Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће Влада Србије до 15. септембра донети одлуку о значајном повећању минималне цене рада, да ће одлука о повећању плата и пензија бити донета до краја септембра, као и да ће децембарска просечна плата бити изнад 500 евра.

Гостујући на РТС, Мали је казао да је Србија у првих седам месеци ове године остварила суфицит у буџету од 48,5 милијарди динара, те истакао да има места за повећање плата и пензија.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Србија лидер у улагањима

"У наредне две или три недеље имаћемо одлуку о повећању минималне цени рада, а до краја септембра и око повећања плата и пензја", рекао је Мали.

Наводи да су он и министар за рад Зоран Ђорђевић већ разговарали са представницима послодаваца и синдиката о повећању минималне цене рада, а да ће Влада Србије коначну одлуку донети до 15. септембра.

"Очекујем значајно повећање минималне цене раде, као и прошле годне која је повећана за 8.6 одсто. То су добри резултати. Такође, испуњавамо оно што је председник Вучић обећао, а то је да ће децембарска просечна плата бити изнад 500 евра", казао је Мали.

УЛАГАЊЕ У ПУТЕВЕ ПОКРЕЋЕ СРПСКУ ЕКОНОМИЈУ

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је улагање у путну инфраструктуру инвестиција која покреће српску економију, подстиче раст БДП-а и подиже квалитет живота грађана.

Он је за РТС, уочи отварања деонице на Коридору 11 Обреновац - Љиг, рекао да се изградњом аутопутева омогућава брже кретање људи, бољи проток робе, земља постаје атрактивнија за инвеститоре.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
ПАТРОЛА "НОВОСТИ" НА ТРАСИ "МИЛОША ВЕЛИКОГ: Тунел са 88 камера и асфалт као на писти (ВИДЕО)

"То је оно што покреће вашу привреду. Зато није случајно што смо, након финансијске консолидације, прошле године имамо стопу раста наше економије од 4,3 одсто, ове године 3,5 одсто", рекао је министар.

Он је подсетио да је угледни британски часопис Фајненшал тајмс објавио да је Србија лидер у свету по привлачењу страних директних инвестиција.

"Привукли смо 107 страних директних инвестиција прошле године, али имам осећај да ми нисмо способни да будемо поносни на то што смо први у свету у нечему што све земље прижељкују да буду", нагласио је он.

Осим деонице аутопута на Коридору 11, Обреновац- Љиг, која води до Чачка, каже да ће до краја године бити завршена деоница од Обреновца до Сурчина, да се ради Пожега - Прељина, а да ће до краја октобра бити отворен источни крак Коридора 10, као и да се креће у изградњу Моравског корисдора.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Синиша Мали о извештају "Фајненшел тајмса": То је одлична вест за Србију

Говорећи о Инвестиционом програму, Мали каже да је на нивоу владе донета одлука о оснивању Комисије за инвестиције, чији је председник премијерка Ана Брнабић, а у њеном саставу биће и министри у влади, директори јавних предузећа, као и председник Вучић.

Министар финансија наводи да ће се у анализу пројеката који буду пристизали у оквиру Инвестиционог програма укључити и сви остали стручњаци из министарства.

Инвестициони план, истиче Мали, неће значити само улагање у путну и железничку инфраструктуру, већ и у школство, здравство, пронаталну политику, туризам, пољопривреду...

Мали је и потврдио констатацију новинара да ће свако моћи да предложи пројекат од националног значаја.

"Ово је историјска шанса за нашу земљу, да завршимо те инфраструктурне пројекте да можемо да се посветимо даљем расту квалитета живота наших грађана", подвукао је Мали.

Осврнуо се и на коментаре појединих економиста о томе како Инвестициони програм није добар јер ће постаћи раст јавног дуга, те казао да ако раст наше економије буде пет или шест одсто БДП-а, а јавни дуг се повећа за исти тај проценат, Мали је навео да се у том случају јавни дуг као учешће у БДП-у не помера.

Закључио је да финансијска консолидација и стабилне јавне финансије дају могућност да Инвестициони програм буде завршен без повећања јавног дуга.