Коментар: Комерцијалну банку не треба продати

Душан СТОЈАКОВИЋ

субота, 17. 08. 2019. у 12:09

Коментар: Комерцијалну банку не треба продати
У шесточлану колону за куповину Комерцијалне ушла је државна банка из једне земље која има мање становника него што ова наша највећа и најбоља банка има корисника. Шта то они виде добро у њој, а ми не?

СРБИЈА не сме да прода Комерцијалну банку. Не због националног романтизма, него из чисто економских разлога. Огроман је ризик да се одрекнемо једне од три најјаче банке на нашем тржишту на којем доминирају ћерке великих светских, углавном западних банака.

Ако остане без Комерцијалне, наша држава ризикује да комплетне финансије повери странцима, која ће моћи да диктирају цене финансијских услуга, али и да посредно одређују и брзину економског развоја. Народна банка Србије као регулатор може да пропише буквално шта жели, али не може да утиче на одлуке кредитних одбора страних банака. А, оне могу ригидном политиком одобрења зајмова буквално да закоче привредну активност. Можда би ово била бесмислена зебња да нисмо не тако давно преживели санкције и кишу "милосрдних куршума".

Посебно је занимљиво да је у шесточлану колону за куповину Комерцијалне ушла државна банка из једне земље која има мање становника него што ова наша највећа и најбоља банка има корисника. Шта то они виде добро у њој, а ми не?


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Владимир Медан: И ове године рекордна зарада

Можда смо подлегли притиску "угледних аналитичара", иначе, промотера страних интересних лобија, који тврде да држава не може да буде добар газда. Ма, ко каже? У последњих годину и по Комерцијална је остварила историјски успех. У 2018. је зарадила 71 милион евра, а за шест месеци 2019. још 37. И то све са државном управом!

Истина је да ако одустанемо од продаје морамо да исплатимо мале акционаре ЕБРД и ИФЦ. И треба да их исплатимо. Одрекли бисмо се две-три годишње зараде, али бисмо у наредних пет година зарадили бар пола милијарде евра. Тај новац би остао у држави, а не би одлазио у џепове странаца. И док чекамо одлуку о продаји, остаје нам да се уздамо у онај "српски план Б" из вицева: "Ваљда неће"!.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Niko

17.08.2019. 12:31

Neka neko objasni zasto nisu stambeni krediti u dinarima sa kamatama kao sto su za devize, to bi bilo najbolje za sve

Moravski

17.08.2019. 23:22

Nasa banka je propala davanjem hipotekarnih kredita pojedinim nasim gradjanima ne rukovodeci se ekonomijom.To ni jedna strana banka ne radi.Prosla su vremena kada smo uzimali velike kredite koje je gutala inflacija a drzava blagostanja,tadasnja juga,tj.svi gradjani su to vracali kao spoljni dug.Sve sto je trulo treba da propadne sto pre!!!

I Ne Treba Je Prodati

19.08.2019. 08:30

A kupci smešni, treba realno videti kome je to u interesu da se proda po svaku cenu

Ljubisa

21.08.2019. 18:37

Potpuno podrzavam komentar: uverljiv, analitican i verodostojan. Samo se pitam: sta uraditi ( ne ko to treba, jer takvih smo u deficitu od 2000.g.) da se suzbije uticaj na strateske privredne odluke lobista i 'kvazi strucnjaka' 'nazovi' neoliberalizma?