Мали: Планирамо смањење пореза на зараде

Танјуг

уторак, 20. 08. 2019. у 09:40

Мали: Планирамо смањење пореза на зараде

Синиша Мали
Фото: Танјуг

Србија је у првих шест месеци имала 1,9 милијарди евра директних страних инвестиција, што је за 31,1 одсто више него у истом периоду прошле године, изјавио је у уторак министар финансија Синиша Мали
Влада Србије планира ове године да смањи пореско оптерећење на зараде минимум за један одсто, најавио је данас министар финансија Синиша Мали и додао да је циљ да се оптерећење на зараде смањује сваке године како би српска економија била конкурентнија.

Он је нагласио да је оптерећење на зараде пре две године било 63 одсто, а да је сада смањено на 62 одсто и да ће се тај тренд наставити.

"Ове године желимо да бар за један процентни поен смањимо то оптерећење и да полако из године у годину то оптерећење пада како би учинили нашу економију конкурентнијом, наше тржиште атрактивнијим, како би се људи више запошљавали", рекао је Мали за ТВ Пинк.

Подсећа да су српске финансије консолидоване и стабилне, да је то важно одржати и да је сада приоритет раст економије.

Прошле године раст економије био је 4,3 одсто, док се ове године, како најављује очекује минимум 3,5 одсто.

За раст економије, указује, три стуба су важна - стране директне и домаће инвестиције, лична потрошња и да се смањи разлика између увоза и извоза.

Како каже стране директне инвестиције у првих шест месеци веће су за 31,1 одсто у односу на исти период прошле године, да расту и домаће инвестиције да се улаже у путну у железничку инфраструктуру, у школе, здравство...

Додаје да ће већ ове године бити повећане плате, а пензије од 1. јануара наредне.

"Испунићемо обећање које је председник Александар Вучић дао грађанима да ће просечна плата у децембру бити изнад 500 евра", рекао је Мали и подсетио да је просечна плата пре пар година била око 300 евра.

Прочитајте још - Укида се порез на велико срце?

Каже да је жеља Србије да се отвори, да привуче људе из региона да у Србији виде своју будућност.

"Не можете да спречите неког да оде из Србије, али можемо да отворимо Србију да људи долазе овде и остварују своје снове", рекао је он.

Кроз Национални инвестициони програм каже да ће у наредне четири године у 5.000 километара локалних и регионалних путева бити уложено 900 милиона евра, што је скоро половина локалне и регионалне путне инфраструктуре.

"Новац више није проблем, већ где наћи предузећа која ће то квалитетно да ураде у кратком временском периоду", нагласио је он.

Са представницима локалних самоуправа сутра ће имати састанак, да припреме све што им је неопходно за улагања у водоводну и канализациону мрежу и у фабрике за пречишћавање отпадних вода.

"Издвојили смо 2,5 милијарди евра, да свако домаћинство има прикључак на воду, на канализасију и да свака локална самоуправа има фабрику за пречишћавање отпадних вода", појаснио је он.

Подсећа да ће за железничку инфраструктуру бити уложено више од 1,5 милијарди, да ће у наредних месец или два почети градња Моравског коридора.

Мали је нагласио да су грађани Србије чекали на отварање аутопута Милош Велики више од 70 година, да су то многи покушали да ураде, али да нису успели.

"Вучић је то обвећао и урадио. До краја године имаћемо и аутопут од Обреновца до Сурчина. Следеће године од Новог Беогада до Сурчина крећу радови", појаснио је он.

На критике да је гужва од Београда до Обреновца, док се стигне до новог аутопута, Мали је рекао да је потребно још мало стрпљења и да ће се и тај проблем решити када половином децембра буде отворен аутопут од Сурцицна до Обреновца.

Додаје да ће у октобру бити отварен источни крак Коридора 10, а да је планирано у оквиру великог инвестиционог програма да се градимо и аутопут Вожд Карађорђе који ће повезати централну и источну Србију, од Лазаревца и Младеновца, преко Аранђеловца, Тополе, Раче, Свилајнца и Депостовца све до Бора.

1,9 МИЛИЈАРДИ ДИРЕКТНИХ СТРАНИХ ИНВЕСТИЦИЈА


Србија је у првих шест месеци имала 1,9 милијарди евра директних страних инвестиција, што је за 31,1 одсто више него у истом периоду прошле године, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

"Србија незаустављиво иде напред", рекао је Мали гостујући на Пинку.

Прочитајте још - Синиша Мали: Биће новца за веће плате и пензије


Каже да је у понедељак добио најновији податак за вредност директних страних инвестиција у нашу земљу и да то потврђује да Србије напредујемо великим корацима.

"И Фајненшл тајмс је прошле недеље потврдио да смо рекодери по броју броја директних страних инвестиција. Тај тренд се наставља и у овој години. Верујемо да ћемо и ове године бити шампиони у привлачењу страних директних инветиција у региону", казао је Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Ganedra

20.08.2019. 11:01

Pogresan pristup problemu...treba da se uporedi sta je ranije moglo da se kupi za 300e a sta danas za 500e. Nije zivot samo na vodi i hlebu! Cena robe se non stop povecava, trgovacki karteli to diktiraju! Ne moze nesto u EU da bude jeftinije nego kod nas, moze da bude isto (hrana, pice, garderoba, tehnika)

Mikk

20.08.2019. 13:23

@Ganedra - Pa kod malina kojima pada cena otkupa ispod isplative. Ali je u maloprodajama i dalje ista. Vidimo nerealnosti...zbog medju-nakupaca koji hoce vecu zaradu. Uopsteno cene proizvoda u samim fabrikama padaju. Znaci imamo velik apetit distributera i maloprodaja koje robu uzimaju na dug ili uz to hoce da imaju marzu zarade koja nije pre postojala. Znaci prosto ako neki market plati robu dobavljacu za godinu dana. On moze da ugasi konkurenciju, samim tim da poveca cene kad ostane sam.

Mikk

20.08.2019. 13:25

@Ganedra - A porez je ostao isti i cena proizvodnje nije preterano porasla ili se smanjila kao i cena transporta zbog ulaganja u nekoliko projekata autoputa

Глуп, глупљи, усташа

20.08.2019. 13:57

@Baltazar - Можда да пре тога деђурни Ујакне, вратите отету приватну имовину грађанима српске националности у вољеној ти НДХ2 противправно отету 90тих, па да онда дођеш и паламудиш о нашим проблемиmа, који се вас амебе нимало не тичу?

masterchief

20.08.2019. 12:45

Па овим човек само доказује да је купио диплому

Đul

20.08.2019. 13:01

Prvo uzmu pa vrate da sebi pripišu kredit sto su ispravili svoju gresku. Bas im hvala.

Stojimir

20.08.2019. 13:11

Rekorderi koji nemaju ništa od toga sto stranci kupuju sve sto je ostalo a i nas pride. Ne bi ni znao koliko sam napredovao i bas se dobro osecam kad mi to kaze taj Fajnensl tajms.

BOŽA ZEMUNAC

20.08.2019. 13:27

Samo nešto izmišljate.Vratite penzionerima ono što ste oteli zarad spasenja Srbije.