Отварање интегрисаног граничног прелаза Прешево-Табановце између Северне Македоније и Србије је највећи конкретни допринос јачању економске сарадње и поспешивање трговине у региону, изјавио је данас председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

“Ово је први, али велики корак ка заједничком тржишту региона”, оценио је Чадеж.

Након што су премијери Србије и Северне Македоније, Ана Брнабић и Зоран Заев озваничили почетак рада тог интегрисаног прелаза, Чадеж је рекао да је заједнички гранични прелаз најбољи одговор на захтеве привреденика да се убрзају процедуре и отклоне баријере.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БРНАБИЋ У ПОСЕТИ РЕПУБЛИЦИ СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ: Решени смо да гледамо у будућност и укидамо баријере (ФОТО/ВИДЕО)

Додао је да то значи и уштеду времена које привредници троше на чекање и смањење трошкова прекограничног пословања.

“Овај предиван ауто-пут не би имао ту вредност да нисмо ово данас урадили, јер сваки ауто-пут не служи уколико не спаја људе робе и трговину”, поручио је Чадеж.

Северна Македонија и Србија су, каже Чадеж, показале како заједнички треба радити.

Позвао је и друге државе да следе овај пример који је реализован на захтев око 400.000 пословних људи и успоставе интегрисане граничне прелазе и ускладе граничне процедуре, јер се тако, наводи, штеди време свим компанијама које послују у региону.

Интегрални гранични прелаз Прешево-Табановце ће, каже Чадеж, преполовити време које је до сада било потрбно камионима за завршетак процедура на граници.

Извршна директорка Привредне коморе Северне Македоније Биљана Пеева изразила је задоволство јер се интегрисани прелаз Прешево-Табановец отвара на дан обележавања 27 година од постављање границе на Табановцима.

Интегрисани гранични прелаз се, каже, уводи на захтев привредника у Србији и Северној Македонији и навела да тај прелаз има шири значај имајући у виду већи и бржи проток роба и услуга на Коридору 10 који повезује западну Европу са Блиским Истоком.

Како је рекла, на граничном Прелазу Табановце годишње је око 200.000 камиона и још 60.000 камиона који су у транзиту.

Нагласила је да се успостваљањем интегриснаог граничног прелаза повећава атрактивност и компаративне предности целог региона олакшавање протока робе.