СРБИЈА и Северна Македонија од понедељка су увеле заједничку царину на граничном прелазу Прешево - Табановце. Нови начин организације требало је да смањи гужве и чекање, али то се засад није догодило.

Према речима читаоца "Новости", на интегрисаном граничном прелазу Прешево - Табановце потребно је још много урадити да би се осетила предност оваквог потеза.

- Осим заједничких контејнера у којем седе гранични полицајци, буквално ништа од вертикалне и хоризонталне сигнализације није урађено. Остале су старе ознаке, које сугеришу да аутобуси приликом изласка из Северне Македоније и уласка у Србију треба да иду у десну траку - наводи наш саговорник. - Међутим, они морају да иду у крајњу леву линију, што ствара приличан хаос када се препрече између путничких возила.

Како тврде наши возачи, аутобуси у међудржавну зону углавном уђу у десну траку, па морају да се кроз гужву пробијају улево. Додатни хаос праве и теретна возила, која заузимају по две десне траке.

- Добра ствар је што су на српској граници постављени нови дисплеји који обавештавају возаче које траке су отворене за пролаз - истиче наш саговорник. - Али то побољшање кваре стари индикатори, који нису демонтирани и који сви показују сигнал "икс", као да су пролази затворени. Тек испод њих троструко мањи нови сигнализатори показују да је линија отворена.

У "Путевима Србије" кажу да нису надлежни за постављање сигнализације на граничним прелазима. За тај посао је задужена Дирекција за имовину.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ЈЕДНА ЦАРИНА ШТЕДИ И ВРЕМЕ И НОВАЦ: Почео са радом први интегрисани прелаз (ФОТО/ВИДЕО)

Интегрисани гранични прелаз је резултат Споразума о успостављању заједничких контрола на међународном граничном прелазу Прешево - Табановце, преко кога се одвија промет путника и свих врста робе.

Нова процедура би требало да буде знатно лакша за 22 српске компаније које извозе у Северну Македонију. Оне су добиле статус овлашћеног привредног субјекта, што значи да саме завршавају део царинске процедуре.

ЗАЈЕДНИЧКА КОНТРОЛА

НА граничном прелазу Прешево - Табановце са српске стране границе је постављено шест кућица из којих ће полицајци и цариници контролисати аутомобиле и аутобусе. За путнике који из Србије путују у Северну Македонију контролу обављају српски цариници на северномакедонском прелазу, а за путнике који путују ка Србији македонска гранична служба ће обављати контролу на српском прелазу.