ЗА седам година рада, на челу са гувернером Јоргованком Табаковић, Народна банка Србије у потпуности је испунила своје законске циљеве: постигла и очувала ценовну и финансијску стабилност, захваљујући чему се данас у Србији лакше живи, планира и послује, и доносе дугорочне одлуке - саопштила је у уторак НБС.

Инфлација је са двоцифрених нивоа сведена на ниво упоредив са европским земљама, и током претходних шест година очувана је на нивоу од око два одсто, по чему је Србија сада у рангу са развијеним земљама.

- Држањем инфлације чврсто под контролом очувана је реална вредност доходака свих грађана Србије и смањени трошкови финансирања привреде, државе и становништва - истичу у НБС. - Током мандата гувернера Јоргованке Табаковић обезбеђена је релативна стабилност курса динара у односу на евро, због чега грађани више не гледају у курсне листе са страхом од промена.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Јачање НБС на европском путу

Динар је номинално ојачао према евру за 0,7 одсто. У последњих седам година интервенцијама на девизном тржишту нето је купљено 2,85 милијарди евра. Као гарант стабилности и за наредни период - девизне резерве ојачане су на рекордних 12,1 милијарду евра.

- Враћено је поверење у динар, тако да је динарска штедња данас четири пута већа у односу на 2012. годину и расте убрзано - указују у НБС, додајући да се повећава и учешће динара у јавном дугу, на 27 одсто.

Напомињу и да је сачувана финансијска стабилност и решено наслеђе проблематичних кредита, чије је учешће у укупним кредитима на крају јуна спуштено на симболичних 5,2 одсто.

- НБС ће и у наредним годинама наставити да испуњава своје законом прописане циљеве очувања стабилности у служби најбољих интереса грађана, привреде и државе у целини - закључују у НБС.


ПОЈЕФТИНИЛИ КРЕДИТИ

- ДАНАС су каматне стопе на динарске кредите становништву два пута ниже, а привреди три пута ниже у односу на период када почиње континуирани циклус релаксације монетарне политике 2013. године - истичу у НБС. - И тиме је НБС, на челу са гувернером Јоргованком Табаковић, повећавала расположиви доходак грађана и привреде, подстицала и кредитну активност и доприносила расту инвестиција и економске активности.