба заборавити и да Кина улаже и у српску путну инфраструктуру. Већ су радили деонице на ауто-путу Милош Велики, а раде и на довршетку обилазнице око Београда. Управо кинески путари су започели изградњу деонице од Прељине до Пожеге, као наставак Коридора 11 ка Црној Гори.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ХРВАТИ О СТРАНИМ ИНВЕСТИЦИЈАМА: Србија нас дебело "прешишала"

Осим забринутости, због кинеских инвестиција, Европа је већ покушала и административним путем да отежа кинеске инвестиције. Тако је на пример ограничила, кроз систем квота, извоз српског челика у ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Bambi

03.09.2019. 23:00

U zrenjaninu obrada cinka!? Koliko takvo postrojenje mora biti udaljeno da ne bi bilo stetno po ljude u gradu?

Djole

06.09.2019. 11:48

stranci vode srpsku ekonomiju? Kako ce to da se obije o glavu Srbiji i srpskom narodu cim krenu recesije a krenule su