Невоље појединих корисника кредита: Отпишу ти дуг, стигне ти порез

Д. И. КРАСИЋ

субота, 03. 08. 2019. у 09:18

Невоље појединих корисника кредита: Отпишу ти дуг, стигне ти порез

Фото Н. Фифић

Грађанима којима је претходних година отписан део стамбеног кредита стижу коверте са налозима за плаћање. Изузеће од опорезивања кредитних дужника регулисано тек законом из децембра 2018.

РАДОСТ због отписа дела кредита, који су поједини дужници успели да добију од своје банке, често бива помућена писмом из Пореске управе. Јер, отписани део сматра се приходом дужника, на шта би требало да се плати порез. Међутим, ови "други приходи", како их тачно дефинише закон, од краја прошле године изузети су од опорезивања. Нажалост, то се не односи на дужнике који су своје отписе добили пре тога.

Проблем са отплатом кредита је пре неколико година натерао читаоца "Новости" Б. П. из Београда да покуша да се договори са банком. Немогућност да плаћа рате на време, проузроковало је знатно кашњење у отплати. Ускоро му се указала могућност да намири знатан део кредита.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Инђија гради станове за стручњаке

- Током 2017. сам се договорио са банком да затворим тај кредит - каже Б. П. - Банка ми је понудила значајан отпис дела дуга, ако остатак намирим у готовини, одједном, што ми је у том тренутку одговарало. Потписали смо све потребне папире и у јуну те године се раздужио са банком. Имам и потврду да јој ништа више не дугујем на име тог стамбеног кредита.

Пре неколико дана, две године од тренутка затварања овог зајма, Б. П. добија писмо из Пореске управе са разрезаним порезом од 590.000 динара на име пореза на доходак.

- Нисам богаташ, плата ми не премашује границу која улази у обрачун годишњег пореза на доходак, тако да ме је решење порезника збунило - наводи Б. П. - Тек у разговору са пореским инспектором објашњено ми је да ми је овај износ разрезан, јер сам добио отпис дела кредита. Проблем је и што цео порез треба да платим у року од пет дана, што је неизводљиво за оволико велики износ. Такође, нико ми ништа није рекао о порезу када сам се раздуживао са банком.

ЛЕКС ДОНЕО МИР ЗАДУЖЕНИ у швајцарским францима, који су добили отпис дела кредита по посебном закону, усвојеном ове године, ослобођени су плаћања било каквих пореза. Тако да не треба да страхују да ће им порезници закуцати на врата.

У разговору са банкама и пореским саветницима, "Новости" су покушале у петак да добију одговор какав је порески третман отписа кредита. Да ли грађани-дужници морају да плате порез на отпис или не. Одговори су били разнолики. Дешавало се да чак у истој банци у правној служби тврде да грађани не плаћају порез на отпис кредита, који банка књижи као свој расход, док службеници исте банке, задужени за пореска питања тврде да порез мора да се плати.

Раније је обвезник овог пореза практично била банка. Зато банкари нису ни желели да отписују дугове грађанима, јер су на износ отписа морали да плате и такозвани порез по одбитку. Кад је заживела борба против проблематичних зајмова, ова обавеза за банке је укинута.

Важећи Закон о порезу на доходак грађана, између осталог, каже да се "порез на друге приходе не плаћа ни у случају отписа дела потраживања који банка има према дужнику по основу кредита када, сагласно међусобном вансудском поравнању, дужник исплати део потраживања који банка има према њему, а преостали део тог потраживања банка отпише".

Међутим, ове измене, којима су од опорезивања изузети отписи кредита према грађанима, усвојене су тек у децембру 2018. године, на иницијативу Народне банке Србије. Сваки дужник који се свој отпис добио пре овог датума, може да очекује и писмо порезника.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Одзвонило лажним снижењима

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације