ТЕСТИРАЈУЋИ ефекте државних субвенција инвеститорима, анализирано је 39 улагача, којима је за пет година исплаћено 130 милиона евра, и дошло се до податка да ће се од тих фирми, по истеку пете године, у државну касу сливати 706 милиона евра годишње по основу разних пореских захватања. Уз рапидно смањење незапослености, које је у последњих пет година пало са 27 на 11 одсто, то је доказ да се оваква политика привлачења инвестиција и те како исплатила.

Ово, у интервјуу за "Новости", реферише државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић, и додаје да је од 2006. године до данас наша држава инвеститорима, кроз систем субвенција за отварање нових радних места, дала више од 500 милиона евра, што је привукло 2,3 милијарде евра улагања у нашу привреду.

Критичари тврде да су домаћи улагачи дискриминисани када је реч о оваквој врсти субвенција.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Канађани би да отворе рудник на Црном врху

- То није тачно, јер и законски су домаћи привредници изједначени. Проблем је у томе што је њихово интересовање за овакав вид подршке било знтно мање, а један од проблема је и што наши привредници немају капацитете као страни. Ипак, у 2018. години, од 23 потписана уговора, чак 12 је потписано са домаћим компанијама. Наши бизнисмени су повукли 80 милиона евра, али статистика је неумољива. У укупно 23 домаће фирме кориснице ове подршке, запослено је 2.000 људи, док, поређења ради, само у једној од четири "Леонијеве" компаније ради такође око 2.000 људи. Али, добар је тренд.

* Са оваквим видом помоћи се наставља?

- Да. Али сада ћемо ући у фазу у којој ћемо помагати улагачима не само за радно интензивне пројекте, него и за оне капитално интензивне, како би се наша држава што пре укључила у четврту и пету идустријску револуцију.

* Како иде транзиција? Колико још фирми треба да се приватизује?

- Процес приватизације се наставља. Од 2015, када смо у портфељу имали 560 фирми, спустили смо се на само 80. За бар 30-35 предузећа проблем је имовинско-правне природе. Десет је на Косову и Метохији и чекамо решење. Ради се конкретно на приватизацији "Петрохемије", МСК из Кикинде, "Ласте"...

ПЕТРОХЕМИЈА ХИП "Петрохемија" у овом тренутку има позамашну милионску своту на рачуну - каже Стевановић. - Хоће ли је купити Руси или неко други, то је неважно, али они који имају гас у бољем су положају. Све је у рукама радне групе Министарстава привреде и енергетике. Најважније је да се нађе коначно решење.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Владица Тинтор: Све цене оператора на истом порталу

* А колико држава Србија улаже у развој домаћег предузетништва?

- Знатно. За 2018. годину предвидели смо буџет од 1,3 милијарде динара, али смо исплатили додатних 300 милиона. За ову годину предвидели смо 1,7 милијарди динара за набавку опреме, за развој и за стартап, односно почетнике у бизнису. Очекивали смо да ће до краја године бити исплаћено до две милијарде динара, али су МСП већ у првој половини године повукла чак 2,7 милијарди. Сви ови показатељи говоре о томе да наш сектор МСП, али и наша привреда, постају конкурентнији и компатибилни са великим привредама.СТАТИСТИКА

У 2018. години индекс пословања малих и средњих предузећа је био 1:2,2. Односно 10.000 фирми је затворено, а основано је 22.000 нових компанија. У првом кварталу 2019, према речима нашег саговорника, тај однос је порастао на 1:3, односно на 10.000 затворених долази 30.000 новоотворених. То су добри резултати, јер је 99,5 одсто српске привреде лоцирано у сектору МСП, у којем је запослено око милион људи.