Почевши од данас македонски кромпир и мед не могу да се извозе на територији КиМ, преноси ТВ 21.

Косовски министар трговине и индустрије Ендрит Шала каже да је реч о реципрочној мери као одговор на, како каже, неоправдане тарифне баријере које је Северна Македоније увела на увоз икре и младе рибе са територије Косова.

Из македонског Министарства економије одбацују наводе да косовски министар није био информисан о новој мери за увоз икре и младе рибе, која је усклађена са прописима ЕУ.

Из ресорног министарства у Скопљу такође додају да је Агенција за храну покушала да превазиђе проблем, али да нису добили подаци о животињском и рибном здравственом статус производа са КиМ.

“Представници Косова рекли су нам да се систем о надзору рибних болести на Косову не прати”, кажу из кабинета министра економије Северне Македоније Крешника Бектешија, додавши да су у сваком тренутку спремни да се суоче са аргументима.

Они су најавили хитан састанак у понедељак на коме ће поред министра економије и министра пољопривреде Северне Македоније присуствовати и дирецтор Царинске управе, представници Агенције за храну и ветерину.

У саопштењу које је косовско ресорно министарство јуче доставио медијима наводи се да су од јуна, када је Северна Македонија увела Приштини тарифе на производе од рибе, подносили више жалби Секретаријату ЦЕФТА и македонском министру економије, али да до данас није добио одговор.

"Данас сам одлучио да уведем реципрочне мере за производе из Северне Македоније који се увозе на Косово и да забраним улазак одређених производа да би приморао Републику Северну Македонију да има једнак третман за косовске производе који се извозе у ту државу", рекао је јуче Шаља.