Први трамваји иду у Бремен

М. ЂОШОВИЋ

25. 07. 2019. у 13:04

Први трамваји иду у Бремен
"Сименс" изградио и другу фабрику у Собовици, код Крагујевца. У плану и погон за израду локомотива

У СОБОВИЦИ, код Крагујевца, немачки "Сименс" је изградио и другу фабрику, у којој ће се производити комплетни трамваји, а серијска производња финализованих шинских возила бренда "Авенио" почиње почетком наредне године. Први трамваји из Шумадије крећу за немачки град Бремен.

У фабричкој целини ове компаније, која је почела да ради у априлу, већ се производе компоненте и склопови за шинска возила, највише за вагоне који су намењени аустријској железници. Ускоро почиње и производња комплетних вагона.

За рад у новој фабрици већ је обучено првих 60 радника, а преосталих 500 обуку ће фазно савладати у наредних шест месеци. Ова компанија је, у сарадњи са Факултетом инжењерских наука у Крагујевцу и Машинским у Краљеву, већ изабрала 200 инжењера, који ће после обуке, оперативно водити комплетну фирму. У компанији "Сименс" ће, када се захукта серијска производња трамваја и вагона радити око 2.000 радника.

Прочитајте још - "СИМЕНС" У КРАГУЈЕВЦУ САРАЂУЈЕ СА ФРАНЦУЗИМА: Праве трамваје и за Шпанце?

Планом ове фирме је, како сазнају "Новости", предвиђена и изградња треће фабричке целине у којој ће се производтити локомотиве. Тај, нешто сложенији фабрички комплекс, требало би да буде завршен за две године. До тада ће, како је планирано, бар још три компоненташа немачке фирме изградити своје погоне у Индустријској зони "Собовица - Лужнице". У тим фабрикама производиће се склопови за шинска возила.

Локална самуоправа у Крагујевцу је већ детаљно уредила око 120, од око 700 хектара планиране зоне, а Влада Србије је у инфраструктурно опремање тог простора уложила око 15 милиона евра. У наредних шест месеци биће уређен и простор за трећу "Сименсову" фабрику и погоне компоненташа овог гиганта, те осам иностраних компанија металског комплекса. Рок за изградњу комплетног комплекса је 2022. година.

Прочитајте још - НЕМАЧКИ "СИМЕНС" ШИРИ ПОСАО: Радна места за 2.000 људи у Шумадији

ПРОДАЈУ И ПАМЕТ

ПОРЕД "Сименсових" фабричких целина, компанија "Милановић инжењеринг" у Собовици гради и пословну зграду са едукативним центром за ИТ стручњаке. Ова компанија тесно сарађује са немачким гигантом, али ће услуге својих стручњака понудити и другим познатим светским фирмама из металског комплекса.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Ima li neki razlog da plaćaju više

26.07.2019. 07:52

@milos - Pa, zato su i došli ovde. Inače su mogli da plate i svoje u Nemačkoj.

Ексокустодијан

25.07.2019. 14:38

Из поверљивих, али поузданих извора сазнајем да радници плаћају да раде.