ДВЕ ЗЕМЉЕ - ЈЕДНА КОНТРОЛА: Интегрисан гранични прелаз између Србије и Северне Македоније

С. Б.

22. 08. 2019. у 21:02

ДВЕ ЗЕМЉЕ - ЈЕДНА КОНТРОЛА: Интегрисан гранични прелаз између Србије и Северне Македоније

Сви који путују ка Северној Македонији само ће "прошишати" кроз Прешево Фото П. Милошевић

Бржи проток људи и робе. При изласку из Србије провера у Табановцима, а при уласку у Прешеву

ПУТНИЦИ који од понедељка крену пут Северне Македоније само ће "прошишати" кроз Прешево. Царинска контрола, додуше обеју земаља, дочекаће их тек у Табановцима. Они који стижу у Србију, неће скидату ногу с гаса до - Прешева. Почиње да ради први интегрисани гранични прелаз између Србије и Северне Македоније. Он подразумева да ће службе обеју земаља бити у једној кућици и заједно радити како би задржавања била краћа, а проток људи и робе бржи.

Прочитајте још - Олакшање проласка међе Прешево - Табановце

Процедура ће бити значајно лакша за 22 српске компаније које извозе у Северну Македонију. Оне су добиле статус овлашћеног привредног субјекта, што значи да саме завршавају део царинске процедуре. У понедељак ће бити потписан и споразум којим им и Северна Македонија признаје тај статус.

- Споразум је још један доказ спремности Србије да ради на смањењу нецаринских баријера у региону - истакао је помоћник директора Управе царина Веселин Милошевић. - Овлашћени привредни субјекти су компаније које су прошле веома строгу проверу од Управе царине. Оне ће преузети на себе део царинских контрола и на тај начин постати партнер Управи царине и држави. Да би велики играчи, како у Србији тако и у Македонији добили овај повлашћени статус, било је неопходно да испуне низ безбедносних домаћих и међународних стандарда, као и да уложе велики новац у развој сопствених, у највећој мери безбедносних капацитета.

Прочитајте још - ОЛАКШИЦА У ПРОМЕТУ СРБИЈЕ И МАКЕДОНИЈЕ: Заједничка царина на прелазу Табановце

Од 22 компаније које имају статус овлашћеног привредног субјекта, 19 их је добило статус овлашћеног привредног субјекта за безбедност. То значи да ће тих 19 компанија које послују у Србији, ако раде и у Северној Македонији, имати иста права и у тој држави. Исто ће важити и за такве македонске фирме у Србије.

- Сва потписана документа даће своје прве ефекте током предстојеће зиме и у наредној туристичкој сезони - каже Веселин Милошевић. - У Скопљу је у среду, 21. августа потписано пет протокола у вези са спровођењем споразума о заједничкој контроли на прелазу Прешево-Табановце.

ПРЕМИЈЕРИ ОТВАРАЈУ

ПРЕДСЕДНИЦИ влада Србије и Северне Македоније Ана Брнабић и Зоран Заев интегрисани прелаз Прешево-Табановце ће отворити у понедељак 26. августа. Ана Брнабић ће потом у Скопљу разговарати са македонским премијером, а планиран је и састанак делегација двеју земаља и потписивање више споразума о сарадњи. Споразум о успостављању интегрисаног прелаза је потписан 12. јула у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (20)

Mađari su ti podigli žicu

23.08.2019. 11:28

@Ixa Vuksa - a ne da ukinu prelaz... stari su to fašisti.

Vladimir

22.08.2019. 23:17

@Rista Glista - Treba,treba kako bi nasi:rodjaci,zemljaci i kumovi za dve godine rada kupili sebi i deci:stanove,kola,vikendice,letovanja,zimovanja,pa moze i neki skuplji hobi...

Микица

23.08.2019. 00:17

@Rista Glista - @ Rista Glista - Искрено, за почетак извади најзад чепове из ушију и скини повез са очију. Можда тад и укапираш барем понешто од свега тога што тренутно не знаш.

Šofer

22.08.2019. 22:17

Super! Ali ipak su ovo trebali da primene od 1.maja,pre letnje sezone, a ne da cekamo po sat vremena i tamo i vamo....

Gaja

22.08.2019. 22:18

Konačno neka lepa vest da se komšije slože kako da olakšaju transport ljudi i robe na vestacki stvorenim granicama. Bravo za jedne i druge. Dali ste primer regionu da ne mora sve da bude problem kad postoji zajednički interes. Bravo!

Petar ns

22.08.2019. 22:47

Sve ce to uskoro biti Albanija, tako da granica i ne treba. Opametite se Srbi i Makedonci.

Срђан

23.08.2019. 08:42

@Petar ns - Богами пријатељу ниси далеко од истине , ма колико се ми сами борили не успева нам баш најбољ,оздрав из Косовске Митровице

MALI PERICA

23.08.2019. 01:16

tata me ucio da se školujem za carinika da se ova nasa kuca od 800 kvadrata sto pre zavrsi i proda a oni me sad predohitrili. . pa kako sada da gledam kroz prste kad je jedna kucica. BEDAK

SaleA

23.08.2019. 06:41

Najbolje bi bilo “jedna zemlja bez kontrole”. Amerika 300mil. u jednoj drzavi a nas rastavljaju na proste faktore. Drzavice za brisanje cipela

BOGDAN

23.08.2019. 07:05

SRBIMA I MAKEDONCIMA OSTALO JE JOS MALO VREME DA SRBI SACUVAJU JUG SRBIJE A MAKEDONCI SEVER I ZAPAD ,AKO SE SRBI I MAKEDONCI U SKORO VREME NE UJEDINE I ZAJEDNO STANU NA PUT SIPTARSKE EKSPENZIJE ZAJEDNICKI GRANICNI PRELAZ KOD TABANOVCA NEKE BITI JER KE TA TERITORIJA USKORO BITI OKUPIRANA OD SIPTARE I NATO,DO SADA JE VAZILO PRAVILO KO KONTROLISE MORAVSKO VARDARSKI TOK TAJ KE DA VLADA BALKANOM,OCIGLEDNO TO NE ODGOVARA IMPERIJALISTIMA I ONI KE DA NADU NACIN DA KONTROLISU TAJ STRATEGISKI CVOR.

Зоран

23.08.2019. 08:43

Да је среће и памети ту не би ни требало да постоји граница као што никада није ни била...Ово је коментар неког ко није националиста већ неко ко памти када је ту пролазио без заустављања а много се боље живело и тамо и овамо.

Ivan

23.08.2019. 13:02

A kad se ukida zeleni karton?Ili otimanje para i dalje traje?Šta kaže Aleksandar veliki?