АУТОБУСИ неће морати да чекају да прође годину дана да би могли да уведу нове линије на новоотвореним деоницама, па и на ауто-путу "Милош Велики". У Привредној комори Србије тврде да ће покушати да омогуће превозницима ванредно усаглашавање редова вожње. Иначе, према важећим прописима је предвиђено да се они усаглашавају једном годишње, и то у марту, а да примена почне у октобру.

Милица Дубљевић, секретар Удружења за саобраћај ПКС, каже да ће се већ почетком наредне недеље састати са представницима превозника и надлежног Министарства за саобраћај, како би се заједнички дошло до модела за измене закона и правилника које ће омогућити ванредно усаглашавање редова вожње.

- Иако редовно, годишње усаглашавање предлога редова вожње по закону почиње у марту, Привредна комора је већ почела посао ажурирања Даљинара, подзаконског акта којим се утврђују километража и минимална времена вожње између аутобуских станица, што је основа за израду предлога новог реда вожње - наводи Милица Дубљевић. - Овај посао подразумева и снимање новоотворених деоница ауто-путева, али и осталих релација, и то на иницијативу самих превозника. Први захтев превозника за снимање трасе новог ауто-пута стигао је у ПКС у четвртак.

Прочитајте још - Министарство поручује: Аутобуски превозници могу да користе ''Милош Велики''

У ПКС указују на то да је заједнички став и надлежних и привреде - да се нађе начин за што хитније измене законске регулативе и створе услови за ванредно усаглашавање редова вожње и коришћење ауто-пута предвиђеном брзином.

Како измене законске регулативе које ће омогућити ванредно усаглашавање Привредна комора Србије на предлог превозника може само једном годишње да усагласи и достави Министарству на оверу предлог редова вожње, и то до 30. јуна, у ресорном Удружењу за саобраћај ПКС верују да ће се у што краћем року доћи до законских решења које ће обезбедити коришћење свих погодности новоизграђених и будућих деоница ауто-путева за привреду и грађане.

У Министарству саобраћаја објашњавају да је брисањем станица и стајалишта из регистрованог реда вожње, која нису на жељеној траси, превозницима омогућено коришћење новоотворене деонице ауто-пута, али без промена долазних и полазних времена која су предмет усаглашавања. То, међутим, превозницима не значи много, јер у сваком месту у које аутобус стаје, морају да испоштују време поласка из станице које је у важећем реду вожње. Тако испада да, аутобуси који иду у Нову Варош, иако су новом саобраћајницом стигли раније у Чачак, не могу да крену до времена које је прописано у реду вожње.

- Како поступак усаглашавања спроводи ПКС на основу важећег закона и пратећих подзаконских аката, а имајући у виду експанзију изградње нових деоница на ауто-путу "Милош Велики", у сарадњи са ПКС ћемо предложити да се уради прилагођавање законске регулативе која би омогућила и ванредна усаглашавања - наводе у ресорном министарству.

Прочитајте још - Бус не може, а камион неће на Коридор 11

ПЕРОНИ

У ПКС кажу да прописе треба мењати и увести ванредно усаглашавање, јер ће додатни проблем бити после отварања деонице Сурчин - Обреновац крајем године.

То ће, сматрају у ПКС, додатно скратити време путовања и повећати одступања у односу на садашњу сатницу доласка и поласка са појединих одредишта. Због тога ће аутобуси стизати још раније у станице и дуже ће морати на перонима да чекају време поласка из актуелног реда вожње.

ДИРЕКТНЕ ЛИНИЈЕ ВЕЋ НА ТРАСИ

НЕКИ превозници су већ преусмерили своје аутобусе на нове трасе ауто-пута "Милош Велики", који је отворен прошле недеље. То су углавном урадили они који имају директне линије.

- Превозници и по сада важећем реду вожње могу да користе новоотворени ауто-пут, под условом да се обрате Министарству за измену реда вожње, брисањем станица и стајалишта која нису на новој траси - објашњавају у ПКС. - Међутим, до новог усаглашавања, редовног или ванредног, неће моћи да мењају утврђена долазна и полазна времена, што им реално представља проблем.