БЕЗ обнове села, Србија нема будућност - непрекидно понављају надлежни у држави, али и стручњаци, а један од начина да се оживе нека, готово нестала места, јесте кроз задруге.

Акција државе за повратак задругарства до сада је дала солидне резултате јер је оформљено 560 задруга, а бесповратним средствима државе помогнуте су 94 задруге, и то у укупном износу од близу милијарду динара. Ове године је у буџету, за исте намене, одвојено 667 милиона динара, који ће по конкурсу који се управо завршава, добити још најмање 40 задруга.

Ситуација, међутим, није иста у целој Србији, па тако у Јадру и Подрињу није формирана ниједна земљорадничка задруга. У Малом Зворнику, како каже председник општине Зоран Јевтић, било је речи да се оживи стара задруга, међутим, све је на томе и остало.

- Основана је једна задруга у Азбуковици и то за гајење оваца расе романовски - казао је Мирослав Ненадовић, начелник Општинске управе у Љубовији. - Они који су добили новац за те намене, затражили су анекс уговора, како би добили још времена и посао привели крају. Добављачи оваца нису до сада успели да им испоруче оно што је тражено.

Прочитајте још - Основали 48 фарми оваца

На Пештеру још нема земљорадничких задруга које би, у сарадњи са државом, поспешиле развој сточарства у овом крају. Има интересовања, нарочито младих људи.

- Недавно смо са најбољим сточарима из Ђерекара, Тутина и околних села основали задругу "Пештерско стадо" - каже Фехим Куртовић, председник задруге. - Циљ нам је да се укрупнимо и боље повежемо.

У пиротском крају до сада су основане две задруге уз помоћ Владе Србије. Реч је о задругама "Стара појата" из димитровградског села Жељуша, која је добила око 5,7 милиона динара, и "Дарови Лучнице" из села Горчинце. Баве се производњом органске хране и прерадом поврћа, паприке за ајвар.

Једина сточарска задруга у Поморавском округу, "Овчари 035", добила је преко пројекта државе 7,4 милиона динара, за набавку 250 оваца расе виртемберг. Предвиђено је да сваки оснивач годишње задрузи враћа по седам грла. Потписан је и уговор о пословном споразуму са извозником и добављачем јагњади за Либију, који годишње извезе 24.000 јагњади.

Прочитајте још - Кркобабић: Задруге су спас за српско село

У краљевачком крају, с друге стране, влада нешто мање интересовање за овај начин удруживања, него што је то случај са другим регионима. Овде сада има само 18 регистрованих задруга.

На југу земље, две задруге су добиле подстицајна средства, али проблема још увек има. Према речима Љиљане Трајковић из задруге "Пољаница тренд", међу произвођачима још влада неповерење у овакав вид удруживања. Ту је и чекање на шалтерима, али и непостојање инфраструктуре и садржаја који би повезали младе у руралним подручјима. Задруга "Грин милк" код Владичиног Хана, добијена средства искористила је за опрему, али и даље има проблем са откупом млека.

"АГРАР ЕКО-ВОЋЕ" ИЗ АРИЉА

У АРИЉУ је 2018. године основана прва сложена воћарска задруга "Аграр еко-воће", уз подршку Министарства, вредну 12,5 милиона динара. Новац је утрошен на саднице малина и пољопривредну механизацију. Ова задруга окупља више од 150 произвођача, а ту су и пољопривредници из Врањске Бање, Петровца на Млави, Крагујевца и Велике Плане.