У Србији се годишње рециклира 53.000 тона гума што директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић оцењује као одличан резултат.

У изјави за Танјуг он објашњава су гуме јако профитабилне када се рецклирају а за то држава одобрава значајне субвенције.

"Република Србија на свом тржишту има годишње има око 36.000 тона гума, а тога извештава се и у комадима када се гуме увозе на возилима и ту је негде око 53.000 комада годишње", каже он и оцењује да је добар резултат у рециклажи гума зато што држава даје субвенције од 20 динара по килограму за овај посао.

Како истиче међу земљама региона Србија има највећу субвенцију и тако подстиче рециклажну индустрију.

У плану нам је да се више упосли сакупљачка мрежа, односно да се редистрибуција средстава које се прикупљају од компанија увозника дистрибуира и на компаније или лица која сакупљају гуму јер је то важан моменат да би се гуме изнеле из природе", каже Радовић.

Приликом рециклаже гума се сецка на комаде, праве гранулати који се после користе у производњи а може се пиролизом добити и гориво, објашнио је он.

"Гума је профитабилан материјал и после се лако може користити у производњи других материјала, а према новим правилницима убудуће ће сва дечија игралишта морати да буду поплочана гумом - а то се највише ради са рециклираном гумом", истиче он и наводи да су фирме рециклери гуме углавном на подручју Војводине.