Парадајз од 50 до 190 динара

А. З. К.

06. 08. 2019. у 08:38

Парадајз од 50 до 190 динара

Фото Д. Миловановић / Лидл

После рекордне цене пре седам дана, омиљено поврће полако појефтињује, али још недовољно. У "Лидлу" у понедељак гужве као на отварању, јер су понудили "црвено злато" за 79 динара по килограму

РЕДОВИ испред "Лидла" као када је било отварање. Разлог је што је овај трговински ланац од понедељка понудио парадајз за 79 динара по килограму, и то после недеље у којој је ова омиљена намирница продавана по рекордно високој цени од чак 250 динара. Купци су се тискали око гајбица и трудили се да пазаре што више новог српског "црвеног злата".

У овој компанији нису могли да нам кажу колику су количину парадајза продали током понедељка, правдајући се пословном тајном. Други малопродајни ланци нису ни покушали да одговоре на ову акцију, па су цене овог поврћа држали на, нажалост, овог лета уобичајеном нивоу - од 170 до 190 динара.

Ипак, парадајз је на београдским пијацама ових дана постао приступачнији, али није ни близу уобичајеног нивоа, када нам стиже ово сезонско поврће. Иако су у недељу на већини престоничких пијаца за квалитетне плодове били истакнути ценовници на којима је писало 200 динара за килограм, већ у понедељак се могло пазарити повољније. На Бајлонијевој пијаци у Београду у понедељак је могло да се купи парадајз по цени од 50 динара, за онај мало лошијег изгледа и квалитета, до 190 динара, за првокласну робу.

Грађани који до ове године нису ни питали пошто је парадајз, сада га купују на комад и гласно негодују. Нажалост, за овакво стање криве су пролећне поплаве, које су десетковале овогодишњи род.

У поменутим малопродајним објектима трговинских ланаца слично је као на пијацама. Килограм се у "Идеи" нуди за 159 динара, у "Ароми" за 189,99, док у "Максију" кошта 179,99.

Прочитајте још - Парадајз за 180, лубенице од 40!

- Цена се креће од 130 до 180 динара, и висока је за ово доба године. Продаја слабо иде, јер највише пазаре пензионери, којима овај износ не одговара - рекао нам је Добривоје Јовић, продавац са Бајлонијеве пијаце, који своје производе довози из Лебана. - Нама се највише исплати откуп на велико. Откупна цена је од 50 до 60 динара, али продамо и по неколико тона, па таман можемо да се подмиримо.

Купци, када виде понуду парадајза од 130 динара, још увек преврћу очима, јер би реална цена за ово доба године требало да буде 70 динара. Како су нам трговци поновили, висока цена парадајза условљена је лошим приносом услед временских прилика које нису биле повољне.

Парадајз на српским пијацама је скуп зато што понуда и потражња ове године нису у најбољем складу.

Прочитајте још - Пољопривредник из Ћуприје произвео 128 сорти парадајза

У Новом Саду, понуда парадајза је мало повољнија него у Београду, па је за килограм црвеног поврћа потребно издвојити од 100 до 150 динара. У Крагујевцу, килограм парадајза не премашује 120 динара.

ПАПРИКЕ ДО 150

БАКАЛУК очигледно овог лета не може да се пазари по багателним ценама. И треће омиљено поврће - паприке, недоступне су већини грађана. Њихова цена се креће од 100, за оне лошијег квалитета, па до 200 динара, колико треба издвојити за плодове који изгледају као на слици.

И КРАСТАВЦИ СКУПИ

НЕМА парадајз ексклузивно право скупоће на нашим тезгама и рафовима. И краставци, који обично у ово доба године могу изузетно повољно да се пазаре, у понедељак су коштали од 84 до 150 динара. Трговци кажу да је разлог овако високе цене то што је први род већ распродат, а нови још није стигао у продају. Додатни проблем су и у овом случају направиле су поплаве.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Deda Panta

06.08.2019. 08:56

Sirotinjo i bogu si teška a pokazuješ i šta znači nekultura. Samo Napredno i nikad bolje. ( ovo mi liči na kletvu i ako nije).

Vlade

06.08.2019. 09:24

Kod mene u bašti nekošta ništa i ima ga za zimnicu.Ko nema domaću proizvodnju, gladovaće, ucenjivat će ga kako ko stigne i najgora moguća stvar trovaće ga a neče znati šta je.

Niko

06.08.2019. 13:04

Hoce preko noci da se obogate, ne postoji zemlja gde radis sat vremena da bi kupio kilo paradajza

Milojko Budimir

07.08.2019. 14:59

@Niko - Onda napravi svoj biznis ili bar svoju bastu ,mnogo je parazita u ovom drustvu naviklo samo da otvori usta i da mu hrana bude dzabe

Ljubisa

06.08.2019. 23:47

Ekonomija 'obrni, okreni' u 10. dana- 'Meka' za uvoznike sa ovakvim kursom evra...sve dok 'u igru' ne udje Lidl sa razumnom cenom.