Аеродром "Морава" пре више од месец дана отворен је за цивилни саобраћај. За сада нема редовних летова, радници се још обучавају. Када ће авио-кампаније почети да превозе путнике из ваздушне луке у Краљеву?

На Аеродром "Морава", за сада, повремено слећу само приватни авиони и хеликоптери. Дочекују их радници са нишког аеродрома, јер се тридесет седморо запослених на "Морави" још обучава – у Краљеву радници обезбеђења и контрадиверзионе контроле, а у Нишу припадници ватрогасно-спасилачке службе и службе за прихват и отпрему путника и ваздухоплова.

"Већ има 15 дана како траје обука. Ја до сада нисам имао додира са овом врстом посла, тако да ово је све за нас ново, али у принципу обука је комплексна, али пре свега занимљива", наводи Никола Лазовић, оператер контрадиверзионе контроле.

"Обуке су за мене захтевне, и за моје колеге такође. Бићемо обучени нешто у Нишу, нешто овде код нас и чини ми се да ћемо успети да постигнемо то", додаје Јелена Продановић, оператер контрадиверзионе контроле.

Самостално ће радити за око два месеца. За сада, аеродром у Лађевцима отворен је средом од 12 до 14 часова. Да се ресурси, док нема редовних летова, не би трошили на приправност, уместо на обуке, објашњавају у руководству аеродрома.

"Било који ваздухоплов, ако има потребу и жељу, моћи ће уз најаву да слети овде. Дакле та обавеза отворености стоји само за период када без најаве може да се слети овде. Тако да у никаквом случају то није радно време радника. Радно време радника је пуно и они су, да кажем, запослени нон-стоп у то своје радно време на обукама, на одржавању објекта, на докуметацији", истиче Драган Бугариновић, директор Аеродрома "Морава".

Авио-компаније су већ утврдиле ред летења за ову годину, па се од јесени евентуално могу очекивати само чартер летови. На Аеродрому би били задовољни када би редовних линија било на пролеће.

"Имали смо разговре са одређеним компанијама, постоји заиста њихово озбиљно интересовање, али наравно о томе не можемо ништа више да кажемо јер је сада управо фаза њихове процене ситуације и могућности отварања тих линија", каже Бугариновић.

Од заинтересованости авио-компанија зависиће и када ће почети изградња нове писте и проширење платформе за паркирање летелица. Трословни код који додељује Међународно удружење авиопревозника, Морава ће добити тек када прва компанија успустави редован лет.