НАЈВЕЋЕ актуелно железничко градилиште у Европи, изградњу вијадукта "Чортановци", посетио је у петак председник Републике Александар Вучић и том приликом истакао да је тај импозантни објекат, на будућој брзој прузи Београд - Будимпешта, симбол свеукупног успеха и напретка Србије.

Са председником Вучићем, радове које изводи "РЖД интернешенел" с домаћим подизвођачима обишли су амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, министарка саобраћаја Зорана Михајловић и председник Покрајинске владе Игор Мировић.Прочитајте још: ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ЗА "НОВОСТИ": Из кнежевих дела засијала је наша Србија

- Честитам нашим радницима и нашим руским пријатељима. Верујем да ће овај њихов резултат бити подстрек за наставак таквих радова и у другим деловима наше земље, јужно од Београда. Да помогнемо додатно развој и тих мање развијених крајева Србије - изјавио је Вучић након разговора са радницима и руководством градилишта на тој железничкој деоници између Старе Пазове и Новог Сада.

Представници извођача радова обавестили су председника о томе да је до сада на новом вијадукту, дугом око три километра, изграђено 56 од укупно предвиђених 59 носећих стубова, као и да ће двоцевни тунел на тој прузи имати најмодернију сигнализацију, у складу са највишим безбедносним стандардима.Прочитајте још: Од Љига до Прељине саобраћај се враћа на Ибарску током наредних 10 дана
- Веома сам срећан што са нашим руским пријатељима успешно остварујемо овај велики, импресивни пројекат. Руси не касне ни дана, а наши људи су задовољни начином на који "РЖД води тај посао - истакао је председник и нагласио да ће Србија све своје обавезе из тог партнерства испунити потпуно и на време.


- Србија је поуздан партнер и таква ће да остане. Сада зарађује више него икада, тако да наша улагања у инфраструктуру расту из године у годину. Тако ће бити и убудуће, захваљујући пре свега стабилности наших јавних финансија.Амбасадор Боцан-Харченко је нагласио да је ово један од водећих пројеката у плодној сарадњи Србије и Русије, указујући и на европски значај тог грађевинског подухвата. - Наше две земље раде заједно у корист наших интереса али и европских свеобухватних интереса - казао је амбасадор и додао да ће та пруга бити део коридора који повезује јужну са централном и западном Европом.

Радови на изградњи вијадукта и тунела "Чортановци", у истоименом месту на Фрушкој гори, почели су пре тачно две године а рок за њихов завршетак је 52 месеца. Укупна вредност инвестиције износи 337,6 милиона евра.Председник Вучић је најавио разговоре са Црном Гором о плановима за модернизацију пруге Београд - Бар. - Морамо да разговарамо са Црном Гором, да и они ураде свој део посла на том пројекту, а ми треба да видимо како да пронађемо паре за те радове, у оквиру великог инвестиционог плана од десет милијарди долара. То је за нас развојни пројекат, нарочито за Ужице и јужни део Златиборског округа.


ВУЧИЋ НА СКЕЛИ

ПРИЛИКОМ обиласка радова на вијадукту у Чортановцима председник Александар Вучић је одлучио да се, мимо протокола, попне монтажним степеницама на врх металне скеле високе скоро 30 метара. Позвао је и руског амбасадора да му се придружи у том подухвату, што је Александар Боцан-Харченко прихватио. - Једно је сигурно, падобранац нећу бити - рекао је Вучић док је заједно са амбасадором и још неколико особа силазио низ металне степенице. Радник Љубиша Илић из околине Врања је председнику упутио подршку. - Слободно идите, председниче, то су Црнотравци правили - довикнуо је искусни грађевинац.


НОВИ РУСКИ КРЕДИТ

У ПРИПРЕМИ је још један међувладин уговор о додатном кредиту Србији, који ће ускоро бити реализован. - Очекујемо убрзо потписивање и идемо даље. Један од најважнијих делова наставка сарадње је изградња диспечерског центра у Србији, од изузетног значаја за српске железнице - истакао је амбасадор Боцан-Харченко.