Чадеж и Недимовић: Добра координација у превенцији ширења афричке куге

Танјуг

19. 08. 2019. у 19:35

Чадеж и Недимовић: Добра координација у превенцији ширења афричке куге

Фото Танјуг / Бранислав Недимовић

Председник ПКС и министар пољопривреде одржали су данас заједнички састанак са представницима кланично-прерађивачког сектора и Управе за ветерину Министарства пољопривреде
Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, истакли су данас да постоји добра координација надлежних служби која је потребна за превенцију ширења афричке куге свиња и безбедно пословање у том пољопривредном сектору.

Председник ПКС и министар пољопривреде одржали су данас заједнички састанак са представницима кланично-прерађивачког сектора и Управе за ветерину Министарства пољопривреде, поводом регистроване појаве афричцке куге свиња код три индивидуална произвођача, наводи се у саопштењу ПКС.

Чадеж је подсетио на досадашње активности ПКС када је у питању обука произвођача и прерађивача на превенцији ове болести, као и координација са узгајивачима и представницима свих надлежних институција.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Афричка куга стигла и у наше оборе

Кроз мрежу регионалних привредних комора и у сарадњи са Управом за ветерину Министарства пољопривреде и надлежжним ветеринарским специјалистичким институтима – епизоотиолошким службама, Удружење за сточарство и прераду сточарских производа ПКС организовало је серију предавања о афричкој куги.

Припремљен је стручан едукативни материјал, а осим редовне координације са узгајивачима свиња, одржани су и састанци са удружењима ловаца.

Координаторима за пољопривреду регионалних привредних комора прослеђене су брошуре за власнике свиња и ловце и на мађарском и румунском језику, а редован је и контакт са надлежним службама на граничном прелазу ка Румунији, као и са представницима подружница Ветеринарске коморе Србије, ради усаглашавања активности.

У наредном периоду, како се додаје у саопштењу, планирана је додатна едукација и предавања о овој болести за произвођаче и прерађиваче свињског меса, фармере, ветеринаре и пољопривредна газдинства, као и учешће представника ПКС у регионалним центрима за сузбијање афричке куге свиња.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације