ДОК је жетва сунцокрета у пуном замаху, цена ове уљарице је у - паду. Незадовољни пољопривредници већ најављују протесте због аконтних цена сунцокрета, од 25 динара по килограму. Стручњаци, ипак, објашњавају да тржиште све формира и да ће цена бити већа до краја жетве. Нека предвиђања су да ће бити изнад 30 динара по килограму. Засада пољопривредници могу да буду задовољни приносима, али и квалитетом сунцокрета.

- Жетва је почела прошле недеље и трајаће сигурно још 15 дана - објашњава Вукосав Саковић, председник Удружења "Жита Србије". - Биће сунцокрета на пољима и за два месеца, али то неће променити тренутно стање. Први резултати показују да ће приноси бити добри. Они се крећу од три до три и по тоне по хектару. Засада су сви задовољни квалитетом и ту нема проблема. Оно чиме произвођачи нису задовољни јесте цена. Када жетва буде била готова, у зависности од стања на тржишту, трговци ће изаћи са коначном ценом. Има покушаја и сада да се тргује, али то је тешко. Тренутна аконтна цена је 25 динара, али то неће бити тако касније.

Прочитајте још - ЕПС жање житарице и бере воће

Према речима Саковића, та цена је за оне који желе одмах да продају, јер им је новац потребан. Ништа се није променило у односу на претходне године. Произвођачи би желели да га продају сада по 30 динара, али они који откупљују нуде нижу цену.

- Тржиште ће показати цену, а пољопривредници сунцокрет могу да продају уљарама или да га извезу - објашњава наш саговоринк. - Трећа варијанта не постоји. Зна се да ће на крају уљаре направити такав обрачун да ће понудити нешто више него што плаћају извозници. У овом тренутку, цена сунцокрета утовареног у баржу у лукама износи од 265 до 270 евра по тони. Постоје трошкови да се роба доради и довезе до барже. Роба на њиви има неадекватну влагу и примесе, што није дозвољено. Сигурно је да дорада и превоз до луке коштају око 25 евра по тони, па би цена сунцокрета за извознике тренутно била 28, максимум 29 динара. Наше уљаре платиће сигурно бар динар више. Интерес је да купе онолико сунцокрета колико могу да прераде, и то је боље него га да увозе. Ипак, на крају обично нико није задовољан ценом, ни произвођачи, а ни купци.

ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ

ЖЕТВА пролећних усева неће каснити јер је време добро. Кишни период је очигледно завршен, сматра Саковић, па смо ушли у период сунца и високих температура, али то не би требало да нанесе неку штету на усевима. Део жетве соје и кукуруза ће се сигурно преклопити, а цене ће зависити од међународних.