Отворен Регионални иновациони стартап центар

С. Бабовић

02. 09. 2019. у 16:04

Отворен Регионални иновациони стартап центар

Фото: С. Бабовић

Влада Србије уложила 42 милиона динара у развој идеја и пословања младих будућих предузетника у Крушевц

КРУШЕВАЦ - ВЛАДА Републике Србије уложила је 42 милиона динара у изградњу и опремање Регионалног иновационог стартап центра, који је званично почео са радом у Крушевцу. Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић напомиње да су младим људима омогућени изузетно модерни услови за развијање производа и пословања.


Прочитајте још: Поповић: Ускоро први иновациони регионални стартап центри


- Млади ће у 300 квадрата радити на намодернијој опреми, а Влада је обезбедила и средства за све садржаје који ће се у бућности дешавати у центру - наводи министар Ненад Поповић. -Веома је важно да се младим стартап компанијама, младим инижњерима, ученицима омогући правна, финансијска, менторска подршка, да их неко води кроз процес маркентинга, промоције знања и довођења идеја до валоризације на тржишту. Овај тренд изградње ћемо наставити, користе га најразвијеније земље у свету. Концетрација знања не треба да буде само у великим универзитетским центрима.


Прочитајте још: Поповић о сарадњи са Гуглом: Иновативно предузетништво будућност Србије


Министар додаје да се у крушевачком центру, као и у Србији развијају блокчејн технологије, као и да је та чињеница препозната у свету. У исто време, велики сигнал стратешким инвеститорима, додаје министар је и високо вредновање знања наших инжињера.

-Са оваквим програмима ћемо наставити, а будући да Крушевац има одличну индустију и изванредно средње техничко обрзаовање, надам се да ће у будућности бити простора за отварање Техничког факултета, као и индустријског парка, о чему смо разговарали са градским руководством - износи министар Поповић.

Да користе опремљену рачунарску просторију са 34 умрежена компјутера, али и посебну просторију са рачунарима предвиђеним за рад са професионалним софтверима за програмирање, инжињеринг, машинство, одлучили су се многи будући предузетници. Међу њима су и студенти Никола Перић, Младен Дубовац и Александар Ђорђевић. - Тренутно радимо на апликацији која помаже свим фирмама које се баве било каквим транспортом,
људи или робе, да у реалном времеу прате “пакет” и у сваком тренутку знају локацију пошиљке или путника-објашњава за “Новости” студент програмирања Александар Ђорђевић(21). - Цела прича је базирана на апликацијама,које аутоматизују неке послове, на пример, књиговодствене, тако да свако на свом телефону може да испрати процес и да добије потребне податке.


ПОДРШКА

У Бизнис инкубатор центру под чијим окриљем је отворен Регионални иновациони стартап центар верују да ће на овај начин успети да помогну младим људима да усаврше и развијају иновације и креативно размишљање, као и да кроз неколико година имају успешне привредне субјекте у граду.

- Конкурс за кориснике центра управо је завршен и до 5. септембра погледаћемо све пријаве, како би видели колико су иновативне идеје које се предлажу - објашњава Драгана Богдановић, директорка БИЦ,додајући да је ова установа уложила два милиона динара за потребе изградње РИСЦ.- Имаћемо око 30 младих људи, што је оптималан број за квалитетан рад. Првих шест месеци све услуге биће бесплатне, а једном недељно одржаваће се обуке прилагођене корисницима. Корисници ће моћи да аплицирају за средства Националне службе за запошљавање и града Крушевца, који се односе на самозапошљавање и очекујем да ће велики број њих и регистровати фирме током пролећа, када се позиви за субвенције и расписују.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације