НА заједничком прелазу Прешево-Табановце, на уласку у Србију из Северне Македоније још није постављена одговарајућа сигнализација, али ће ускоро бити уклоњени стари знакови који збуњују возаче, кажу у Дирекцији за имовину, реагујући на текст "Новости". Проблем за возаче је настао, јер на српској граници нису усклађена обавештења које су траке отворене за пролаз, а које нису.

Остале су старе ознаке, које сугеришу да аутобуси приликом изласка из Северне Македоније и уласка у Србију треба да иду у десну траку. Међутим, они морају да иду у крајњу леву линију, што ствара приличан хаос када покушају да се "престроје" и препрече између путничких возила.

- Стара сигнализација на ГП "Прешево" није у функцији и биће демонтирана у најкраћем року - каже Љиљана Милутиновић, начелник Одељења за опште послове у Републичкој дирекцији за имовину. - Новопостављена светлосна сигнализација дата је на управљање пограничним службама, односно X стрелица. То је привремено решење док се не уради пројекат доградње надстрешнице.

У Дирекцији објашњавају да ће на заједничком контролном прелазу бити постављена светлосна сигнализација са силуетама возила по категоријама. Поступак јавне набавке за израду услуге доградње надстрешнице на граничном прелазу Прешево је у току и отварање понуда је у септембру ове године.

ПРОЧИТАЈТЕ И:ЈЕДНА ЦАРИНА ШТЕДИ И ВРЕМЕ И НОВАЦ: Почео са радом први интегрисани прелаз (ФОТО/ВИДЕО)

- Пројекат, између осталог, предвиђа и трајну хоризонталну, вертикалну и светлосну саобраћајну сигнализацију - наводи Милутиновићева. - Након издавања грађевинске дозволе Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, започеће радови чији је завршетак предвиђен до краја ове године. Од марта, када је Дирекција преузела управљање друмским граничним прелазима, као један од органа у систему интегрисаног управљања државном границом, максимално смо посвећени и улажемо велике напоре да у оквиру расположивих буџетских средстава за ове намене, унапредимо стање на граничним прелазима.

САРАДЊА

СРБИЈА и Северна Македонија су од понедељка увеле заједничку царину на граничном прелазу Прешево - Табановце. Нови начин организације требало је да смањи гужве и чекање. Интегрисани гранични прелаз је резултат Споразума о успостављању заједничких контрола на међународном граничном прелазу Прешево - Табановце, преко кога се одвија промет путника и свих врста робе.