Готово милијарду евра у 5.000 километара регионалних путева, најављена градња ауто-пута Вожд Карађорђе(ФОТО+ВИДЕО)

Новости онлине/ агенције

недеља, 18. 08. 2019. у 15:30

Готово милијарду евра у 5.000 километара регионалних путева, најављена градња ауто-пута Вожд Карађорђе(ФОТО+ВИДЕО)

Фото Танјуг

Деоница ауто-пута од изузетне је важности, јер ће растеретити саобраћај на Ибарској магистрали, а значајно ће приближити Западну Србију и Београд
ДЕОНИЦА ауто-пута "Милош Велики" од изузетне је важности, јер ће растеретити саобраћај на Ибарској магистрали, а значајно ће приближити Западну Србију и Београд.

Траса аутопута Е-763 представља крак Трансевропске магистрале која повезује њен основни правац од Гдањска до Атине и Истанбула са Јадранским морем и луком Бар.

Нови аутопут од Обреновца до Љига дужине је 62,7 километара, а чине га деонице: Обреновац-Уб дужине 26,23 км, Уб-Лајковац дужине 12,5 км где се због лошег квалитета приликом изградње део у укупној дужини од 2,5 км морао санирати и Лајковац-Љиг дузине 23,98 км. Тако ће са деоницом Љиг-Прељина у саобраћајној функцији бити 103,06 км Аутопута Е-763 Београд - Јужни Јадран.

Деоница Обреновац-Љиг је пројектована за брзине од 130км/х, ширине је 28,4 метра са брзом, средњом и зауставном траком и чине је 42 моста и надвожњака где је најдужи мост дугачак преко 580 метара а на њој је безбедности ради и око 200 км одбојне ограде.

Деоница пролази кроз алувијум више река па је зато изграђено скоро осам милиона кубика насипа који су на неким местима високи и по 12 метара. Чињеница да је уграђено скоро 1,7 милиона кубика дробљеног каменог агрегата и 700.000 тона асфалта само по себи говори да је изградња била обиман грађевински захват. На овој деоници су и 36 плочаста пропуста, 91 цеваст пропуст, 44 регулације водотокова укупне дужине око 22 километра, петље код Уба, Лајковц и Љига, као и четири наплатне рампе.Уграђено је више од 80 километара цевовода за одвођење атмосферских вода, као и 95 сепаратора који пречишћавају ту воду због заштите животне средине.Тунел "Бранчић" код Љига због лоше геологије био је највећи градитељски изазов на овој деоници и пуштање саобраћај дочекује са најсавременијом опремом која ће из новоизграђеног техничко-оперативног центра обезбедити стално праћење и управљање саобраћајем од петље Љиг до изласка из тунела.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

*ГРАЂАНИ О "МИЛОШУ ВЕЛИКОМ": Сваки нови пут остварење снова (ФОТО)

* ПОТПИСАН УГОВОР: Кинези праве део ауто-пута “Милош Велики”

* ПАТРОЛА "НОВОСТИ" НА ТРАСИ "МИЛОША ВЕЛИКОГ: Тунел са 88 камера и асфалт као на писти (ВИДЕО)

* Вучић: Нема боље ни лепше идеје него да нови ауто-пут назовемо по човеку који је утемељио и изродио савремену српску државност

* АУТОПУТ "МИЛОШ ВЕЛИКИ" СПРЕМАН ЗА САОБРАЋАЈ: Од Обреновца до Чачка за сат времена (ФОТО)
МИХАЈЛОВИЋ: НЕКА НАМ ЈЕ СВИМА СРЕЋАН АУТО-ПУТ

Министарка саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да је "Милош Велики" спреман за отварање: "Нека нам је свима срећан ауто-пут".

Читаву трасу новоизграђеног ауто-пута проћи ће и председник Србије са сарадницима, извођачима радова, разговараће са радницима и мештанима. Место одакле ће кренути на тај пут јесте Обреновац.

Фото: П. Милошевић


ВУЧИЋ У 16 ЧАСОВА КРЕЋЕ ОД ОБРЕНОВЦАВЕЛИКИ БРОЈ ПОЛИТИЧАРА НА ОТВАРАЊУ

Фото: П. Милошевић


Међу првима су стигли Мирослав Чучковић, градоначелник Обреновца и Зоран Радојичић, градоначелник Београда, те министар финансија Синиша Мали.На отварање је стигао и Милорад Грчић, директор ЕПС.ГРАДОНАЧЕЛНИК РАДОЈИЧИЋ: „МИЛОШ ВЕЛИКИ” СПАЈА СРБИЈУ БРЖИМ И БЕЗБЕДНИЈИМ ПУТОВАЊЕМ

Градоначелник Београда Зоран Радојичић каже да је данас важан дан због пуштања у саобраћај аутопута “Милош Велики”, на деоници од Обреновца до Љига.

''''Данас смо сви поносни на аутопут Милош Велики, на пут који заиста спаја Србију, као и на успех неимара који су овај аутопут изградили. Од данас ће се од Београда до Чачка стизати знатно брже и безбедније. Нови аутопут значајан је и за привреду наше земље, јер омогућава лакши и сигурнији проток робе'''', објаснио је Радојичић и закључио да се данас обележава крај реализације успешног пројекта - изградње аутопута ''''Милош Велики'', али и почетак нових успеха.Истакао је још један моменат, за који верује да је важан, а то је да је данас потписан уговор за изградњу деонице од Новог Београда до Сурчина.

''''Славимо успех, али се на њему не заустављамо. Ово је важна година због оволиког броја реализованих великих инвестиционих пројеката - посебно инфраструктуних што је пре свега резутат заједничког рада председника Александра Вучића и Владе Србије'''' рекао је градоначелник.

ГРАЂАНИ: ОТВАРАЊЕ АУТО-ПУТА ОСТВАРЕЊЕ СНА

Изградња и отварање аутопута "Милош Велики", на деоници од Обреновца до Љига, веома је значајна јер ће растеретити саобраћај на Ибарској магистрали, кажу грађани Обреновца уочи вечерашњег пуштања у саобраћај те деонице и додају да је сваки нови пут остварње снова за све возаче.

СТИГАО ВУЧИЋ: ХВАЛА СВИМА КОЈИ СУ ДАНАС ДОШЛИ

Нови ауто-пут је на понос целе Србије и све што се гради има за циљ спајање српског народа, рекао је данас председник Александар Вучић по доласку на наплатну рампу Обреновац на ауто-путу "Милош велики" које ће вечерас бити пуштен у саобраћај.

Он је изразио задовољство што су на отварање аутопута „Милош велики" допутовали српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и представник српског анрода у Црној Гори Андрија Мандић.„Ово што радимо радимо да бисмо се спојили са браћом у Црној Гори. Веома је важно ово што смо радили и то је за понос целе земље", казао је Вучић.

Казао је да је више пута хеликоптером обилазио аутопут док се градио.


Оценио је да ћемо наредна четири месеца имати чеп на Остружници и у Баричу, али да ће се, након 18.децембра, пре Светког Николе, отворити пут до Сурчина.

Указао је да је видео петљу која се гради и да ћемо на том путу имати и један најлепши и најмонументалнији мост преко Саве и Колубаре.„Имаћете тада суштински аутопут Беогард- Чачак", рекао је Вучић на наплатаној рампи Обреновац, која је прва тачка обиласка аутопута "Милош Велики" на деоници од Обреновца до Љига која ће вечерас свечано бити пуштена у саобраћај.

Председника су ту дочекали министар финансија Синиша Мали, министарка грађевинарства Зорана Михајловић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, градоначелник Београда Зоран Радојичић, председник општине Обреновац Мирослав Чучковић, као и кинеска амбасадорка Чен Бо и представници кинеске компаније ЦРБЦ која је учествовала у изградњи.

Фото П. Милошевић


Велики број медијских екипа ће заједно са председником, у отвореним аутобусима, по први пут обићи деоницу аутопута "Милош Велики" дугог 62,7 километара.ДОДИК И ПРЕДСЕДНИК УШЛИ У НАПЛАТНУ РАМПУ

Вучић и Додик су ушли на наплатну рампу. Српски члан Председништва БиХ се нашалио док је улазио у кабину питајући да ли им недостају радници па их зову унутра.АУТО-ПУТ ОД ПОНОЋИ ДОСТУПАН ПУТНИЦИМА

Како смо незванично сазнали, ауто-пут Милош Велики ће вечерас од поноћи бити отворен за путнике.ПРЕДСЕДНИК НАЈАВИО АУТО-ПУТ "КАРАЂОРЂЕ"

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас изградњу Шумадијског аутопута.

Вучић је, обилазећи нови аутопут „Милош велики“, новинарима казао да ће вечерас у говору поводом пуштања у саобраћаја тог ауто-пута обелоданити трасу и друге детаље новог пројекта - аутопута који ће носити име „Вожд Карађорђе“.

Према његовим речима, то ће бити Шумадијски аутопут који ће повезати северну и централну Шумадију.

Истакао је да ће тај аутопут бити од великог значаја за тај део наше земље.

- 15. октобра отварамо деоницу од Ниша до Градине, што је јако важно за транзит кроз Србију - каже председник. Додаје да се пре краја наредне године креће у изградњу националног стадиона, а да се ускоро креће на изградњу ауто-пута Београд-Сарајево.
ВУЧИЋУ НАПЛАТНА КАРТА СА БРОЈЕМ 001

Председник Александар Вучић данас је приликом обиласка наплатне рампе Обреновац, симболично добио наплатну картицу са бројем 001.

Наплатна рампа Обреновац је прва тачка коју је председник Вучић данас обилшао, на аутопуту "Милош Велики", на деоници од Обреновца до Љига која ће вечерас свечано бити пуштена у саобраћај.

Вучић је захвалио на картици и пожелео успех у раду свима који ће бити на услузи возачима на новом аутопуту.ЗАШТО СЕ АУТО-ПУТ ЗОВЕ МИЛОШ ВЕЛИКИ?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је поносан што нови ауто-пут носи назив по Милошу Обреновићу, који је, истиче, урадио много за нашу земљу - оставио слободну Србију, први Устав, школе, музеје.

Упитан да прокоментарише то што појединцима из опозиције смета што је нови ауто-пут понео назив Милоша Обреновића, Вучић је казао да се не обазире на такве коментаре, јер, како наводи, "ако се обазирете на сваки каменчић на путу, онда до циља никада нећете стићи".

"Смета им што ауто-пут носи назив Милоша Обреновића, смета им све што је вредно, да им не смета то, сметало би им нешто друго. Они би волели да се ауто-пут зове Е-763, како се иначе зове, то мени не значи ништа, али име Милоша Великог много значи", рекао је Вучић одговарајћи на питања новинара на путу од Обреновца до Уба.

Председник је подсетио да је Милош Обреновић после пропасти Првог српског устанка остао уз свој народ, подигао Други српски устанак, донео први Устав - Сретенски устав, а осим тога, иако неписмен, оставио је школе, музеје...

"Због тога сам срећан и поносан што је нови ауто-пут добио назив по Милошу Обреновићу", нагласио је.Говорећи о новом ауто-путу, Вучић каже да је задовољан и захвалан људима који су радили да тај пут доживи финализацију - Министарству инфраструктуре, Министарству финансија, целој Влади Србије на челу са премијерком Аном Брнабић...

Истиче да је изградња путева тек почетак и најавио да ће 15. октобра бити отворен источни крак Коридора 10, од Ниша до Димитровграда, односно до Градине.

"То је велики део, важан за исток Србије и транзит, за привлачење Турака, Бугара и свих осталих из света да иду тим путем. Боримо са Румунима и Бугарима за туристе и путнике", навео је Вучић.

Председник је подсетио да је данас са кинеским инвеститорима одржан добар састанак и да је потписан уговор за изградњу деонице Нови Београд - Сурчин, који ће пролазити поред Националног стадиона чија изградња, каже Вучих, почиње следеће године.
Милош Обреновић

Следеће недеље, наводи Вучић, почиње изградња ауто-пута према Босни и Херцеговини, који ће радити турске компаније, а до краја септембра, каже председник, очекује почетак радова на изградњи Моравског коридора, који ће бити веза између Коридора 10 и Коридора 11.

До марта следеће године биће завршен пут Баточина - Крагујевац, чиме ће, каже Вучић, Крагујевац бити спојен са ауто-путем Милош Велики.

"Остаје изградња ауто-пута Београд - Зрењанин. Кинеске компаније показале су интересовање за ту изградњу. Затим ћемо радити Фрушкогорски коридор са мостом преко Ковина", казао је Вучић.

Најавио је да ће се радити пут од Руме до Шапца и од Шапца до Лознице, пут од Словца до Ваљева, односно Лајковца, али и аутопут Пожаревац - Градиште, а затим и брза саобраћајница од Градишта ка Голупцу и Доњем Милановацу.

"Онда нам остаје најтежа и једна од најважнијих деоница која свима значи, то је према Црној Гори", навео је Вучић.

ПРЕДСЕДНИК НА ПРВОЈ ТАЧКИ ОБИЛАСКА, ДОЧЕКАО ГА ГЛУМАЦ НЕНАД ЈЕЗДИЋ

Делегација је стигла на наплатну рампу Уб, где је председника дочекао глумац Ненад Јездић у улози кнеза Милоша Обреновића. Вучић ће на овом месту разговарати са представницима компанија које су градиле ову деоницу као и ловцима и риболовцима из Фазанерије Уб.
МАНДИЋ: ДАНАС ЈЕ СРБИЈА БЛИЖА ЦРНОЈ ГОРИ

Лидер опозиционог црногорског Демократског фронта Андрија Мандић оценио је данас да је отварање аутопута „Милош Велики“ историја не Србију, већ Србије и Црне Горе.

Мандић је, у изјави новинарима током обиласка новог аутопута заједно са председником Србије Александром Вучићем и српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, рекао да је од данас Београд ближи Бару, Србија ближа Црној Гори.

Упитан када ће Црна Гора изградити свој аутопут према Србији он је казао да би се у Црној Гори радовали да то може да буде већ сутра, али не може.

„Ово су сањале генерације грађана Црне Горе. Миграциони ток је ишао вековима из Црне Горе, а овај пут ће помоћи да најмање две Црне Горе које живе ван данашње Црне Горе почну да се враћају свом завичају. Ово је велика шанса“, констатовао је он.ДОДИК: ОВАЈ АУТО-ПУТ ЋЕ ПРИВУЋИ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик каже да верује да ће аутопут "Милош Велики" привући инвестиције и омогућити људима да лакше комуницирају, као и да ће повезати Србе из РС са Београдом и Србијом.

"Надам се да ће овај ауто-пут привући инвестиције и омогућити људима да лакше комуницирају. Од Београда до Чачка је било потребно три и нешто сата, сада ће то бити смањено на мало више од сат времена, то је велика промена", рекао је Додик, који је са председником Александром Вучићем, министрима, амбасадорком Кине и другима обишао ауто-пут "Милош Велики:.Додик је рекао да ауто-пут води и у правцу Вишеграда и даље према Требињу, што је и релација на којој Срби у РС комуницирају са Београдом.

Он каже да је председник Вучић успео да одржи динамику изградње путева у Србији, те истакао да је Србима у РС важно да Србија напредује.

Он је навео и да та деоница треба да приближи не само Вишеград Београду, већ и Сарајево Београду.

Додик је нагласио да ће крајем месеца у Рачи почети изградња моста који би требало да буде део аутопута који ће повезати Бањалуку и Београд.ПОКЛОН ДРЕС ФУДБАЛСКОГ КЛУБА "ЈЕДИНСТВО"

Председника су дочекале и чланице женског одбојкашког и фудбалског клуба са Уба, као и фудбалери убског ФК Јединство.

Представници клуба подсетили су да су у том месту и клубу поникли фудбалери, репрезентативци Југославије и Србије Ратко Чолић, Драган Џајић, Душан Савић, браћа Немања и Урош Матић, Радослав Петровић..., имена која се, како су рекли, и ван Србије спомињу уз поштовање.

Они су се захвалили на изградњи нове деонице јер на већину гостовања морају да пролазе управо тим правцем, па ће им та путовања убудуће бити знатно олакшана.

Поклонили су председнику дрес и обележје клуба и позвали га да посети њихов стадион.Вучић им се захвалио и поновио да ће деоница од Сурчина до Обреновца бити завршена до Светог Николе, са мостом преко Саве и Колубаре, чиме ће бити олакшан пут из њиховог краја и ка Новом Саду, Шиду, али и Мађарској, Италији...

"Сада је то велика прилика, зовите инвеститоре, да људи могу да раде", поручио је председник.

Глишић је рекао да се инвеститори распитују, да у индустријској зони већ ради једна фабрика, али да постоји интересовање три фирме.

Такође, председник се захвалио и кинеским радницима, које је затекао на тој деоници.СУРЧИН-ОБРЕНОВАЦ ГОТОВ ДО СВЕТОГ НИКОЛЕ

"Сурчин- Обреновац ћемо завршити до Светог Николе онда ће све бити много лакше", казао је председник.МАНДИЋ: ВЕЛИКА ПОБЕДА, ВЕНЧАВАМО СРБИЈУ И ЦРНУ ГОРУ

Лидер црногорског опозиционог Демократског фронта Андрија Мандић истакао је данас да нови аутопут „Милош велики“ венчава Србију са Црном Гором, и свакако са морем.

Мандић је, у свом обраћању код искључења за Уб, подсетио да је краљ Никола, након ослобођења Бара, рекао да је Црна Гора добила излаз на море, и да се тиме Србија венчава са морем.

„Данас ће овај пут бити део који ће венчати Србију са Црном Гором и свакако са морем. Верујем да ће Лука Бар и железничка пруга Београд-Бар бити главни ослонац за економски опорвак Црне Горе“, казао је он додајући да су се преци увек знали где треба да се ослоне и где треба да се крећу.

Изразио је жаљење што се у Црној Гори води антисрпска политика и што нико неће да каже да се гради аутопут Бар-Беогард, већ говори само о Бар-Бољаре.
„Тај аутопут био би бесмислен ако се не настави тамо где је и главни пут Црне Горе ка Европи, а то је Београд“, истакао је Мандић.

Казао је да је веома срећан што може да буде део важног историјског тренутка, када Србија остварује још једну велику економску победу.„Радујемо се јер знамо да то није само победа Србије, већ свих нас. Када су пре много деценија Србија и Црна Гора спајане железницом један наш чувени српски књижевних из Црне Горе дао је предлог да жели да финансира метар пруге који спаја Србију и Црну Гору. Ово није метар, већ имамо 100 километара аутопута који иде ка Црној Гори“, нагласио је Мандић.

ПРЕДСЕДНИК СТИГАО НА ПЕТЉУ ЛАЈКОВАЦ-ВАЉЕВО

После краћег путовања делегација је стигла на петљу Лајковац-Ваљево где ће бити представљен туристички потенцијал овог краја. На ауто-путу се заиграло коло. Културно уметничко друштво одушевило све присутне.

Ову "станицу" обележила је весела атмосфера и пригодан културно-уметнички програм локалног КУД-а..

Представљен туристички потенцијал који се отвара новим ауто-путем. Планина Дивчибаре постаће ближа, а туристи ће моћи да се упознају са крајем у ком су се водиле најжешће борбе током Колубарске битке.


- За људе из ових крајева, кроз које пролази аутопут "Милош Велики", ово значи живот! Много је лепа наша Србија, сада ће имати прилику да је обиђу и виде, само још богатија да буде. Велике ствари се дешавају за Србију, много ће другачије изгледати, људи ће моћи да живе од свог рада. - рекао је председник.

Председник Вучић је рекао да се неће од ноћас наплаћивати путарине, већ од 1.септембра. Том приликом је рекао да је одржавање ауто-пута кроз Грделицу веома скупо.

"Путарина од Обреновца до Чачка коштаће око 420 динара.


ВУЧИЋ: МИ НАШЕ СНОВЕ ОСТВАРУЈЕМО

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, током обиласка ауто-пута "Милош Велики" да се обраћа и да је захвалан оним грађанима који воле Србију више од свега, а онима који је мрзе Србију поручује - победићемо их лако.

ВАЉЕВО НЕ СМЕ ДА ОСТАНЕ СЛЕПО ЦРЕВО

Следеће године почеће изградња ауто-пута од Словца до Иверка, што ће значити пре свега грађанима Ваљева и околних места, најавио је данас председник Александар Вучић.

Вучић је то рекао у разговору са глумцем Ненадом Јездићем током обиласка ауто-пута Милош Велики, који повезује Обреновац и Љиг, а који ће вечерас бити свечано пуштен у саобраћај.

Он је навео да ће ауто-пут значити много за живот људи у Ваљеву, Лајковцу, Убу, али и Осечини, Оглађеновцу...Председник је истакао да ће на тај начин и Ваљево постати нови туристички центар.

"Ваљево не сме да остане слепо црево", поручио је Вучић и додао да ће Ваљево можда и пре Пожеге добити аутопут, јер је то мања деоница и неће бити толико проблема са експропријацијом.

Говорећи о Осечини и Пецкој, Вучић је рекао да би требало урадити тунел према Љубовији, сто је важно и због спајања са Братунцем и Републиком Српском.

Председник је најавио и да ће 15. октобра бити отворено нових 84 километра ауто-пута од Ниша до Градине, те оценио да ће Србија да изгледа потпуно другачије након што путеви буду отворени.Вучић је у разговору са глумцем Јездићем, који има имање у селу код Ваљева, рекао да Србија издвојила 200 милиона за село и да би требало омогућити пољопривредницима да живе од села.

"Нећемо од тога добити превише ми као држава, падаће нам удео пољопривреде у БДП, рашће софтверска индустрија, ИТ сектор, али ће пољопривредници моћи да живе. Зато ћемо дати огромне субвенције", рекао је Вучић.

Додао је и да у централној Србији има много земље која се не обрађује, те додао да ће држава дати субвенције да се она обрађује, да се на њој гаји стока...Говорећи о комасацији, Вучих је рекао да ће 120 милиона евра бити уложено у то, али да ће прво морати да буде промењен Закон о наслеђивању.

"Ако бисмо сад извршили комасацију, за 30 година би морала нова", рекао је Вучић.


ДОДИК: ВЕЛИКИ ДАН ЗА СРБИЈУ И СРБЕ, МА ГДЕ ЖИВЕ

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик честитао је председнику Србије и влади на великом подухвату који представља ауто-пут "Милош велики".

"Дошао сам путем који је изградио Вучић. Ово је величанствен дан, велики догађај за Србију али и за све нас Србе ма где да живимо. Ми смо загледани у Србију и њене успехе јер што је она јача и нама ће бити лакше", рекао је Додик, који заједно са председником Александром Вучићем, министрима, кинеским партнерима и другима обилази ауто-пут.

Како је рекао и РС сарађује са Кином и у току су разговори у вези са градњом аутопута Бањалука-Приједор.Према Додиковим речима пут "Милош велики" заснован је на жељама многих, али својим правцом треба да омогући лакшу комуникацију између Србије и РС.

"Захвалан сам јер без овог приближавања не бисмо могли да се очувамо као заједница. РС очекује велике послове у вези са изградњом пута од Кузима до Добоја. Направићемо повезницу коју жељно очекујемо и која ће почети у Бањалуци а завршити у Београду. Сви путеви воде у Београд", рекао је он.

Додик каже да велики путеви служе да људи долазе, а мали да одлазе.

"И то се дешавало с нашим народима где год није било комуникације. Овај пут ће служити да људи што лакше овде дођу, упознају лепоте и потенцијале краја, да привуче инвеститоре", закључио је он.НА ПУТУ КА ТУНЕЛУ БРАНЧИЋОкупљени новинари и делегација која је кренула из Обреновца наставили су пут ка тунелу Бранчић где ће председник обићи Оперативни центар за управљање саобраћајем и присуствовати презентацији и дегустацији националних јела и пића повезаних аутопутем "Милош Велики".ТУНЕЛ БРАНЧИЋ - РАК РАНА НАШИХ ГРАДИТЕЉА

Председник Вучић је прошао кроз тунел Бранчић. На том месту су градитељи имали највише проблема. Вучић је рекао делегацији да ће на овом месту пити домаће вино. Код тунела Бранчић постоји оперативни центар.


- Ја сам мало уморан. Сад сам срећан и поносан. Предивно изгледа. Бранчић изгледа боље него тунели у Швајцарској. Ово је требало пре 70 година да се изгради. Ми можемо да закаснимо са радовима, али ћемо ипак нешто урадити. Смејао сам се коментарима да шлепер не може да прође корз овај тунел. Сваки дан сам слушао нешто што би упропастили срећу ових људи.ДА ЛИ ЈЕ БРЕГОВИЋ СЛАГАО?

 Председник Србије Александар Вучић на питање да прокоментарише то што су недавну изјаву музичара Горана Бреговића, који је у једној емисији похвалио рад српског председника, појединци из опозиције критиковали, је одговорио питањем- да ли је Бреговић нешто слагао када је рекао да у Србији види нове путеве и фабрике.

ВУЧИЋ У ОПЕРАТИВНОМ ЦЕНТРУ

Станица: тунел Бранчић, дуг 945 метара. У њему је 88 камера које прате саобраћај у две тунелске цеви, а све се контролише из техничко-оперативног центра. Вучић је обишао Оперативни центар, где је кратко разговарао са запосленима.ЕРДОГАН ДОЛАЗИ У СРБИЈУ, ЗАЈЕДНО МОЖЕМО МНОГО ДА ПОСТИГНЕМО

Председник Александар Вучић потврдио је данас да ће турски председник Реџеп Тајип Ердоган доћи у посету Србији и да ће заједно присуствовати почетку радова на изградњи ауто-пута Београд–Сарајево.

Вучић је у разговору са новинарима током вожње новим аутопутем "Милош Велики", рекао да ће то бити добра, пријатељска посета и да је Ердоган искрен пријатељ."Хвала му што долази у Србију и срећни смо кад можемо да га угостимо. Верујем да много тога заједно у будућности можемо да урадимо", рекао је Вучић и изразио захвалност турским инвеститорима у Србији и наду да ће их бити још више.

На питање да ли је тачно да ће он и Ердоган присуствовати заједно почетку радова на ауто-путу Београд - Сарајево, Вучић је одговорио:

"Било би логично. Доћи ће, биће у реду то".


ЖЕЉКО ЈОКСИМОВИЋ: 40 ГОДИНА САМ ЧЕКАО АУТО-ПУТ

Музичар Жељко Јоксимовић поздравио је данас отварање ауто-пута Милош Велики, на деоници од Обреновца до Љига, наводећи да је више од 40 година сањао о томе да из Ваљева, где је рођен, ауто-путем иде Београд.

НИСАМ ПИЈАНАЦ, АЛИ ВОЛИМ ДА ПОПИЈЕМ, МИЛЕ ЈЕ ОДЛИЧАН ДОМАЋИН

После обиласка Техничко-оперативног центра из којег се контролише сигнализација и сва дешавања унутар тунела, делегацију су дочекали специјалитети из овог дела Србије.

Вучић је пробао неколико сорти вина из овог краја.

- Нисам пијанац, али волим да попијем - рекао је председник.

-Миле је одличан домаћин. Тома Николић и ја смо били код њега. Он има добру шљиву. Јел тако Миле - обратио се Вучић Милораду Додику.


ЦЕНТРАЛНА ТАЧКА У ЉИГУ

Фото: П. Милошевић


Интонирањем химне "Боже правде" и обраћањем Ненада Јездића у улози кнеза Милоша код петље Љиг почела је централна тачка на целодневном догађају отварања "Милоша Великог".

Председник Вучић се обраћа окупљеним грађанима.

- Седамдесет година сањали смо овај сан. Хвала свима којима није било тешко да на овај врео дан дођете да заједно дођемо и отворимо аутопут који носи име по Милошу Обреновић, Милошу Великом.

Фото: П. Милошевић


- Међу најбољима смо на свету. Овај ауто-пут је нови виши квалитет живота за грађане Србије. Имали смо мука и проблема. Треба ли да се присетите пута о храсту. Зове ме Тома Николић и пита ме шта ћу да ради. Па како шта ћу, изградићу ауто-пут. Било је много тешких одлука. Данас то изгледа лако. Нас само до Пожеге нас кошта више од милијарду евра. Имали сте поверење у наш. Политику која није обећавала куле и градове. За три месеца ће плате бити преко 500 евра у просеку. И бићемо још снажнији.

- Имали смо дуг састанак о новом инвестиционом плану. Донели смо одлуку да у свакој општини завршимо води у канализацију. Уложићемо готово милијарду евра у 5.000 километара регионалних путева. Данас морам да се захвалим кинеским пријатељима. Све што су обећали, све су испунили. Чекамо да дође Си Ђипинг да га дочекамо као нико на овом свету.

СРБИЈА И КИНА-ЧЕЛИЧНИ ПРИЈАТЕЉИ

Фото: П. МилошевићСрбија и Кина су челични пријатељи захваљујући ангажману и напорима председниак Си Ђинпинга, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Одговарајући на питање кинеског новинара, он је похвалио рад компаније "Шандонг" на две деонице ауто-пута "Милош велики".

"Имали су тежак посао, посебно после поплава, решили су све проблеме и најкомпликованији део - тунел Бранчић. Бескрајно сам захвалан, верујем у даље уанпређење сарадње са Кином", рекао је Вучић и пожелео кинеским фирмама што више посла у Србији.ИСПУНИЋЕМО КАРАЂОРЂЕВ САН

- Данас смо донели одлуку да изградимо ауто-пут "Вожд Карађорђе. Уложићемо у пруге. Урадићемо пругу до пПрешева и после Прешева. Показаћемо свету како изгледа кад се Срби помире. Изградњом пута испунићемо Карађорђев сан. Све ћемо то урадити а да не угрозимо будућност наше деце.


Фото: П. МилошевићАУТО-ПУТ УЗ ВАТРОМЕТ ПУШТЕН У САОБРАЋАЈ

Нови аутопут "Милош Велики", на деоници од Обреновца до Љига, свечано је вечерас отворен за саобраћај.

Пут је отворен уз ватромет и песму "Играле се делије", а у присуству великог броја грађана, председника Алексаднра Вучића, министара, гостију из региона и Кине, чија је фирма радила на изградњи пута.

Приликом обиласка трасе, председник Вучић је истакао да је на тај пут Србија чекала вше од 70 година и да све што се гради има за циљ спајање српског народа.ВУЧИЋ: ЗАХВАЛНИ СМО СИ ЂИНПИНГУ

Председник Александар Вучић захвалио се вечерас Кини, чија компанија "Шандонг" је радила две деонице ауто-пута, председнику Си Ђинпингу, премијерки Ани Брнабић, министарки Зорани Михајловић, као и Томиславу Николићу, наводећи да су кинески пријатељи урадили све што су Србији обећали и помогли кад је било најтеже.

Он је на отварању аутопута Милош Велики замолио амбасадорку Кине Чен Бо да пренесе поруку председнику Си Ђинпингу да је Србија челични пријатељ Кине и да "га чекамо".

"Чекамо вас, председниче, да вас угостимо онако како нико у свету није. Само реците кад долазите, једино од вас не привхатамо не, цекамо а ви сами реците да ли вас је неко у свету дочекао боље од Србије", истакао је Вучић.

Фото: П. МилошевићПОСТАЛИ СМО БОЉИ ДЕО СВЕТА, СВАКИМ КИЛОМЕТРОМ ТО ПОТВРЂУЈЕМО

Председник Александар Вучић подсетио је вечерас да је вишевековни храст морао да буде посечен да би се изградио аутопут Милош Велики и истакао да ће он бити храст будућности за сву децу, која треба да остану у Србији.


Вучић је отварајући ову модерну деоницу од Обреновца до Љига, подсетио да га је, када је избио проблем око старог храста који се нашао на траси аутопута, тадашњи председник Томислав Николић питао шта да ради, рекао да је он сам остао при ставу да аутопут мора да се изгради.


"И данас имамо аутопут, али он ће да буде храст будућости за нашу децу која треба да остану овде. То ће да доведе фабрике, инвеститоре у Чачак, Пожегу, Ариље, Ивањицу, Уб, Лајковац, Обреновац...", рекао је Вучић.


Фото: П. Милошевић


МИХАЈЛОВИЋ: ВРАТИЛИ СМО ВЕРУ, СРЕЋУ И ПОНОС СРБИЈИ

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, истакла је данас, поводом отварања ауто-пута "Милош Велики", да пројекти попут овог враћају у Србију оптимизам и веру да смо способни за велике ствари.


"Нема веће радости ни за мене, ни за тим Министарства, за српске и кинеске компаније и раднике, који су имали веру да ћемо све ово урадити најбоље што можемо, од тога да видимо срећу на лицима наших грађана када виде ауто-пут ''Милош Велики''. И сматрам да су управо то, вера у себе, срећа и понос, оно што нам данас највише треба", рекла је Михајловићева поводом отварања новог ауто-пута.


Фото: П. Милошевић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (90)

Otac Makarije

18.08.2019. 16:04

Ajde neko pametan da mi objasni koju računicu imaju građani starog dela Beograda da idu za Obrenovac pa onda ka Ljigu kad ja sa Voždovca starim putem preko Rakovice i Orlovače za sat vremena u Ljigu....

Nikola

18.08.2019. 16:10

Izgradnjom puteva doprinosimo dolasku novih investitora, povećanju turizma, što za rezultat daje bolji i kvalitetniji život gradjana Srbije.

Janko Vukotic

18.08.2019. 16:10

Ovo je velikidan za nas narod. Veliki dan za celu zapadnu Srbiju. Sad se vidi ko radi za Srbiju a ko se samo setka po Beogradu!

Serbinator

18.08.2019. 16:12

Veliki dan za sve građane Srbije i veliki uspeh za sadašnju vlast predvođena predsednikom Vučićem.

Serbinator

18.08.2019. 16:14

Srbija se raduje ovakvim uspesima, ovako moderni putevi su značajni ne samo za lakši i brži saobraćaj, nego i za poboljšanje ekonomije i privlačenje novih investitora.

andrej

18.08.2019. 16:22

Jako bitna sabraćajnica za nas, ulaganje u infrastrukturu će se višestruko isplatiti...

MOZELI I JEDNO VAZNO SLAVLJE U SRBIJI BEZ DODIKA?

18.08.2019. 16:25

Ajde da je to autoput Beograd Sarajevo, onda bi bilo u redu.

monika

18.08.2019. 16:27

Zahvaljujuci odgovornom radu sadasnje vlasti,ali i ulaganju stranih investicija,Srbija ide napred.Zbog ostvarenih rezultata,imamo razloga da budemo ponosni.

Janko

18.08.2019. 16:45

Bravo, tako se postuju nasi junaci. Proslo je vreme dok su ih se bivsi stideli. Ova vlast se njima ponosi.

Hedona

18.08.2019. 16:47

Čestitam pre svega Aleksandru Vučiću i njegovom timu za razvoj Srbije. Ovo je svakako važno za napredak i dalju budućnost Srbije, na autopu Milša Velikog spaja Srbiju sa Crnom Gorom, BiH, Hrvatskom. Sada če se kraće putovati u Valjevo, Ub ali i da će biti otvorene nove fabrike.

Neša

18.08.2019. 17:25

Za koju godinu, cela Srbija biće premrežena auto-putevima, što otvara velike mogućnosti za dalji ekonomski razvoj svih delova zemlje.

Vladimir

18.08.2019. 17:30

Ovo je izuzetno važan deo autoputa,jer će značajno rasteretiti saobraćaj,a što je jako bitno povezaće veoma važne deonice.

Gloria S.

18.08.2019. 17:35

Divan dan za nasu drzavu.Hvala Predsedniku Vucicu.Moja zemlja nikada nije ovoliko napredovala kao sada!

Jelena

18.08.2019. 20:07

Sjajan autoput, koji će doprineti prilivu novih investicija u našu zemlju, a i građanima će znatno olakšati putovanje.

Tadija

18.08.2019. 22:17

Sve ovo je uradjeno zahvajujuci velikoj podrsci naroda, ostavljamo velike rezultate novim generacijama.

PMaja

18.08.2019. 22:30

Kad iz Makedonije ili Crne Gore udjes u Srbiju vidis da je to civilizacija. Hvala nasem Vucicu, u zadnjih 50 godina niko nije ovako se borio za nasu Srbiju. Ja sam srecna kad zemlja napreduje i ne trebamo gledati samo svoj licni interes. Nama kao pojedincima nemoze preko noci biti bolje, ali ja verujem da nasoj deci hoce.

mesa

18.08.2019. 22:30

autoput Priština-Skoplje, izgradili ga Amerikanci i Turci. Kod nas o tome ni reci. Haradinaj se bar ne hvali i priznaje odakle novac, a ovaj “nas” ja pa ja

Lola

18.08.2019. 22:44

Ovakvi radovi se za vreme opozicije uopste nisu realizovali, ogroman napredak za Srbiju, sve pohvale.

Mare

18.08.2019. 22:56

Infrastruktura je osnova razvoja svake zemlje, neka ih bude onoliko koliko imamo velikana, svaka cast na dosadasnjem uspehu.

Srbija sve lepša I lepša

18.08.2019. 23:12

Svaka Čast Vladi Srbije pogotovu Predsedniku Vućiću Uložene pare na pravo mesto !! Iskrene Čestitke svima koji su radili na autoputu “ Miloš Veliki”

Mina

18.08.2019. 23:20

Samo uz razvijenu putnu infrastrukturu nasa zemlja moze da uspe u privlacenju stranih investitora!

Zoran

18.08.2019. 23:22

Pre neki dan sam išao od Čačaka za Beograd I čini mi se da sam putovao čitav dan, a sad za sat ste tamo. Svaka čast onome ko gradi autoputeve to je budućnost svake države.

Gaga

18.08.2019. 23:46

Za Srbiju je vazan svaki novi izgradjen kilometar autoputa i nastavicemo i u narednom periodu jos vise se ulaze u putnu infrastrukturu.

Pedja

19.08.2019. 05:14

Srbija je jedno veliko gradiliste i za 4-5 godina imacemo sve nove regionalne i vazne putne pravce.

Tanja

19.08.2019. 06:58

Svaka cast na velikom uspehu i ostvarenju cilja kojem se tezilo i veoma mnogo radilo. Postignuti su rezultati vredni svake pohvale.

Srbija

19.08.2019. 07:04

Crna Gora slepo crevo,Srbi letuju u prijateljskoj Grckoj,tako da nam crnorsko more nepotrebno.Crna Gora neprijateljska drzava koja priznala Kosovo i svakodnevo ponizava Srbiju i srpski narod.

Ema

19.08.2019. 07:23

Moderne saobracajnice su i te kako bitne i od visestruke koristi kako za drzavu tako i za gradjane te drzave!

sfdgs

19.08.2019. 07:45

Najvažnije je da svaki dinar ide na pravo mesto, i da se ostvaruje korist za sve nas.

jana

19.08.2019. 07:45

Srbija napreduje! Svaka cast na otvorenom autoputu i na najavi novih! Sad imamo siguran i bezbedan auto-put

SasaRu

19.08.2019. 08:32

Izgradnjom infrastrukture gradimo bolju buducnost Srbije. Bilo je potrebno mnogo rada, odricanja i vizije Aleksandra Vučića da se stvore ovakvi veliki rezultati.

JAna

19.08.2019. 08:36

Auto-put Milos Veliki povezuje sve znacajne pravce iz zivota Milosa Obrenovica, a sada pravce iz zivota svih nas, kao i nase dece

Marija

19.08.2019. 08:55

Koridorima je postavljana osnova mreze puteva , sad tek krece ono najvee i glavno.

Bolence

19.08.2019. 13:28

Svaka čast, putna infrastruktura najvažnijih saobraćajnica kroz Srbiju je jedna od najvažnijih stvari za razvoj cele naše zemlje!

auto krut

19.08.2019. 14:07

hahah sve negativne komentare auto cenzura....pitajte ovog VODJU da li su placeni radovi nasim neimarima za taj auto put, lopuze jedne