МИЛОШ Велики је први српски владар који је у недељу 18. августа добио свој ауто-пут, а потомци његових устаника коначно су добили модерну саобраћајну везу са престоницом. Ватромет и пролазак првих аутомобила, у бојама заставе Србије, кроз тунел "Бранчић" означили су да је пут отворен.

Председник Србије Александар Вучић на свечаности у Љигу пред више хиљада грађана и у присуству државног врха Србије и РС, рекао је да је наша земља 70 година сањала и чекала отварање овог ауто пута. Он је нагласио да ће нова, модерна саобраћајница кроз Шумадију омогућити нови и бољи живот за грађане Србије, као и да представља "храст будућности" за децу која треба да остану у својој отаџбини.

- Сваки километар пута значи овој земљи, а значај повезивања разумео је и књаз Милош. Србија може да буде велика ако је учинимо доступном, ако јој омогућимо да се креће отворено за себе, али и за друге, ако једни другима будемо ближи, да можемо заједно да радимо и делимо заједно снове и циљеве - нагласио је председник Вучић. - Сваки километар пута који се гради путоказ је зрелости једне државе и народа, али и симбол слободе, слоге и мира. Као што је књаз остао репер шта Србија треба да буде, а то је одговорна и мудра држава, тако ће сваки километар пута који смо изградили остати стандард шта је урађено за Србију, али ће и одредити све друге инвестиције, радна места и разлоге да људи овде остану да живе или да се врате.

Вучић је казао да пут до Пожеге Србију кошта више од милијарду и сто хиљада евра и да Србија све то успева да заврши захваљујући грађанима који су имали поверења у одговорну државну политику која не даје лажна обећања и "шарене лаже" и која изводи Србију на прави пут. Председник је објаснио и да је у недељу одржан састанак о инвестиционом улагању са члановима Владе Србије и да је договорено да се у свакој општини заврши водовод, канализација и фабрика отпадних вода, јер је, како је истакао, срамота да Србија то нема решено у 21. веку.

- Уложићемо у наредне четири године готово милијарду евра у 5.000 километара локалних и регионалних путева - најавио је Вучић. - Урадили бисмо и више и није проблем у новцу него немамо тесара, ни варилаца који то могу да ураде.

Он је захвалио грађевинарима, вредним људима који су радили у најтежим могућим условима, борили се са природним непогодама, косинама, тунелима, и изашли на крај са многобројним мукама и додао да ће моћи својим унуцима да говоре да су они правили будућност Србије.

Свечано отварање ауто-пута организовано је код Љига и почело је интонирањем химне "Боже правде". Пре званичног отварања председник је са новинарским екипама и гостима обишао целу трасу.


- Нови ауто-пут је на понос целе Србије и све што се гради има за циљ спајање српског народа - рекао је председник Вучић по доласку на наплатну рампу Обреновац, одакле је у аутобусу са отвореним кровом започео обилазак нове саобраћајнице. - Ово што радимо, радимо да бисмо се спојили са браћом у Црној Гори. Нико никада то није могао да уради, јер није имао новац, сада може, јер имамо новца после тешких реформи које смо почели да спроводимо. Напор је пружио цео народ да би се ауто-пут отворио.

Већини новинара ово је била прва вожња новом трасом од 62,7 километара ауто-пута, док је председник Вучић открио да је он више пута хеликоптером надлетао овај део Коридора 11 док су радови били у току. Током свог првог обиласка из аутобуса председник је рекао да је поносан што ауто-пут носи назив Милоша Обреновића, јер њему, како је казао, званичан европски назив Е763 ништа не значи. Вучић је рекао да је кнез Милош до Чачка ишао 35 дана, а да ће се сада стизати 35 минута.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВУЧИЋ НА ОТВАРАЊУ АУТО-ПУТА МИЛОШ ВЕЛИКИ: Седамдесет година сањали смо овај сан, постали смо бољи део света

Уз представнике ФК "Јединство" и женског одбојкашког клуба "Уб", председника и његове госте на петљи Уб сачекао је и "кнез Милош"! Глумац Ненад Јездић, који има имање у овом крају, у околини Ваљева, тако је одиграо још једну улогу. Вучић је у разговору са Јездићем подсетио да је Србија издвојила 200 милиона динара за село и да би требало омогућити пољопривредницима да живе од свог рада.

Фото П.Милошевић


Вучић је грађанима поручио и да Ваљево не сме да остане слепо црево и да је у плану да следеће године почне изградња ауто-пута од Словца до Иверка. Он је навео да ће ауто-пут значити много за живот људи у Ваљеву, Лајковцу, Убу, али и Осечини, Оглађеновцу... Председник је истакао да ће на тај начин и Ваљево постати нови туристички центар и напоменуо да би чак Ваљево могло и пре Пожеге добити ауто-пут, јер је то мања деоница и неће бити толико проблема са експропријацијом. Говорећи о Осечини и Пецкој, Вучић је напоменуо да би требало урадити тунел према Љубовији, што је важно и због спајања са Братунцем и Републиком Српском.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СВЕЧАНО ОТВОРЕН АУТО-ПУТ "МИЛОШ ВЕЛИКИ": Готово милијарду евра у 5.000 километара регионалних путева, најављена градња ауто-пута "Вожд Карађорђе"(ФОТО+ВИДЕО)

И мештани Лајковца имали су шта да понуде председнику и његовим званицама. На штандовима су изложили туристичке потенцијале свог места, Ваљева и Мионице.

Председник је од грађана добио плетену торбу и шајкачу, уникатне сувенире тог краја. Са штанда Туристичке организације Србије је кинеским пријатељима поделио брошуре о лепотама Србије и поручио им да можда Србија није велика као Кина, али да је много лепа, што су могли и видети пролазећи аутобусом од Обреновца до Лајковца. Амбасадорка Кине Чен Бо узвратила је да је сигурна да ће ти природни потенцијали Србије још више мотивисати кинеске туристе да посете Србију.

Фото П.Милошевић


СЛЕДЕЋИ КОРИДОР - КАРАЂОРЂУ

ПРЕДСЕДНИК Вучић је најавио да ће један од нових ауто-путева чија ће изградња почети у наредном периоду, носити име вође Првог српског устанка - вожда Карађорђа.

- Данас смо донели одлуку да кренемо у припремну израду пројектне документације за изградњу ауто-пута "Вожд Карађорђе" и брзе саобраћајнице која треба да иде у ипсилон краку од Младеновца до Аранђеловца, од Тополе до Раче, од Свилајнца до Деспотовца и Бора - рекао је председник. - Ауто-путем "Вожд Карађорђе" спојиће се север и срце Шумадије са истоком Србије. Биће назван по ономе ко је подигао Први српски устанак. Проћи ће тај ауто-пут и кроз Вишевац, где је рођен. Тим путем ћемо показати како Срби, када се помире и када заједнички раде, умеју да направе заједничке резултате.ПРЕДСЕДНИКУ КАРТИЦА 001

ПРЕДСЕДНИК Вучић је приликом обиласка наплатне рампе Обреновац, симболично добио наплатну картицу са бројем 001. Он је захвалио на картици и пожелео успех у раду свима који ће бити на услузи возачима на новом ауто-путу.


КРАК ТРАНСЕВРОПСКЕ МАГИСТРАЛЕ

ТРАСА ауто-пута Е-763 представља крак Трансевропске магистрале која повезује њен основни правац од Гдањска до Атине и Истанбула са Јадранским морем и луком Бар. Нови ауто-пут од Обреновца до Љига дужине је 62,7 километара, а чине га деонице Обреновац - Уб дужине 26,23 километара, Уб-Лајковац дужине 12,5 илометара, где се због лошег квалитета приликом изградње део у укупној дужини од 2,5 километара морао санирати, и Лајковац - Љиг од 23,98 километара. Од недеље је, са деоницом Љиг-Прељина, у саобраћајној функцији 103 километра ауто-пута.

До краја ове године би требало да буде завршена деоница Сурчин - Обреновац, а изградњом везе Сурчина са Новим Београдом, као и изградњом деоница Прељина - Пожега - Бољаре, биће комплетиран цео Коридор 11 кроз Србију.

Ненад Јездић као Кнез Милош / Фото П.Милошевић


Новоотворени део Ауто-пута "Милош Велики" од изузетне је важности, јер ће растеретити саобраћај на Ибарској магистрали, а значајно ће приближити западну Србију и Београд, пошто ће се од Обреновца до Чачка стизати за сат времена.

- Наредна четири месеца ћемо имати чеп на Остружници и у Баричу, али ће се, након 18. децембра, пре Светог Николе, отворити пут до Сурчина - најавио је председник Вучић. - Видео сам петљу која се гради и на том путу ћемо имати и један најлепши и најмонументалнији мост преко Саве и Колубаре. Тада ћемо имати суштински ауто-пут Београд - Чачак.

Оперативни центар на излазу из тунела "Бранчић"


ИЗ НОВОГ БЕОГРАДА ОД 2021. ГОДИНЕ

НОВИ ауто-пут биће у пуној функцији тек када се на деоницу од Обреновца до Сурчина надовеже и траса која иде до Новог Београда. Ова саобраћајница дужине 7,9 километара чини полазну тачку и повезује престоницу са Коридором 11. Уговор за њену изградњу потписан је у недељу, а планирано је да радови почну у марту следеће године и да се заврше до новембра 2021.

Своје потписе на овај документ су ставили министарка грађевинарства Зорана Михајловић, в. д. директора ЈП "Путеви Србије" Зоран Дробњак и директор огранка за Србију компаније "Чајна комјуникејшнс констракшн компани", Џанг Сјаојуен. Уговорена вредност пројекта је 70,5 милиона долара.

Председник Србије Александар Вучић је присуствовао потписивању уговора и истакао је да ће кинеска компанија ЦРБЦ до 18. децембра завршити деоницу Сурчин - Обреновац са дивним мостом преко Саве и Колубаре.

- До краја 2021. завршава се и Прељина - Пожега, што је много тежи пут - рекао је Вучић. - Остаје још Нови Београд - Сурчин. Тај пут ће до 2021, преко Војвођанске улице, излазити иза националног стадиона и спајати се директно са "Милошем Великим" и путем према Чачку.