НОВИМ законом о трговини, према којем туристичке агенције морају да рачунају цену девизног дела аранжмана по средњем курсу Народне банке Србије, стављена је тачка на вишегодишње негодовање путника, јер су им се путни трошкови обрачунавали по горњем курсу банке с којом агенције послују. Та разлика у курсу могла је да буде и неколико десетина евра, у зависности од цене аранжмана. Ипак, пошто ће банке наставити да послују са агенцијама као и до сада, велике су шансе да велики број аранжмана сада поскупи.

- Неће се много тога променити за путнике. Они ће сада аранжмане плаћати по средњем курсу, али због трошкова које имају, агенције ће морати да коригују делимично те цене, а то ће бити између један и три одсто у односу на садашњу цену аранжмана - објашњава Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА).

- Сигурно је да нико неће да продаје аранжмане испод цене. Агенције ће са банкама да постигну договор о комерцијалном односу, али осим куповине девиза, оне имају и друге банкарске трошкове у вези с тим. Не верујем да ће до краја сезоне повећати цене, али треба очекивати неку корекцију у наредном периоду.

Како објашњава Сеничић, све што је до сада продато, и што ће се продавати до 30. јула, биће плаћено по горњем курсу банке. Нови закон о трговини ступа на снагу 30. јула.

НЕЛОЈАЛНА КОНКУРЕНЦИЈА КО ће и када проверити како раде и како наплаћују домаћи и страни сајтови, који чине нелојалну конкуренцију, пита се Јововић. - Њих туристичка инспекција не може да контролише, ни како раде, ни како им се плаћа - прича Јововић. - Више нам смета та нелојална конкуренција него средњи курс динара Народне банке Србије.

Прочитајте још - Плаћање иностраних туристичких аранжмана по средњем курсу

- Да ли је ово добро, и за кога, не знам, али ниједна агенција неће дозволити да тај курс иде на њихову штету - казао нам је Сеничић. - Агенције ће се заштити делимичном корекцијом цена, јер им је раније разлика у курсу покривала те трошкове. Неко ко буде проценио да има довољну зараду можда неће ни повећавати цену аранжмана. Био је велики притисак да се то реши, али нећемо дозволити да агенције буду на губитку.

Према речима Мирка Милановића из агенције "Вива травел", постоји могућност да ће цене сада бити изражене у динарима.

- Тржиште регулише цену и нема разлога да аранжмани поскупе - испричао нам је Милановић. - Једна је варијанта да цене и даље буду изражене у еврима па да се обрачунавају по средњем курсу, а друга да буду у динарима. Већина агенција ради инострани туризам, и ми морамо да платимо аранжмане у еврима.

Прочитајте још - УПЛАТЕ ЗА ТУРИСТИЧКЕ АРАНЖМАНЕ: Курс "краде" дане одмора

ЗАРАДА

ЦЕНЕ туристичких аранжмана постају у потпуности упоредиве и предвидљиве, јер више неће зависити од дневних продајних курсева које утврђују банке, истичу у Народној банци Србије.

И док у саопштењу НБС наводе да, иако су у пракси агенције девизе куповале по повољнијим курсевима и више неће бити у могућности да остварују додатну зараду по основу курсних разлика, а на терет клијената, чини се да су корист од ове разлике имале и агенције, али и банке.