ПЕЋИ за грејање на пелет најтраженији су производ за који се пензионери распитују у радњама које се баве опремом за грејање и огревом. Како наводе продавци, пензионери су ове уређаје наручили још крајем зиме за сезону која следи. С обзиром на релативно високе цене ових пећи, многи предузетници разматрају и опцију давања ових уређаја на 24 рате за пензионере.

- Цене пећи на пелет крећу се од 1.500 евра па навише у зависности од простора који се загрева, што је релативно висок износ у односу на месечна примања пензионера. Имали смо неколико ситуација када пензионери дођу са децом, па они пола плате у кешу, а остатак пензионери исплаћују на рате. Тако је релативно прихватљива набавка овог уређаја, а даље грејање током зимских дана скоро четворостуко јефтиније, што се за неколико година исплати, посебно најстаријим суграђанима, који воде рачуна о сваком динару - објашњава запослени у предузећу за набавку огрева у Младеновцу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЈАВНА ПРОДАЈА ПОШИЉАКА: На добошу 54.000 пакета без адресе

Како објашњава наш саговорник, набавка огрева увелико је у току, а цене су готово исте као лане. Кубик исечених дрва нуди се за 4.500 на самом југу Србије до чак 10.000 динара у северним градовима Србије. Цена пелета креће се од 17.000 до 26.000 динара, али је угаљ и даље најпродаванији када је реч о пензионерима, који имају посебне погодности за куповину ове врсте огрева. Посебне погодности за пензионере пружају оне радње које са Фондом ПИО имају склопљене уговоре за набавку огрева за зимски период. Таквих предузетника је чак 109 на нивоу целе Србије, а списак ових радњи доступан је на сајту Фонда. Пензионерима у сусрет излазе и многобројна удружења пензионера, па и поједине општине које омогућавају набавку огрева по повлашћеним ценама за своје чланове.