Министар финансија Србије Синиша Мали представио је данас члановима Координационог тела за сузбијање сиве економије досадасње активности и мере на за сузбијање сиве економије у земљи.

Чланови Координационо тело су на данашњој седници, којој је председавао Мали, разматрали у којој мери су реализоване активности које су део Акционог плана за спровођење Националног програма сузбијање сиве економије 2019-2020, који је Влада Републике Србије усвојила у априлу ове године.

Акциони план садржи 36 мера и 153 активности, а први извештај достављен је члановима Владе почетком августа, са информацијама о активностима чији је рок за завршетак био други квартал 2019. године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Mali sa direktorom u EBRD Maližom o razvoju tržišta kapitala u Srbiji

Мали, који је и председник Координационог тела за сузбијање сиве економије, представио је досадашње резултате, и истакао да је од 27 активности чији је рок за реализацију други квартал 2019. године, 14 активности реализовано, што представља 52 процента, као и да је шест активности делимично реализовано.

Како се наводи у саопштењу ресорног министарства, Мали је додао да то јесте добар резултат, али да је циљ да све активности буду спроведене у предвиђеном року.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Mali: Planiramo smanjenje poreza na zarade

На састанку је посебно истакнуто да су већ започеле активности на затварању нелегалних шљункара, које потпуно незаконито користе водне ресурсе.

До сада су затворене четири шљункаре широм Србије, а предузете су мере да буде затворено још три у скоријем периоду.

Посебан фокус Координационог тела је на пољопривреди, с обзиром да је у том сектору било највише непријављених радника.

Када је реч о пријављивању сезонских радника у пољопривреди, на састанку је истакнуто да је ове године до сада пријављено чак 20.500 радника, док је током 2017. године укупно пријављено 3.585.

Наиме, претходним акционом планом је предвиђена много једноставнија и лакша процедура за њихово пријављивање.

На седници су затим разматране активности чији је рок за реализацију трећи и четврти квартал, а састанак Стручне групе, која делује у оквиру овог тела, заказан је за септембар.

Посебно је наглашено скенирање јавно доступних интернет портала, друштвених мрежа и других е-платформи преко којих се субјекти организовано оглашавају и нелегално врше продају преко интернета за посебно дефинисане производе, а које би требало да буде реализовано у трећем кварталу ове године.

Министар Мали је напоменуо да је један од приоритета Министарства финансија у четвртом кварталу усвајање измене и допуне Уредбе о паушалном опорезивању ради увођења консолидоване наплате пореза и аутоматизованог обрачуна паушалног опорезивања.

Пореска управа је покренула припреме за почетак пројекта за нови систем паушалног опорезивања и план је да од 2020. године почне примена новог система опорезивања за паушал.

Пореска управа је извршила анализу пословног процеса и дала смернице развоја система, закључио је министар Мали.

Седници су присуствовали министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ðорђевић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, као и представници Министарства правде, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства трговине, Републичког секретаријата за јавне политике и Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД).