Нових случајева свињске куге нема, држава у приправности

Ј. Су. - Б. Г.

петак, 23. 08. 2019. у 13:00

Нових случајева свињске куге нема, држава у приправности

Фото А. Делић

Апели ветеринара стижу свакодневно, да се сваки сумњиви случај пријави, као и да се свиње, уколико се примети да нису добро, никако не кољу и једу

НОВИХ случајева афричке куге свиња нема, али су државне инспекције у приправности због могућих нових жаришта! Апели ветеринара стижу свакодневно, да се сваки сумњиви случај пријави, као и да се свиње, уколико се примети да нису добро, никако не кољу и једу, без обзира на то што се болест не преноси на људе и што не могу да имају никакву последицу по здравље. Зараза тако само може лакше да се прошири.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Минимална цена рада ни данас није усаглашена

Откако је прошле недеље и званично проглашена појава ове заразне болести свиња у Србији, до сада је убијено више од 200 животиња, у неколико сеоских домаћинстава код Младеновца. Министарство пољопривреде прогласило је ово подручје зараженим и засада је и једино где је болест регистрована.

Како је рекао министар пољопривреде Бранислав Недимовић, предузете су све потребне мере, а уколико неко примети нешто сумњиво требало би одмах да обавести ветеринарску инспекцију. Нових случајева засада нема.

Иначе, од момента проглашења избијања заразе, многе државе у региону забраниле су увоз свиња и свињског меса и прерађевина из Србије. Међу њима су Македонија, Црна Гора и Босна и Херцеговина. Исто то је урадила и Србија када је болест откривена у Мађарској, Бугарској, Румунији...

BROJEVI TELEFONA ZA ПРИЈАВЕ МИНИСТАРСТВО пољопривреде успоставило је два телефонска броја за пријаву угинућа свиња у циљу превенције и адекватног реаговања на могуће болести. Сви сељаци, узгајивачи свиња, могу се јавити 24 часа дневно на телефон 011 311-75-36, а на број 064 868-00-16 током радног времена да пријаве угинуће својих животиња.

- Колеге из БиХ сада су спустиле ниво забране, па су један део увоза либерализовале - казао је Недимовић. - Очекујем да разговарам и са надлежнима у Македонији и Црној Гори. Била је у посети и делегација Светске организације за заштиту животиња и ЕУ, да виде шта ми овде радимо. Најважније је да све буде транспарентно, да би се укинуле привремене мере забране увоза.

И док су све очи упрте у афричку кугу свиња, која се појавила у нашој земљи, од 1. октобра укида се вакцинација против класичне куге свиња. Појачан надзор над овом болешћу биће око Фрушке горе и Мачве, а прекид вакцинације омогућиће српским сточарима извоз свињског меса и месних прерађевина у земље ЕУ.

- Вакцине против свињске куге нема, али остаје нам превентива - каже Ђорђе Јанку, епизоотиолог у Ветеринарском институту Зрењанин.

На фармама није проблем физички оградити свиње, али су сметње код индивидуалних произвођача. Зато је савет да у свињац увек улази једна особа која ће имати посебно одело.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације