КОМИСИЈЕ за процену штете још утврђују колико ће пољопривреднике коштати невреме које је протутњало кроз Србију протеклог викенда. У Драгачеву, код Чачка, највише су страдали засади купине, али и јабуке и позне сорте шљиве, које још нису убране. У Краљеву и околини град је обрао воћњаке, а водена бујица оштетила је и локалне путева наневши велики количину блата и муља.

По речима Милана Лукића, директора Института за воћарство у Чачку, штете се крећу од 50 до чак 100 процената и постоје засади у којима је у потпуности уништен род купине за ову годину.

- Засади дрвенастих врста воћа нису уништени, али пошто је ово време стварања цветних пупољака за следећу годину, када биљка користи највеће количине хранљивих материја, то се може негативно одразити на стварање рода за наредну годину - напомиње Лукић. - Препорука произвођачима је да што је пре могуће након дејства града обаве третирање својих засада како би спречили улазне инфекције и појаву обољења. Једина и апсолутна потпуна заштита од града су противградне мреже.

Прочитајте још - Проглашена ванредна ситуација у појединим општинама након невремена

ЗРЕЊАНИН

НЕВРЕМЕ је захватило и село Меленце код Зрењанина, где је појединим пољопривредницима и повртарима лед потукао засаде са парадајзом и осталим повртарским културама.

ПИРОТ

- Има штета и на засадима и у баштама. Поприличне проблеме има пиротска Електродистрибуција. Како нам је казао директор Зоран Ђорђевић, олуја је изазвала велики број ситних кварова, али и проблеме на једној трафостаници. - Имамо доста покиданих водова на електромрежи ниског напона, умршених каблова за напајање и неколико поломљених стубова. Због тога је неколико села око Димитровграда остало без струје. Од петка су све екипе на терену, али још увек немамо новчану процену штете.

Пирот

КРАЉЕВО

У СТУДЕНИЧКОМ крају град је оштетио воћњаке, а бујица је оштетила и локалне путева наневши велики количину блата и муља.

- Када надлежне службе буду завршиле свој део посла, имаћемо прецизне податке о штети која можда није велика као у неким другим крајевима, али свакако није занемарљива - каже др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

ПРОКУПЉЕ, БЛАЦЕ

ЈАК ветар чупао је дрвеће, али и бројне засаде воћа на подручју ове општине у којој се становништво бави махом пољопривредом. И док у овој општини раде на процени штете и обиласку оштећених домаћинстава, и у прокупачкој општини још увек се не зна вредност штете причињене услед невремена, али у градској управи истичу да грађани још пријављују штету коју им је невреме нанело.

- Осим црепова и кровова на кућама страдале су и пољопривредне машине, али пре свега пољопривредни усеви и воће - кажу нам у градској управи града Прокупља.

Прочитајте још - НЕВРЕМЕ У СРБИЈИ: Двоје повређених после удара грома код Власине

КРУШЕВАЦ

ПОСЛЕДИЦЕ страшног олујног невремена које је погодило Крушевац и околину 2. и 3. августа још увек се сумирају, а будући да је штета нанета пре свега на приватним објектима, у овом тренутку не може да се прецизније наведе коначан износ. Према сазнањима "Новости", од четири до пет милиона динара "коштају" последице у оштећењима локалних, макадамских путева.

- Удари ветра износили су од 115 километара на час, били су праћени грмљавином и кишом која је изручила око 50 литара по квадрату, а невреме је погодило град Крушевац, али и насељена места Буци, Модрица, Велики Шиљеговац, Мали Шиљеговац и Читлук - наводи се у извештају Одељења за послове одбране града у који смо имали увид.

БЕЗ СТРУЈЕ

ПРЕМА обавештењу Диспечерског центра Електродистрибуције Крушевац, дошло је до испада из електромреже далековода 35 КВ Паруновац - Модрица и без електричне енергије су места Модрица, Дворане и друга насеља која гравитирају ТС Модрица. Због испада далековода 35 КВ Велики Шиљевовац - Рибарска Бања, без електричне енергије је насељено место Велики Шиљеговац. Страдало је око 300 квадрата кровног покривача од лима на згради Спортског центра.

У ЗРЕЊАНИНУ ОШТЕЋЕНИ ПЛАСТЕНИЦИ

ПРЕМА информацијама Градског штаба за ванредне ситуације Зрењанин, још није било никаквих званичних пријава штете већег обима. Како "Новости" сазнају, највише оштећења од невремена начињено је на приватним парцелама, у стакленицима и повртњацима...