За задруге 1,7 милијарди динара

С. Б.

петак, 16. 08. 2019. у 21:48

За задруге 1,7 милијарди динара

Фото Танјуг

Кркобабић подсећа шта је урађено за три године као помоћ пољопривредницима. Досад основано 550 оваквих удружења. Окупљају од 10 до 100 домаћинстава

МИНИСТАР задужен за регионални развој Милан Кркобабић подсетио је данас, уочи почетка округлог стола "Здругарство јуче, данас, сутра" да је за 2017, 2018. и 2019. годину Влада Србије својим програмима издвојила 1,7 милијарди динара за подстицај задругарства.

- Формирање 550 нових задруга представља препород задругарства у Србији, и још једна кључна ствар, а то је да је отклоњено неповерење домаћина, српских сељака - рекао је Кркобабић. - У 550 великих села у Србији, окупили су се домаћини, у просеку од пет до десет домаћинстава, са 20 до 100 домаћинстава као коопераната и нашли заједнички интерес да формирају задруге. Задруга је данас не наша носталгија, већ императив 21. века, нешто што је иманентно Европској унији, нешто што решава организациона питања, повезивања пољопривредника, решава питања малог поседа, али омогућава оно кључно, а то је трансфер знања и технологија, све у циљу да тај производ наших земљорадника изађе на тржиште.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Одјавите се на време да би сачували стаж

Циљ Министарства и Српске академије наука и уметности, као покретача идеје обнове села, јесте да свако веће село у Србији има задругу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације