Мали о досадашњим активностима на сузбијању сиве економи

Танјуг

четвртак, 29. 08. 2019. у 16:21

Мали о досадашњим активностима на сузбијању сиве економи

Фото Танјуг

Министар финансија Србије Синиша Мали представио је данас члановима Координационог тела за сузбијање сиве економије досадасње активности и мере на за сузбијање сиве економије у земљи
Министар финансија Србије Синиша Мали представио је данас члановима Координационог тела за сузбијање сиве економије досадасње активности и мере на за сузбијање сиве економије у земљи.

Чланови Координационо тело су на данашњој седници, којој је председавао Мали, разматрали у којој мери су реализоване активности које су део Акционог плана за спровођење Националног програма сузбијање сиве економије 2019-2020, који је Влада Републике Србије усвојила у априлу ове године.

Акциони план садржи 36 мера и 153 активности, а први извештај достављен је члановима Владе почетком августа, са информацијама о активностима чији је рок за завршетак био други квартал 2019. године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Mali sa direktorom u EBRD Maližom o razvoju tržišta kapitala u Srbiji

Мали, који је и председник Координационог тела за сузбијање сиве економије, представио је досадашње резултате, и истакао да је од 27 активности чији је рок за реализацију други квартал 2019. године, 14 активности реализовано, што представља 52 процента, као и да је шест активности делимично реализовано.

Како се наводи у саопштењу ресорног министарства, Мали је додао да то јесте добар резултат, али да је циљ да све активности буду спроведене у предвиђеном року.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Mali: Planiramo smanjenje poreza na zarade

На састанку је посебно истакнуто да су већ започеле активности на затварању нелегалних шљункара, које потпуно незаконито користе водне ресурсе.

До сада су затворене четири шљункаре широм Србије, а предузете су мере да буде затворено још три у скоријем периоду.

Посебан фокус Координационог тела је на пољопривреди, с обзиром да је у том сектору било највише непријављених радника.

Када је реч о пријављивању сезонских радника у пољопривреди, на састанку је истакнуто да је ове године до сада пријављено чак 20.500 радника, док је током 2017. године укупно пријављено 3.585.

Наиме, претходним акционом планом је предвиђена много једноставнија и лакша процедура за њихово пријављивање.

На седници су затим разматране активности чији је рок за реализацију трећи и четврти квартал, а састанак Стручне групе, која делује у оквиру овог тела, заказан је за септембар.

Посебно је наглашено скенирање јавно доступних интернет портала, друштвених мрежа и других е-платформи преко којих се субјекти организовано оглашавају и нелегално врше продају преко интернета за посебно дефинисане производе, а које би требало да буде реализовано у трећем кварталу ове године.

Министар Мали је напоменуо да је један од приоритета Министарства финансија у четвртом кварталу усвајање измене и допуне Уредбе о паушалном опорезивању ради увођења консолидоване наплате пореза и аутоматизованог обрачуна паушалног опорезивања.

Пореска управа је покренула припреме за почетак пројекта за нови систем паушалног опорезивања и план је да од 2020. године почне примена новог система опорезивања за паушал.

Пореска управа је извршила анализу пословног процеса и дала смернице развоја система, закључио је министар Мали.

Седници су присуствовали министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ðорђевић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, као и представници Министарства правде, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства трговине, Републичког секретаријата за јавне политике и Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (36)

Sladjana

29.08.2019. 16:40

Borba protiv mita i korupcije daje rezultate. DAnas smo svedoci da se svercovana i kradena roba nalaze van prometa.

Milija

29.08.2019. 16:49

Borba protiv sive ekonomije je veoma važna jer se na taj način daje prostor da se država razvija.

Dejan

29.08.2019. 17:30

Od kad je ministar finansija Siniša Mali vidi se veliki napredak u odnosu na prethodni period.

Nikola

29.08.2019. 17:38

Sivu ekonomiju nije moguće iskoreniti, ali je zato moguće svesti je na minimum, što država uspešno i čini

Marija

29.08.2019. 17:50

Siva ekonomija u velikoj meri šteti privredi Srbije! Suzbijanje sive ekonomije treba da bude prioritet u narednom periodu!

Marija

29.08.2019. 17:52

Siva ekonomija u velikoj meri šteti privredi Srbije! Treba raditi na njenom suzbijanju i u narednom periodu!

Milos

29.08.2019. 18:17

Siva ekonomija mnogo steti drzavi ali je znatno smanjena sto je dobro i treba nastaviti u smeru suzbijanja iste.

Milica

29.08.2019. 20:03

Puna podrska , ovim putem bice vise para za vise puteva , vise skoli , vise domova zdravlja.

Sara

29.08.2019. 21:10

Srbija j epo putanju suzbijanja sive ekonomije dosta uradila, i na dobrom je putu da ovu negativnu pojavu u potpunosti iskoreni..