Афричка куга стигла и у наше оборе?

Ј. Субин

13. 08. 2019. у 12:15

Афричка куга стигла и у наше оборе?

Фото Depositphotos

Анализе би данас требало званично да потврде да ли на српским фармама има опасног обољења које угрожава свињски фонд

ПОСТОЈИ сумња да се у Србији појавила афричка свињска куга. Светска организација за здравље животиња прати дешавања у нашој држави, а резултати анализе референтне лабораторије ЕУ у Мадриду, који је требало да стигну још јуче, показаће да ли су угинуле и еутаназиране свиње из околине Младеновца биле заражене овом опаком болешћу. Дефинитивна потврда требало би да стигне најкасније данас.

Наша земља, иначе, дуже од две године, одолева налету овог вируса, јер је он присутан у региону - Мађарској, Румунији и Бугарској. Из ових земаља забрањен је увоз свињског меса и прерађевина. Међутим, пре десетак дана, домаћинства из околине Београда - два у Великој Крсни и једно у Рабровцу код Младеновца - пријавила су угинућа животиња. Сумњива су и четири случаја у једном газдинству у Кусатку код Смедеревске Паланке. До сада је у ова четири газдинства уклоњено 114 животиња. Све потенцијално заражене животиње држане су у дворишту. Ако се потврди постојање вируса, мораће превентивно да буду убијене и животиње у домаћинствима која се граниче са оним где зараза постоји.

Опасност по људско здравље не постоји, али економска штета може бити огромна. Само једна заражена животиња подразумева убијање свих свиња у домаћинству, али и оних животиња које се налазе у непосредној близини. Тачније, контактна домаћинства или фарме, које се налазе уз оне где су пронађене заражене животиње. Бугарска је тако трпела велике финансијске последице, јер су заражене свиње биле на фармама, па су самим тим убијане животиње и са првих, суседних, газдинстава.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Афричка куга стигла у Србију?И док ова, смртоносна болест по свиње не може да се пренесе на људе, чак и ако би јели заражено месо, економска штета по државу може бити огромна, јер ће свака убијена свиња морати да буде исплаћена из буџетске касе.

- Обавеза је да се обавести Светска организација за заштиту животиња о дешавањима на фарми, тачније да постоји сумња да је реч о болести афричка куга свиња - кажу у Министарству пољопривреде. - То не значи да је сигурно присутна. И на званичном сајту ове организације наводи се да је Србија под сумњом. Да бисмо имали званичну потврду, морамо да сачекамо резултате из Мадрида, референтне лабораторије у ЕУ, за ову област.

Болест може да се шири са заражених животиња на здраве, преко воде, контаминираном одећом и обућом, инфицираним месом, храном... Стручњаци у Србији одавно су причали да није питање да ли ће се афричка куга свиња појавити у нашој земљи, већ када - због великих жаришта ове болести у Мађарској и Румунији. Сви су били у приправности већ више од годину дана. Од цариника, који су морали да контролишу шта улази у нашу земљу, чак и лични пртљаг, како зараза не би стигла преко границе. Чак и сендвич са шунком може да пренесе вирус.


Како објашњавају ветеринари, може се деловати само превентивно, јер лек не постоји. Препоруке су да се спречава улазак глодара, инсеката и птица у оборе, јер могу да пренесу болест. Власници би требало добро да прате понашање свиња, како би уочили прве знаке болести, које свиња покаже за мање од две недеље од почетка заразе.


РАМПА НА ГРАНИЦИ

ЗБОГ сумње да постоје случајеви афричке свињске куге у Србији, БиХ је увела привремену меру забране увоза свињског меса, док не стигну званични резултати. БиХ је забранила увоз домаћих и дивљих свиња, њиховог меса, као и свињских производа, који нису довољно термички обрађени. Привремену забрану је јуче увела и Црна Гора. Сличну меру Србија је раније увела Мађарској и Бугарској и она је још на снази. С. М.


ИЗВОЗИМО НАЈВИШЕ РУСИЈИ

СРБИЈА годишње произведе око три милиона свиња, а закоље близу пет милиона. Годишње произведемо и до 300.000 тона свињског меса. Увозимо годишње више од 30.000 тона свињетине, а највише извозимо у Русију. До краја године требало би да српска свињетина стигне и до Кине, на основу недавно потписаног споразума.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Miško Avramović

13.08.2019. 13:19

Meni ovo malo više liči na sprečavanje prodaje svinjskog mesa Kini. Podseća me na ne tako davnu bolest ludih krava, kad smo sami sebi naneli neverovatnu štetu. Zašto bi Srbi prodavali Kinezima svinjsko meso, kad to mogu da rade Nemci, Holandjani i ostala bratija iz EU

Čudno

13.08.2019. 15:07

Srpske svinje nebih trebalo daimaju tu opaku bolest. Da ih neko nije zarazio od ovih što “ Ko bože pregledaju “ Srpski veterinari Treba Da provere I niko drugi . Te bolesti su postala moda .

Mile

13.08.2019. 16:12

U Lidlu sirom Srbije , se prodaju preradjevine od svinjskog mesa iz Madjarske ? Kako oni mogu to da uvoze , kada je zabranjeno ? Konkretno u pitanju je svinjska sunka .